Skip to main content
f95c8682-560e-473a-b306-02e3ba5366ba.JPG.webp

Costurile ascunse ale educației gratuite

Luni 15 Octombrie 2018
Cercetarea „Costurile educației gratuite” realizată de Salvați Copiii arată că în România, învățământul este gratuit doar în teorie. În practică, părinții sunt nevoiți să achite costuri care nu apar în nicio Lege sau reformă a educației, astfel că un copil trebuie să aducă de acasă mai mult de 3.000 lei, în medie.
 
Finanțarea deficitară a învățământului, multiplele reforme începute și abandonate pe traseu au făcut ca, în doar opt ani, costurile ascunse ale educației să se dubleze: în medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei. Decontul îl plătesc părinții, iar copiii ale căror familii nu au resursele financiare necesare sunt mult mai vulnerabili și discriminați.
 
Ce trebuie să plătească, în plus, un elev, pentru a primi educație?
 
Cei mai mulți bani pe care părinții îi scot din buzunar pentru ca elevul să primească educație de calitate se duc pe materiale didactice – rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale.
 
Apoi, lipsa resurselor umane, calitatea precară a materialelor didactice și starea critică în care se află școlile, i-au determinat pe părinți să dubleze și efortul pedagogic, prin meditații contra cost.
 
Au apărut și categorii noi de costuri, cum sunt cele asociate programelor de after school, a căror incidenţă era semnificativ mai scăzută acum opt ani. Aproximativ 90% dintre părinţii ai căror copii sunt parte la astfel de programe, suportă integral costurile, indiferent că sunt desfăşurate în instituţii publice sau private.
 
Odată cu creșterea copilului, toate aceste costuri se majorează și ele. Astfel, în ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2545 lei anual, în gimnazial 3083 lei, iar pentru liceu 3647 lei.
 
Află mai multe despre costurile ascunse ale educației »
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE