Skip to main content
01199da0-13a6-492a-9092-6704088981d4.jpg.webp

Educația sexuală în școli, parte din educația pentru sănătate

Miercuri 25 August 2021
Educația sexuală este un subiect controversat și problema introducerii acestei materii în programa școlară a ridicat multiple opinii ce compară avantajele și dezavantajele unui astfel de program. Cum principalul nostru rol, ca adulți – părinți, profesori, consilieri, tutori – este să le oferim copiilor un mediu sigur în care să crească și să le oferim șansa de a fi sănătoși și fericiți, credem că este important ca părinții să înțeleagă care este scopul acestei materii și ce probleme sociale poate soluționa.

Salvați Copiii România se implică de peste 30 de ani în bunăstarea copiilor din România și una dintre îngrijorările noastre principale este reprezentată de adolescentele care devin mame mult prea devreme, mai ales dacă acest eveniment are loc în urma unui abuz sexual. Subiecte încă tabu în țara noastră – ce implicații are contactul sexual, drepturile pe care un copil le are legat de corpul și sexualitatea sa, informațiile privind bolile cu transmitere sexuală – sunt din punctul nostru de vedere aspecte ce țin de dreptul copilului la a fi informat, de a fi sănătos, și de a se putea apăra atunci când este pus în pericol.

Organele reproductive, parte a unui corp sănătos


Cu toții ne dorim ca sănătatea copiilor noștri să nu fie niciodată amenințată. Ne dorim să vadă și să audă bine, să nu sufere de infecții respiratorii, să aibă o digestie sănătoasă, să mănânce alimente care le oferă suportul nutrițional adecvat, să nu sufere de fracturi, să nu se lovească, să nu simtă durerea.
Însă având în vedere că organele reproductive fac parte din organismul lor, de ce să nu le vorbim, din punct de vedere științific, și despre acestea? Organe reproductive care pot la rândul lor, la fel ca orice alt organ și sistem din corp, să se îmbolnăvească, să provoace durere, și chiar să le pună viața în pericol.
Educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate. Îi învață pe copii că a întreține relații sexuale implică riscuri și responsabilități, dincolo de aspectele dificil de discutat cu mama și cu tata: sânii fetelor, penisul băieților, cum apar copiii, etc. Iar educația sexuală are, în acest mod, puterea de a îi ține pe copii departe de boli cu transmitere sexuală – sifilis, gonoree, HIV, etc. – și de sarcini nedorite care pot transforma copile de 12-14 ani în mame a căror viață poate fi chiar pusă în pericol de o sarcină atât de timpurie.

Să lăsăm copiii să fie copii


Un argument perfect valid, pe care îl susținem fiindcă educația sexuală protejează inocența și siguranța copiilor noștri. Educația sexuală nu îi învață pe copii cum să întrețină relaxii sexuale, ci le arată cum ar trebui să procedeze atunci când organismul lor în dezvoltare hormonală le dă semnale de natură sexuală.

Oricât am dori, ca părinți, ca cei mici să rămână mereu departe de aceste aspecte, corpul uman își urmează procesele de dezvoltare perfect normale, iar copiii noștri de 11-12 ani, aflați la granița pubertății, vor începe să se dezvolte hormonal prin apariția menstruației, creșterea sânilor, apariția părului în anumite zone ale corpului, primelor erecții, atracției față de fete sau băieți. Sănătos pentru ei este să aibă la îndemână toate informațiile necesare pentru a putea naviga această perioadă fără ca sănătatea, siguranța și integritatea să le fie pusă în pericol.

Într-o eră atât de digitalizată, în care avem acces la orice informație la o singură apăsare de ecran, părinții și profesorii au opțiunea de a ține frâiele în mâini și de a coordona modul în care copiii lor intră în lumea sexualității tocmai prin informarea corectă într-un mediu academic, controlat. În loc să ne temem că citesc lucruri pe internet, că experimentează pe ascuns, că învață unii de la alții, educația sexuală în școală ne permite să menținem controlul asupra a ceea ce copiii noștri învață despre contactul sexual, despre protecție, despre sarcină.

Le oferim puterea de a spune NU


Consiliul Europei a estimat în 2020 că, în Europa, unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual. Iar anual, în ţara noastră, aproape 800 de fete sub 15 ani devin mame. Iar majoritatea acestor probleme apar în comunitățile în care accesul la educație, mai ales sanitară, este îngreunat.

Majoritatea copiilor care supraviețuiesc unui viol nici măcar nu înțeleg prin ce au trecut din punct de vedere fizic, fiindcă nu au învățat niciodată ce înseamnă un contact sexual. Nu știu ce rol au organele reproductive, că este esențial ca un astfel de contact să fie inițiat de ambele păriți implicate, că nu sunt obligați să accepte, că pot exista consecințe grave pentru sănătatea lor.
A învăța copiii despre contactul sexual înseamnă a le oferi puterea de a spune NU, de a își proteja sănătatea și corpul în fața celor capabili să preia controlul. Mai mult, este important ca fetele să înțeleagă că deși riscul de boli cu transmitere sexuală este împărtășit și de băieți, o eventuală sarcină este o povară imensă care pică pe umerii lor și care le va schimba viața pentru totdeauna.
Educația sexuală în școli ne ajută, ca societate, ca părinți, ca educatori și profesori, să împiedicăm situațiile precum...
...nu credeam că pot să rămân însărcinată dacă fac sex o singură dată
...am nevoie de tratament luni de zile pentru a scăpa de siflis și medicii mi-au spus că aș fi putut să mor
...îmi e frică să mă atingă un băiat fiindcă am fost violată când eram mică
...visam să merg la facultate la București și acum stau aici în sat să-mi cresc copilul
...nu am fost niciodată la doctor și am aflat că sunt gravidă când a început să îmi crească burta
...am făcut-o fiindcă o făceau și prietenii mei
...sunt băiat, deci am dreptul de a cere asta de la fete
...am înțeles că sexul provoacă plăcere, ce se poate întâmpla rău
...mi-a fost rușine să îi spun că nu vreau și că mă doare
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE