Skip to main content
f0047abd-c307-4dda-b019-09b13243c137.jpg.webp

Examene în pandemie: cum îi putem ajuta pe copii și adolescenți

Miercuri 26 Mai 2021
Școala online și lipsa de organizare din sistemul educațional din perioada pandemiei au efecte negative asupra tuturor copiilor școlari, dar în special a celor aflați în ani terminali. Pentru ei, presiunea examenelor de Evaluare Națională, Bacalaureat sau admitere la facultate este și mai mare după luni de zile în care au pierdut materie, nu s-au putut bucura de același sprijin al profesorilor, au învățat puțin și cu dificultate.

Cum luna iunie și perioadele examenelor se apropie cu pași repezi, venim în ajutorul părinților cu o serie de sfaturi care îi pot ajuta să își susțină eficient copiii și adolescenții în această perioadă dificilă.
 
Suport emoțional pentru reducerea anxietății
„Sunt alături de tine” este cel mai de preț gând pe care îl puteți dărui copiilor în aceasă perioadă. Dincolo de așteptările și ambițiile pe care le au părinții în privința reușitelor copiilor, este extrem de important să ne asigurăm că aceștia sunt susținuți emoțional.

Discutați în fiecare dimineață și seară cu copilul despre programul zilnic, despre ce plănuiește să învețe să recapituleze și oferiți ajutorul pentru orice provocare ori nelămurire care s-ar putea ivi. Oferiți sfaturi legate de o mai bună concentrare și întrebați mereu copilul în ce măsură îl puteți susține, de la menținerea liniștii în casă, până la ajuor concret pentru rezolvarea unei probleme de matematică.
Să nu uităm că pentru copii și adolescenți examenele din acest an sunt mult mai stresante din cauza conjuncturii și că este important să îi abordăm cu empatie, răbdare și să fim deschiși în fața nevoilor lor.

Grija pentru odihnă, alimentație și hidratare
Pe umerii părinților stau și aspectele de stil de viață care îi pot ajuta pe copii să fie mai motivați, mai atenți, mai concentrați, să aibă o memorie bună și să fie plini de energie. În funcție de vârsta copilului, asigurați-vă că doarme cel puțin 8 ore pe noapte, mai ales în această perioadă în care creierul este suprasolicitat.

Preparați mese care să îmbine atât mâncărurile sale preferate (bucuria unei mese care îi place va fi un moment binemeritat de relaxare) cu ingrediente sănătoase precum legume, fructe, grăsimi sănătoase din pește. Nu uitați de hidratare, în special cu apă, fiindcă deseori oboseala se face resimțită din cauza deshidratării.

Reducerea riscurilor de îmbolnăvire și burnout
Desigur că nu ne dorim să avem de-a face cu o îmbolnăvire în această perioadă, ceea ce ar putea duce fie la o pregătire slabă înainte de examen, fie chiar la lipsa de la examen. Reduceți pe cât posibil expunerea copilului în medii aglomerate, unde există un risc crescut de îmbolnăvire atât cu COVID-19, cât și cu alte virusuri și bacterii ce provoacă răceli sau bronșite.

Asigurați-vă că există pauze dese în programul de învățare pentru odihnirea privirii, a coloanei vertebrale și a creierului. Ideal ar fi ca de 2-3 ori pe zi, programul de studiu să fie întrerupt de minimum 30 de minute de plimbare.

Informarea corectă
Recomandarea psihologilor noștri este să limitați pe cât posibil expunerea copilului la știri și informații care se pot dovedi contradictorii și care pot favoriza stări de anxietate și nesiguranță.

În schimb, părinții trebuie să se mențină permanent informați, din surse sigure și oficiale, cu privire la desfășurarea examenelor, reguli de participare la examene, acces în săli, etc.

Salvați Copiii FAMILY TEL
Nu în ultimul rând, linia telefonică gratuită FAMILY TEL (0800.070.009) este de luni până vineri, în intervalul 10:00-16:00, la dispoziția părinților care au nevoie de sfaturi privind starea emoțională a copiilor și adolescenților.

Psihologii din echipa Salvați Copiii vă vor ajuta să abordați corect orice provocare emoțională din această perioadă, pentru ca examenele de Evaluare Națională sau Bacalaureat să fie trecute cu bine.
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE