Skip to main content
51fffbb8-1c65-49a1-b278-34d2e67b23d3.jpg.webp

Cât de bine sunt respectate drepturile copiilor în România?

Vineri 28 Mai 2021
Spunem deseori că viitorul stă în mâinile copiilor noștri. În realitate, însă, cât de mult ne implicăm în respectarea drepturilor lor, ca membri ai comunității? În ce măsură cunoaștem drepturile copiilor și le oferim șansa de a crește într-un mediu care le oferă cadrul ideal de dezvoltare?

Declarația Drepturilor Copilului a luat naștere în 1924 ca primul document oficial care se apleca asupra protecției copiilor în fața abuzurilor și neglijenței. Varianta sa extinsă în 1959 stă la baza Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, semnată în 1989, și respectată la nivel internațional. În țara noastră, reglementările privind protecția și promovarea drepturilor copilului au fost adoptate sub forma Convenției Națiunilor Unite, și sunt încadrate chiar și în ziua de astăzi sub Legea nr. 272/2004 (numită și Legea Copilului).

Problema drepturilor copilului este o temă apropiată de sufletul Salvați Copiii România, fiindcă însăși misiunea noastră este apărarea și promovarea drepturilor copilului și asigurarea protecției copilului. Luptăm în fiecare zi ca toți copiii născuți și crescuți în acestă țară să beneficieze de minimul necesar pentru o dezvoltare armonioasă: siguranță, hrană, educație, libertate, afecțiune, protecție.
 
 
Care sunt drepturile copiilor?
Lista de 42 de idei acoperite de Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului acoperă toate aspectele vieții copiilor, atât dezvoltarea fizică, cât și cea emoțională. Trecem în revistă mai jos cele mai importante drepturi acoperite în documentul oficial.
  1. Dreptul de a își stabili și păstra identitatea
  2. Dreptul de a stabili și menține relații personale cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care dezvoltă sentimente de afecțiune
  3. Dreptul de a stabili și menține relații cu ambii părinți, chiar dacă aceștia sunt separați legal sau locuiesc în țări diferite
  4. Dreptul de a crește alături de părinți, dacă situația o permite
  5. Dreptul de a avea acces la educație
  6. Dreptul la sănătate, prin accesul la servicii medicale
  7. Dreptul de a nu fi exploatat și de a nu fi obligat să muncească
  8. Dreptul de a duce o viață fără lipsuri materiale ce îi pot afecta dezvoltarea
  9. Dreptul de a beneficia de asistență socială și de asigurări sociale
  10. Dreptul de a fi protejat împotriva folosirii și abuzului de substanțe (tutun, alcool, droguri)
  11. Dreptul de a fi îngrijit nevoilor sale, dacă suferă de un handicap fizic sau psihic
  12. Dreptul de a-i fi protejate imaginea și viața intimă
  13. Dreptul de a se explima liber
  14. Dreptul la libertate de gândire, de conștiință și de religie
  15. Dreptul la libertate de asociere
  16. Dreptul de a fi protejat în cazul unui război
  17. Dreptul de a fi protejat împotriva abuzului sexual
  18. Dreptul la odihnă și vacanță
  19. Dreptul de a fi protejat împotriva violenței și neglijenței
  20. Dreptul de a depune plângeri, în mod direct, dacă drepturile sale nu sunt respectate.
 
Drepturile copiilor în România: ce probleme ne dorim să soluționăm

Încă de la înființare, în 1990, Salvați Copiii România a inițiat programul „Și noi avem drepturi”, care își propune să educe copiii și specialiștii care lucrează cu aceștia în privința drepturilor fundamentale ale copilului și modului în care acestea trebuie să fie adaptate realității și aplicate în mod corect.
Mai mult, în 2018, Salvați Copiii a semnat împreună cu instituția Avocatul Poporului un parteneriat pentru promovarea și respectarea drepturilor copilului. Temele pe care ne concentram se reflectă în proiectele și programele pe care le desfășurăm:
  1. Dreptul la viață și sănătate, prin proiectele de reducere a mortalității infantile, de dotare și renovare a secțiilor de neonatologie și pediatrie, și prin informarea cu rol de prevenție.
  2. Dreptul la educație, prin proiectele de reducere a abandonului școlar, de facilitate a accesului la educație, de dotare și renovare a școlilor și prin centrele de zi care îi ajută pe copiii defavorizați să performeze în mediul educațional.
  3. Dreptul la protecție socială, prin asigurarea accesului la servicii sociale pentru prevenirea separării copiilor de familie.
  4. Dreptul la protecție împotriva violenței, prin programele de reducere a bullying-ului, de prevenție a abuzului sexual, și semnalele de alarmă asupra traficului de copii
  5. Dreptul la justiție în interesul copiilor, prin atenționarea neregulilor și propunerea de soluții ce pot îmbunătății cadrul legislativ din țara noastră.
 
Deși pare uneori că în țara noastră copiii sunt ai nimănui, adevărul este că există multe instituții publice care au ca atribuție protecția copiilor: Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, Comisia pentru protecția drepturilor copilului, Serviciul public de asistență socială, Instanța de tutelă și familie și Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

Cu toate acestea, problemele sunt multe, adânc înrădăcinate și dificil de rezolvat fără susținerea întregii comunități. De la incubatoare vechi de 40 de ani, secții de terapie intensivă de neonatologie fără suficiente ventilatoare, școli dărăpănate, comunități în care majoritatea adulților nu știu să scrie sau să citească și copii care muncesc în loc să meargă la școală, până la adolescente care devin mame la 14 ani sau copii care nu reusesc să iasă din sistemul social, drepturile copiilor din România par să nu fie o prioritate.

Dacă ne așteptăm ca viitorul să fie mai roz, trebuie ca prezentul acestor copii să fie unul mai bun.
Drepturile copiilor sunt o prioritate pentru noi.
Implică-te și tu: https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/drepturile-copilului/promovarea-drepturilor-copilului
 
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE