Skip to main content
06bce7f3-4b67-40c4-8924-f47e88b87df4.png.webp

De Profesie - Părinte, în contextul pandemiei

Marți 2 Iunie 2020
„Profesia” de părinte nu a fost niciodată ușoară. Contextul pandemic o îngreunează cu atât mai mult cu cât părinții se confruntă cu provocări pe care nu știu cum să le gestioneze.
Prin evenimentul „De Profesie – Părinte, în contextul Covid-19”, Salvați Copiii îți pune la dispoziție 5 specialiști care îți vor oferi sprijin și sfaturi utile, astfel încât să reușești să gestionezi această situație mult mai ușor, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Când și unde: Ne vedem pe Zoom, joi, 11 iunie, începând cu ora 12:00.

Program:

• Ora: 12:00- Puericultura din ziua 1, în contextul Covid - dr. Cristina Chiriac, medic specialist pediatrie și neonatologie Spitalul Universitar
• Ora: 13:00- (Auto)Reglarea emoțională a părinților în perioada pandemiei de COVID-19. Părinți conectați, copii echilibrați – Psihoterapeut Andrei Chiscu
• Ora: 14:00- Nevoile copiilor în contextul menținerii distanțării sociale- Psiholog clinician Mihaela Dinu
• Ora: 15:00- Așteptări v.s. Realitate. Nașterea în contextul Covid-19 - Adina Păun, moașă
• Ora: 16:00- Sfaturi practice pentru părinți în continuarea activității educationale, pe perioada verii (clase primare) - Psiholog clinician, Geta Costescu

Înscriere:
1. Ca să participi la sesiunile cu specialiștii noștri trebuie să completezi formularul de aici – https://bit.ly/2M5mspX
2. După ce completezi formularul de înscriere la eveniment, te rugăm să trimiți minim un formular 230 de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit, pe adresa [email protected]o cu specificatia în mail „Eveniment parenting”
3. Aștepți data de 11 iunie și ne auzim pe Zoom cu sfaturi utile

Cum completez formularul 230: Toate informațiile despre cum trebuie să completezi și să semnezi formularul 230 le găsești pe https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza (poti face totul online).
De nouă ani Salvați Copiii dotează maternitățile din toată țara cu incubatoare și aparatură medicală, astfel încât copiii născuți prematur să aibă o șansă reală la viață. Parte din suma alocată acestui proiect care a dus la scăderea mortalității infantile în România, a fost susținută de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit ale persoanelor fizice.


👉 Puericultura din ziua 1, în contextul Covid

• Doamna doctor Cristina Chiriac, medic specialist pediatrie și neonatologie Spitalul Universitar, este privită de majoritatea părinților drept un înger, căci alături de restul echipei din terapia intensivă neonatală veghează la binele micuților prematuri sau care vin pe lume cu diverse probleme de sănătate. Pe lânga o bună colaborare în cadrul echipei medicale în scopul folosirii cât mai bune a tuturor resurselor terapeutice, consideră că această meserie necesită empatie și înțelegere a situației dificile în care se află părinții. Doamna doctor crede foarte mult în rolul pe care îl joaca comunicarea cu părinții, deoarece este nevoie de o relație de încredere între toți cei implicați în îngrijirea copilului.

Descrierea temei:
Prima zi ca părinte nu este nicioadă ușoară, însă contextual pandemic nu o va face mai puțin dificilă. Este greu să te trezești de pe o zi pe alta cu o altă ființă de care va trebui să ai grijă restul vieții tale. Este cu atât mai dificil din punct de vedere emotional atunci când ții în brațe o făptură de câteva kilograme căreia nu știi ce să îi faci când plânge sau nu știi dacă sănătatea ei/lui este cumva pusă în pericol. Măsurile luate în spitale din cauza pandemiei au impus reguli stricte atât pentru cadrele medicale, cât și pentru proaspetele mămici. Este de așteptat ca în primele zile în materinitate să ai dificultăți din cauza acestor măsuri. Doamna doctor Cristina Chiriac este aici să îți explice cum va fi puericultura în prima zi de viață a copilului tău.

👉 Nevoile copiilor în contextul menținerii distanțării sociale

Mihaela Dinu este psiholog clinician cu 20 de ani de experiență profesională. Fie că au fost anii petrecuți la catedră, în cabinetul școlar de consiliere sau în cabinetul de consiliere al Centrului de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii, activitatea desfășurată a avut un element comun- preocuparea pentru ce înseamnă menținerea echilibrului emoțional și comportamental al copiilor, adolescenților și familiile acestora.

Descrierea temei:
Se schimbă nevoile copiilor în perioada de distanțare socială? Ce se întâmplă atunci când nevoile copiilor nu sunt satisfăcute? Ce pot face părinții să asigure nevoile copiilor astfel încât să le mențină echilibrul emoțional și comportamental în perioada de distanțare socială.


👉 (Auto)Reglarea emoțională a părinților în perioada pandemiei de COVID-19. Părinți conectați, copii echilibrați

Andrei Chiscu este psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, lucrează de 10 ani cu copii și părinți în Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii, în activitatea de evaluare, consiliere și intervenție terapeutică. A desfășurat de-a lungul acestor ani programe și workshopuri adresate părinților, specialiștilor, consilierilor școlari și cadrelor didactice care se ocupa de educația și sănătatea mentală a copiilor.

Descriere temei:
Perioada pandemiei a adus, prin măsurile de prevenție adoptate (distanță socială, izolare) de autorități, o serie de modificari a vieții familiilor, părinților și copiilor din România.
Numărul mare de incertitudini legate de prezent, viitor, de școala, timpul liber, vacanță ș.m.d. îi afectează emoțional pe copii. De multe ori aceste probleme emoționale se exprimă prin comportamente dificile sau nepotrivite ale copiilor, care generează și mai mult stres părinților. Părinții, uneori nevoiți să-și crească singuri copiii (familiile monoparentale), pe lângă problemele legate de viața profesională și de cuplu, uneori, trebuie să răspundă acestor nevoi ale copiilor, pentru a-i liniști, securiza și ajuta să se adapteze acestor schimbări. Pentru a reuși acest lucru, părinții au nevoie ca mai întâi să se poată regla emoțional pe ei înșiși (autoreglare), și apoi să se poată apropia de copii într-o stare mult mai bună.
În acest webinar le propunem părinților să discutăm despre ce putem face și cum putem ajunge în această stare de echilibru care să ne permită să-i ajutăm și să-i susținem pe copii în această perioadă.


👉Sfaturi practice pentru părinți în continuarea activității educaționale, pe perioada verii (clase primare)

Geta Costescu este psiholog clinician, specializată în terapia cognitiv comportamentală, având o experiență de peste 10 ani în activitatea de consiliere a copiilor și părinților în cadrul organizației Salvați Copiii. Moderează grupuri de dezvoltare a abilităților socio-emoționale ale copiilor, atât în cadrul CEECC, dar și în context școlar. A susținut sesiuni de formare destinate părinților și cadrelor didactice, dar și altor specialiști implicați în domeniul sănătăți mentale a copiilor: consilieri școlari, psihologi și asistenți sociali. Este preocupată de conceptul de wellbeing prin promovarea, la nivelul familiei dar și a instituțiilor școlare, a unui mediu echilibrat de dezvoltare pentru copii, favorabil prevenirii și gestionării dificultăților emoționale și comportamentele cu care aceștia se confruntă.

Descrierea temei:
De cele mai multe ori contextele educaționale ne duc automat cu gândul la școală și la achiziții cognitive. În realitate însă, un copil se dezvoltă nu doar prin cunoștințele pe care le acumulează, ci printr-un proces de învățare continuu care se referă la orice lucru nou pe care îl face: învață să salute, să folosească un limbaj potrivit, să respecte reguli, să își exprime punctul de vedere etc. Iar părinţii au nenumărate oportunități la îndemână pe care le pot organiza cu ușurință astfel încât să stimuleze dezvoltarea copilului, nu doar din punct de vedere cognitiv dar și socio-emoțional, pentru a-l ajuta să devină un adult independent și echilibrat.


👉Așteptări v.s. Realitate. Nașterea în contextul Covid-19 - Adina Păun, moașă, consultant alăptare IBCLC

Adina Paun este moașă, absolventă a Facultății de Moașe și Asistență Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, educator pre și post natal și consultant în alăptare certificat internațional (IBCLC). A însoțitit până acum peste 3,500 de cupluri mame-copii în parcursul lor în alăptare, dintre care peste 250 de prematuri.
Adina a absolvit în 2017 masterul ”Îngrijiri specifice ale lăuzei și nou-născutului la domiciliu” în cadrul aceleiași universități, cu o lucrare dedicată prematurității, ”Ghid pentru părinții nou-născutului prematur”.

Descrierea temei:
Sarcina, nașterea și primele săptămâni acasă cu un bebeluș sunt perioade pline de bucurie și anticipație, dar și de întrebări, neliniști și neprevăzut. În contextul unei pandemii însă, nivelul de incertitudine și de stres al părinților crește exponențial. Procedurile spitalelor se schimbă de la zi la zi, sistemul de suport, prezent de obicei alături de părinți, poate fi și el pus sub semnul întrebării, accesul la personal medical după naștere pare mai dificil ș.m.d. Această discuție își propune să exploreze câteva sugestii prin care viitorii sau proaspeții părinți să se poată pregăti pentru naștere, alăptare și venirea acasă ținând seama de restricțiile aduse de pandemie, și deschide scena pentru orice întrebări legate de aceste subiecte importante- în contextul pandemic sau nu :-)
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE