Skip to main content
77e8232e-3678-4047-8a70-66c873cda76b.jpg.webp

Copiii născuți prematur: problemele care le pun viața în pericol

Miercuri 19 Mai 2021
În fiecare an, în țara noastră se nasc prematur aproximativ 20.000 de copii. O naștere este considerată prematură dacă are loc înainte de împlinirea săptămânii 37 de sarcină, însă problemele cu adevărat severe apar la copiii încadrați în categoria de prematuritate extremă, născuți la 24-29 de săptămâni sau chiar mai devreme.

Spitalele trebuie să fie pregătite să le ofere susținerea necesară pentru dezvoltarea optimă în afara uterului protector al mamei. Născuți atât de devreme, ei au dificultăți de respirație, nu sunt dezvoltați suficient din punct de vedere neurologic, nu își pot regla temperatura corporală, nu se pot hrăni, iar lista de probleme și complicații continuă.


Cu ce complicații se nasc prematurii?

În funcție de vârsta gestațională la care se instalează nașterea, copiii născuți prematur pot avea mai multe sau mai puține probleme de sănătate. În cazurile fericite, mai ales atunci când nașterea are loc în săptămânile 32-35 de sarcină, copiii au șanse crescute de a se naște suficient de sănătoși încât să părăsească secția de neonatologie după doar câteva zile de monitorizare.

La copiii născuți mult prea devreme, cu deficiențe severe sau malformații, se impune internarea în secția de terapie intensivă de neonatologie, în general într-un incubator. Protocoalele de îngrijire a nou-născuților indică faptul că aceștia pot părăsi incubatorul dacă ajung să cântărească peste 1,8 kilograme, pot respira singuri, își pot regla singuri temperatura corporală, se pot hrăni prin supt și câștigă în greutate în mod constant.
Cele mai frecvente probleme cu care se nasc prematurii și care le pot pune viața în pericol sunt:
  1. Anemia – în lipsa unui număr suficient de celule roșii, organismul copilului duce lipsă de oxigen și glucoză și nu poate funcționa în parametri normali
  2. Imposibilitatea de se hrăni din cauza lipsei reflexelor de supt și înghițit
  3. Imposibilitatea de a își regla temperatura corporală și de a se încălzi
  4. Infecții ce pot duce ușor către septicemie, din cauza sistemului imunitar nedezvoltat
  5. Ficat dezvoltat insuficient, fapt ce duce la o acumulare de bilirubină în sângele copilului, ușor observabilă datorită pielii și ochilor gălbui
  6. Enterocolita necrotizantă, ce afectează intestinele nou-născutului și poate duce chiar la pierderea unei părți din intestin, cu efecte asupra digestiei
  7. Persistența canalului arterial (PDA) – o complicație ce poate afecta inima și respirația, din cauza unei cantități prea mari de sânge ce ajunge în plămâni, printr-un canal ce în mod normal se închide la puțin timp după naștere
  8. Tensiune arterială foarte scăzută
  9. Probleme de respirație, din cauza plămânilor dezvoltați insuficient, printre care se numără sindromul de detresă respiratorie, displazia bronhopulmonară și apneea
  10. Hemoragii la nivelul creierului, în special la copiii născuți mai devreme de 28 de săptămâni
 
Ce echipamente medicale sunt vitale pentru acești copii?

Deși la o primă vedere credem că un incubator poate fi soluția pentru oricare dintre aceste probleme, adevărul este că în spatele îngrijirii acestor micuți stau nu doar experiența neegalată a medicilor neonatologi, ci și o serie de aparate performante care îi ajută să crească speranța de viață a prematurilor.
Printre echipamentele vitale, de care medicii au nevoie se numără: monitor pentru funcții vitale, ventilator, concentrator de oxigen, masă radiantă, lampă de fototerapie, bilirubinometru, pulsiometru, pompă de perfuzie, injectomat, vizualizator vene și ecograf.

În privința echipamentelor medicale, este important să știm că acestea evoluează de la an la an și diferența între un aparat ce datează din 1970 (cum întâlnim în multe maternități din România) și unul care este lansat pe piață în ultimii ani poate să facă o diferență imensă pentru viața nou-născuților.
Salvați Copiii România desfășoară încă din 2010, în mod constant, programe de susținere a maternităților și secțiilor de neonatologie din spitale.

Te poți implica și tu în reducerea mortalității la nou-născuți prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. Este un proces, rapid, simplu, despre care găsești toate detaliile la acest link și te bucuri de toată susținerea noastră pentru completarea și depunerea formularelor.
 
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE