Skip to main content
8bef07a8-885e-4561-891e-c9d7c77619cb.jpg.webp

25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual

Vineri 25 Mai 2018
Echipele de voluntari și specialiști ale Salvați Copiii au desfășurat activități educaționale cu peste 1500 de elevi, din București și din alte 12 județe ale țării, în vederea creșterii nivelului de conștientizare cu privire la situațiile de risc, în care copiii și adolescenții, lipsiți de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranției și vieții lor. Activitățile au fost organizate sub egida zilei de 25 mai, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, și s-au constituit într-un demers de prevenție a fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situații de copii dispăruți, avem de-a face cu deciziile voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.   
  
În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenților, Salvați Copiii România a organizat o campanie de informare și sensibilizare a elevilor și cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, în țara noastră au fost puși în urmărire 4520 de minori dispăruți, din care 4124 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie anul curent. 
În peste 97% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Și la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual (Missing Children Europe):
  • 19% dintre copiii dispăruți sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
  • 57% dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare; majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani; 16% dintre acești copii au un istoric repetat de fugă de acasă; 
  • 23% dintre copiii dispăruți sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale; 
  • pentru găsirea a 1 din 6 copii a fost nevoie de cooperare la nivel internațional;
  • dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui. 

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România, a declarat: “Tot mai mulți copii trăiesc situații de viață în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluție. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluție, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, ca urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că dincolo de ușa casei sau a instituției de protecție sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”.

În acest sens, Organizația Salvați Copiii realizează regulat întâlniri cu consilierii școlari pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc și acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educațional, activități de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinți, Centrelor Educaționale și Centrelor Creștem Împreună (pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate).

Salvați Copiii România, în calitate de membru al Federației Europene pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual - Missing Children Europe, a organizat o campanie de informare cu privire la riscurile plecării de acasă și din instituțiile de protecție, în cadrul căreia 1500 de elevi din Timiș, Iași, Suceava, Mureș, Dolj, Brașov, Neamț, Vaslui, Hunedoara, Caraș Severin, Argeș, Constanța și București au fost sprijiniți în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă și găsirea celor mai bune soluții, precum și asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.

» Află mai multe despre programul derulat de Salvați Copiii pentru protecția copiilor dispăruți
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE