Skip to main content
0d6de329-800b-4c74-aa0c-bcc91a4597c3.jpg.webp

Cum aleg tabăra potrivită pentru copilul meu

Miercuri 18 August 2021
O greșeală frecventă pe care o fac părinții atunci când aleg tabăra în care copilul va merge pe perioada vacanței, este că fac o confuzie între nevoile copilului și propriile lor nevoi. Dacă vă doriți să aveți un copil fericit pe toată durata taberei, luați în considerare ce fel de copil este și nu vă gândiți la experiențele dumneavoastră din tabără. Obiectivul este să creați o relație armonioasă între copil și experiența unei tabere, în care copilul nu trebuie să vă calce pe urme.

Dacă mersul în tabără este o opțiune pentru copil, atunci asta este minunat. Dar nu-l forțați să meargă, dacă ideea îl face să se simtă inconfortabil. În paralel, puteți începe să discutați cu copilul despre tabere de la o vârstă fragedă, pentru ca atunci când momentul a fi potrivit, el să-și dorească să participe la această aventură distractivă și plină de beneficii.
Dacă copilul are frați mai mari sau prieteni de familie care au fost deja în tabără și cărora le-a plăcut, este posibil ca și cei mici să fie dornici să meargă. Dar dacă vi se pare că cel mic nu privește cu entuziasm o astfel de experiență, puteți aștepta până când se va simți suficient de curajos să facă acest pas.

Motivele pentru care trimitem copilul în tabără

Puteți împărtăși cu copilul experiențele proprii din tabără și felul în care ați simțit că tabăra v-a ajutat. În același timp, explicați-le cât mai clar că înțelegeți că el nu este la fel cu dumneavoastră și că vă place și respectați felul prorpiu în care este el. Dacă vreți să trimiteți copilul în tabără ca să corectați anumite comportamente ale lui, nu reprezintă o strategie eficientă. Într-un astfel de scenariu, cel care trebuiesă-și schimbe atitudinea este părintele și nu copilul.

Dacă există lucruri care vă îngrijorează la copilul dumneavoastră, nu-l trimiteți în tabără pentru a rezolva acele situații sau emoții. Discutați cu un specialist care să ajute să vă acceptați copilul așa cum este și să învățați să veniți în întâmpinarea nevoilor lui. Copiii care au stimă de sine crescută vor avea parte de experiențe pozitive în tabără, pe când cei care nu se simt bine în pielea lor vor întâmpina mai multe dificultăți.

Cum alegem tabăra

Chiar dacă ideea de a merge în tabără a fost a dumneavoastră, este nevoie și de dorința copilului pentru ca acesta să se poată simți confortabil o dată ajuns acolo. Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneți este ce fel de tabere sunt cele mai potrivite pentru nevoile fizice, emoționale și cognitive ale copilului meu? Din punct de vedere al gradului lui de dezvoltare ce variantă este mai bună? O excursie peste zi, sau o tabără în care să doarmă și noaptea?

S-ar putea să fie nevoie să renunțați la ideea că ceea ce a fost benefic pentru dumneavoastră ca și copil va fi benefic și pentru copilul dumneavoastră. Ceea ce a funcționat în cazul dumneavoastră, poate ajunge să traumatizeze un copil mai sensibil sau pe unul cu nevoi speciale. Străduiți-vă să vă evaluați corect copiii. Este posibil să vă simțiți triști pentru că va fi nevoie să renunțați la unele idei preconcepute de a putea împărtăși experiențe similare cu cei mici, dar lăsați în urmă trecutul pentru a putea afec alegerile cele mai potrivite pentru familia dumneavoastră în prezent.
De exemplu, dacă ați fost un copil atletic, este posibil să fi fost admirat din acest punct de vedere. Sau dacă în familia în care ați crescut nu erau apreciați copiii sensibili sau cu trăsături artistice, puteți observa aceleași tendințe inconștiente și la dumneavoastră.

De asemenea, este important să învățați să nu luați în considerare felul în care ceilalți adulți îl percep pe copilul dumneavoastră.
Cum ar fi dacă v-ați da seama că sunt diferit față de copilul dumneavoastră în moduri mult mai profunde? Dacă ați realiza că aveți puține lucruri în comun? V-ați dori aceleași tipuri de tabere? Dacă ar fi alegeți individual, ați alege vreo dată aceeași tabără? Cel mai probabil nu, iar asta este în regulă.


Învățați să vă respectați propriul copil

Copiii intuiesc când sunt plăcuți și acceptați. În plus, ei își dau seama atunci când anumite trăsături ale lor sunt respinse sau neplăcute de alții. A vă uita la un copil și a-l compara cu felul în care erați dumneavoastră la aceeași vârstă este nerespectuos și îl poate răni. Să vă cunoașteți cu adevărat copilul și să-l acceptați așa cum este, înseamnă că îl iubiți și respectați ca individ. Fiecare copil este unic și fiecare are multe de dăruit celor din jur. Dacă alegeți tabăra cea mai bună pentru copilul dumneavoastră, vă veți putea relaxa știind că persoanele care îl vor supraveghea vor vedea cât de valoros este.

Dacă îl veți forța să semene mai mult cu dumneavoastră, atunci când nu îi este natural să facă asta, poate vi se va părea ceva obișnuit și nedăunător, dar trebuie să știți că există un preț. Copilul va simți când este criticat și atunci când vă veți strădui să deveniți mai apropiați punându-l să treacă prin aceleași experiențe prin care ați și dumneavoatră la vârsta lui, copilul se va simți folosit și neînțeles.

Nu puteți trimite în tabără un copil care nu este ca dumneavoastră, în speranța că tabăra vă va da înpoi o versiune a propriei persoane. Nu numai că tabăra nu funcționează în acest fel, dar nici viața nu funcționează așa. Priviți-vă cu atenție copilul și rezistați impulsului de a-i ca vedea ca pe o versiune personală. El nu va fi un alt eu propriu, deoarece nu poate exista pe lume o altă variantă identică a dumneavoastră. Așa că o dată ce veți înțelege și accepta acest lucru, veți putea colabora cu copilul dumneavoastră pentru a alege tabăra perfectă pentru el.
 
Tradus și adaptat de Laura Stanciu, medic psihiatrie pediatrică,  din https://www.parentmap.com/article/how-pick-right-summer-camp
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE