Skip to main content
6383015a-e46c-45c6-aa30-65748648c54a.jpg.webp

Echilibrul între creșterea copiilor și munca de acasă

Joi 25 Iunie 2020
În ciuda faptului că măsurile de siguranță în contextul Covid - 19 s-au mai relaxat, mulți părinți evită să se reîntoarcă la locurile fizice de muncă și continuă să lucreze de acasă. În această situație rolurile de părinți și angajați se suprapun acasă, iar copiii au dificultăți în a înțelege faptul că părinții nu stau acasă cu ei pentru că sunt liberi de la serviciu, ci de fapt lucrează.

Părinții se plâng de faptul că nu pot trasa pentru copii limite clare în ceea ce privește respectarea timpului lor de lucru, ori faptul că plictisindu-se sau negăsindu-și activități de făcut în casă, copiii au tendința să intre în camera în care părintele lucrează și să-l solicite.

De asemenea, în această perioadă, având rutina zilnică schimbată, copiii înșiși pot manifesta comportamente problematice pe care nu le-au manifestat până acum, iar acest lucru se adaugă pentru părinți în lista lucrurilor provocatoare cărora trebuie să le facă față.

Pentru toate aceste situații sunt câteva lucruri pe care le puteți încerca și implementa acasă. Cu rezerva că nu toate sugestiile vor funcționa ca prin minute, este important să vedeți ce anume funcționează în familia dvs. și care poate îmbunătăți atmosfera în această perioadă particulară.
  1. Fiți conștienți de propriile emoții: în general, rolul de părinte implică alături de emoțiile plăcute, de mulțumire și satisfacție, și mult stres, oboseală sau frustrare. Este posibil și de așteptat ca în această perioadă în care trebuie să faceți față de acasă rolurilor de părinte și angajat, emoțiile negative să se accentueze. Accentuându-se, tipul acesta de emoții consumă și mai mult din rezervele de energie pe care le mai aveați. Pentru a fii siguri că vă reîncărcați bateriile, vedeți ce anume funcționează pentru dvs. pentru a vă detensiona: poate o discuție cu o persoană apropiată, un fel de mâncare pe care vă face plăcere să îl mâncați, sau un somn scurt de 30 minute;
  2. Stabiliți limite și granițe: atunci când munca se desfășoară în același loc în care se derulează și viața de familie, este mai dificil pentru copil să înțeleagă faptul că de fapt acasă nu puteți sta doar cu el, ci aveți și munca de la serviciu de făcut. Copiii neînțelegând atât de ușor aceste diferențe, vor tinde să intre peste programul și locul în care vă stabiliți să lucrați. Sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta să înțeleagă diferența dintre munca acasă și acasă: stabiliți clar care va fii spațiul în care veți lucra; puteți chiar să-l redenumiți „biroul lui mami / tati”. Puteți stabili, în același timp, un loc / spațiu / cameră de lucru al copilului pe care să-l redenumiți asemeni: „biroul lui Răzvan”. Deoarece copiii au dificultăți în a înțelege conceptul de timp și în a percepe corect trecerea timpului, pentru a fii siguri că cei mici nu intervin peste dvs. în timp ce lucrați, puteți da drumul unui timer pe telefon sau a unui timer de bucătărie pe care să-l setați la intervalul dorit. Dacă spre exemplu setați timerul la o oră, îi puteți spune copilului ceva de tipul: „Mami va lucra timp de o oră, timp în care mă aștept de la tine să nu mă întrerupi sau să intri peste mine. Atunci când cele 60 de minute vor trece și vei auzi alarma, noi doi vom face împreună ceva foarte distractiv timp de 20 de minute.” După ce sună alarma și dacă copilul nu v-a întrerupt, spuneți-i că apreciați faptul că a dat dovadă de răbdare și că nu a intervenit peste dvs.
  3. Stabiliți o rutină și un program: cu siguranță este dificil în această perioadă să respectați tipul de rutină pe care îl aveați înainte de a lucra de acasă. Munca de acasă și-a pierdut ea însăși de multe ori, rutina și caracterul anticipabil pe care le avea atunci când se desfășura în afara casei. Cu toate acestea, este recomandat să introduceți o rutină în programul zilnic al copilului, pentru că acest lucru îl va ajuta să se organizeze mai bine și să fie mai calm și echilibrat. Puteți face și colora alături de copil un program pe toată săptămâna pe care să îl afișați undeva la vedere. Introduceți în programul zilnic alături de ora de culcare, igiena zilnică, plimbarea în parc sau lecțiile și intervalul / intervalele în care dvs. veți lucra.
  4. Împărțiți responsabilitățile: dacă aveți un partener alături, negociați cu acesta cum vă veți organiza împreună în această perioadă particulară. Stabiliți cine, ce activități va face când celălalt este într-o ședință pe Skype, spre exemplu. Încercați să comunicați cu partenerul cât mai din timp intervalele în care știți că veți fii ocupat; în felul acesta îi veți permite să își organizeze programul de așa natură încât să se poată ocupa de copil. Dacă sunteți părinte singur, gândiți-vă cine v-ar putea sprijini în perioada aceasta: bunicii, alte rude, ori prietenii. Dacă este necesat să lucrați într-un anumit interval particular sau aveți o ședință importantă în timpul căreia nu puteți fii întrerupt(ă) și nu ați găsit pe nimeni care să vină acasă și să stea cu copilul, rugați un prieten sau o rudă să stea cu copilul la telefon, pe whatsapp sau pe Skype, cât timp dvs. sunteți ocupat(ă).
  5. Discutați cu superiorul / managerul și colegii: în această perioadă particulară toți părinții, indiferent de poziția de la locul de muncă, s-au confruntat cu dificultățile îmbinării muncii de acasă, cu îngrijirea copiilor și treburile casnice. Dacă vă veți duce să discutați cu superiorii sau colegii dvs., cu siguranță vor știi despre ce vorbiți. De aceea, dacă întâmpinați dificultăți în organizarea muncii de acasă, în timp ce trebuie să aveți grijă și de copii, cereți ajutorul sau discutați deschis cu managerul sau colegii dvs. Explicați-le situația dvs. și încercați să negociați un program care să fie avantajos de ambele părți. Poate, spre exemplu, puteți stabili faptul că de dimineață trebuie să vă ocupați de copii și că începând de după – amiază până seara sunteți disponibil pentru sarcinile de la serviciu.
 
Patricia Aramă, psiholog clinician
Articol tradus și adaptat după „Parenting during the COVID – 19 Pandemic”, American Psychological Association, adresa web https://www.apa.org/topics/covid-19/advice-parenting.pdf
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE