Skip to main content
31a4a110-f2bb-46ac-892d-40a571457573.png.webp

Adevărat sau Fals – astăzi despre ”fake news”

Miercuri 19 Ianuarie 2022
Ce sunt știrile false sau ”fake news”?

Știrile false reprezintă răspândirea unor știri în mediul online care sunt fie inventate, fie distorsionează realitatea, sau fie nu reprezintă nici un fel de știre, dar sunt prezentate ca și cum ar fi.

De ce sunt ele create?

Persoanele care creează știri false pot fi persoane care își doresc ca cititorii lor să acceseze site-uri publicitare, sau să încurajeze persoanele să cumpere anumite produse, sau să-i convingă să susțină un anume punct de vedere.

Cum evoluează o știre falsă

Deși știrile false există de foarte multă vreme, de curând, cei care creează ”fake news” au învățat să le facă mult mai greu de depistat. Câteodată, chiar și organizații cunoscute ajung să transmită știri bazate pe informații false, datorită felului în care funcționează sistemul online. Cu atât de multe informații provenite dintr-o multitudine de surse, este dificil să ne dăm seama care dintre ele sunt de încredere.

Cum pot informațiile false să-i afecteze pe copii?
  • Îi poate face să creadă despre o situație sau un lucru din lume, care poate avea ulterior un impact negativ asupra stării lor de bine
  • Câteodată, știrile false pot avea ca public țintă grupurile minoritare și pot răspândi mesaje de ură care să aibă consecințe reale la nivel extins
  • Pot crea stări de confuzie în rândul copiilor în legătură cu informațiile pe care le primesc în mediul online și pot genera anxietate, atunci când copiii cred că sunt păcăliți să creadă în ceva ce nu este adevărat
 
În continuare vă vom prezenta câteva informații utile despre cum vă puteți ajuta copiii să descopere singuri care sunt știrile false, despre cum să facă alegeri informate în ce privește informațiile pe care le pot împărtăși în mediul online și despre cum să-și facă o părere echidistantă asupra subiectelor care îi pasionează.
 
De ce este important să-i protejăm pe copii de știrile false?

Atunci când ne asigurăm că ei au un acces mai bun la informații de încredere, de fapt, îi ajutăm să
  • Își dezvolte o viziune echilibrată asupra lumii din jurul lor
  • Să poată susține conversații informate despre subiectele care îi pasionează
  • Își formeze o imagine realistă asupra diferitelor grupuri sociale
  • Să se poată exprima în mediul online în moduri în care să ia în considerare și punctele de vedere ale celorlalți
Cum ne putem ajuta copiii să descopere singuri știrile false?

Încurajați-i să-și pună întrebări despre ceea ce văd sau citesc online. Din cauza abundenței știrilor false, copiii au o lipsă de încredere în ceea ce privește adevărul din spatele unei informații. Decât să le spuneți că ceea ce au citit este fals, mai bine încurajați-i să caute singuri dacă articolul citit este adevărat sau nu.
Platformele sociale au transformat procesul de citire online. Acum nu mai este vorba doar despre a citi online un conținut, ci despre a-l discuta, a-l împărătși cu alții și a scrie părerile proprii. Această ”cultură participativă”, este un fenomen pe care noi, ca și părinți, trebuie să-l acceptăm dacă ne dorim să gestionăm impactul dezinformării.
Vă recomandăm în continuare o metodă simplă în 3 pași de depistare a unei știri false
  1. Citește.
De cele mai multe ori titlurile deformează realitatea, pentru a ne atrage atenția să citim întreaga poveste.
  1. Verifică.
Oricine se poate prezenta azi ca sursă de știri, dar este ușor să verificăm online și să vedem dacă într-adevăr reprezintă o sursă de încredere.
Iată câteva întrebări pe care copiii și le pot pune ca să-și dea seama dacă informația citită este falsă sau nu:
Cine a scris-o? Puteți să căutați autorul pe pagină sau să mergeți la pagina de contact ca să aflați mai multe lucruri despre persoana sau organizația din spatele informației și să verificați dacă sunt într-adevăr cine pretind că sunt.
Pentru cine este scrisă? Dacă puteți să vă dați seama pentru cine este scrisă scrisă informația, puteți avea o idee mai bună asupra intențiilor autorului, dacă se dorește a fi o glumă sau o informație de știri mai formală.
Este un articol plătit sau promovat? Câteodată, în partea finală a articolului se pot vedea reclame de promovare, ceea ce poate însemna că este vorba despre o știre falsă. Dacă vă uitați la reclamă este posibil să vă dați seama de intenția articolului. Vrea să vă vândă ceva sau să pună accentul pe un anumit punct de vedere?
Promovează un punct de vedere deosebit? Câteodată ne este mai ușor să credem într-o teorie, dacă suntem dinainte de acord cu punctele de vedere care sunt promovate în cadrul articolului, așa că este important să nu ne încredem de la bun început în informațiile de suprafață, chiar dacă suntem de acord cu ele.
Ne induce o emoție (furie, bucurie, tristețe)? Știrile false sunt scrise adeseori într-o tonalitate menită să declanșeze un răspuns emoțional, deoarece în acest fel, ei vor fi mai dispuși să creadă ceea ce citesc sau să transmită celorlalți informația.
Puteți să găsiți aceeași informație pe un site de încredere? Căutați prin alte site-uri de renume să vedeți dacă regăsiți aceeași informație.
Are trimiteri către alte site-uri? Căutați pe pagina pe care vă aflați trimiteri către alte site-uri. Paginile cu știri false vă vor trimite, de cele mai multe ori, către site-uri cu spam sau cu informații nefolositoare, care nu au legătură cu conținutul articolului citit.
Există erori de scriere sau gramaticale? Adesea, site-urile cu știri false conțin multe erori de scriere sau gramaticale.
Verificați data. Unele știri nu sunt complet false, ci mai degrabă sunt o versiune distorsionată a realității, așa că dacă veți verifica data, vă va ajuta să determinați dacă informația este reală sau falsă.
  1. Așteaptă.
Dacă o informație vi se pare prea incredibilă ca să fie adevărată sau nu reușiți să vă dați seama după ce ați verificat-o dacă este într-adevăr reală sau falsă, este mai bine să așteptați un timp până s-o împărtășiți cu alții. Așteptați câteva zile să vedeți ce cred și alte persoane, verificați cu ele argumentele lor și abia apoi hotărâți-vă dacă vreți să o împărtășiți.
 
Articol tradus și adaptat de Laura Stanciu. Sursa: www.internetmatters.org
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE