Skip to main content
e84b69df-6cee-4621-b1f4-8299b5918a8e.jpg.webp

Lecții învățate în ultimul an care ne pot ajuta în tranziția către noua normalitate

Duminică 6 Iunie 2021

Nu cred că ne putem gândi la vreo persoană care să nu fi resimțit o puternică schimbare la nivelul stilului de viață în timpul pandemiei cu coronavirus, în special la vreun părinte. Cu toții a trebuit să ne adaptăm felul în care ne desfășuram munca și, în plus, a fost nevoie să ne asumăm și rolul de educator sau profesor cu normă întreagă, în timp ce ne-a fost imposibil să susținem interacțiunile sociale care ne sunt atât de necesare.

Carantina le-a impus părinților să participe la un curs obligatoriu de parenting de 24 ore, fără posibilitatea unui moment de repaus. Timp de mai multe luni, părinții au fost nevoiți să se ocupe în totalitate de pregătirea meselor, de asigurarea unor activități distractive și educative pentru copii, fără a putea beneficia de întâlnirile cu alți copii din anturaj, să se asigure că fiecare persoană își spală mâinile de suficiente ori pe zi, că toate treburile din casă sunt făcute la timp și să se preocupe dacă au suficiente provizii pentru perioada următoare. Cu toții sperăm că aceste momente vor deveni în curând o amintire, dar cel mai probabil vom ieși din această pandemie având o idee complet modificată despre care sunt nevoile noastre privind siguranța, școala și societatea. Dacă vom sta puțin să reflectăm, cu siguranță vom găsi lecții de învățat care ne vor ajuta să mergem înainte în perioada post-pandemică.
 
Școala s-ar putea să nu mai fie la fel niciodată
Una dintre măsurile luate timpuriu o dată cu debutul epidemiei de coronavirus a fost închiderea unităților de învățământ. Această schimbare importantă i-a obligat pe părinți să-și asume rolul de educatori, pentru a suplini lipsa acestora într-un moment critic. Dar cum s-au descurcat părinții în a le oferi copiilor acel mediu de educare pe care în mod normal îl ofereau școlile sau grădinițele?
 
Dacă nu sunteți unul din părinții aceia care par să aibă un izvor nesecat de răbdare și înțelegere, atunci, cel mai probabil în familia dumneavoastră au avut loc, și nu numai o dată, momente de criză, în timp ce încercați să vă adaptați la procesul de învățare online. De la întâlnirile haotice cu clasa în mediul virtual, la încercarea de a gestiona cantitatea mare de teme care nu reprezentau nici un interes pentru copilul dumneavoastră, școala de acasă a fost o încercare dificilă pentru mulți părinți. Experiențele dobândite, cu siguranță vor fi foarte valoroase în îmbunătățirea relațiilor cu proprii copii, dar toate aceste momente au afectat evident felul în care era percepută școala, iar rolurile cadrelor didactice, ale elevilor și ale părinților, nu vor mai putea fi văzute niciodată la fel.
 
Prin urmare, ce ne rezervă viitorul în ce privește școala tradițională? Potrivit unui studiu efectuat pe un grup de 500 părinți cu copii de la grădiniță și până în clasa a 12-a. mai mult de jumătate dintre ei au fost de părere că școlile trebuie să folosească această oportunitate și să modifice practicile educaționale, creând noi metode de educare. Unii dintre părinți sunt chiar de părere că ar trebui să renunțe definitiv la școala tradițională, ei afirmând că sunt interesați de varianta home-schooling în anul școlar următor.
 
Impactul pozitiv al pandemiei asupra copiilor noștri
Este absolut evident că măsurile de carantinare au fost însoțite de multe obstacole și dificultăți, dar pentru familiile care au rămas stabile și care au avut resursele necesare  învățatului de acasă, carantina a fost și o perioadă de resetare. Odată eliminate programele foarte structurate și încărcate, copiii au beneficiat de timp suplimentar pentru a încerca activități noi, pentru a-și descoperi noi interese, a petrece mai mult timp afară sau cu familia și pentru a descoperi noi modalități de învățare.
 
Noile relații sociale
În afară de nesfârșitul spălat pe mâini și reamintit copiilor să nu-și ducă mâna la față care ne-au făcut mult mai conștienți de propriile noastre practici de igienă, această perioadă ne-a făcut să reflectăm și asupra interacțiunilor noastre sociale.
 
Cu toții ne gândeam atunci când stăteam izolați acasă cum va fi când carantina se va ridica și vom putea să-i trimitem din nou pe copii acasă la bunici, sau să planificăm ieșiri în parc cu prietenii. Cu toate acestea, am fost nevoiți, totuși, să ne luăm măsuri de precauție și de distanțare, chiar dacă acum nu mai suntem obligați să rămânem în casă. Chiar dacă starea de urgență nu mai este, nu înseamnă că pericolul coronavirusului a dispărut.
 
Ce ne-a învățat pandemia despre parenting
În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, noi, ca părinți putem să găsim niște aspecte pozitive importante derivate din acele momente în care pare că lumea s-a oprit în loc. Acele clipe ne-au forțat să facem un pas în spate, să gândim, să înțelegem și să apreciem ce înseamnă să trăiești, nu doar să supraviețuiești, iar aceste concluzii vor rămâne cu noi, probabil o perioadă bună de timp.
 
Fiecare familie a trăit în mod diferit ultimul an, dar există cu siguranță unele experiențe comune pe care le-am trăit cu toții. Astfel de legături pot aduce împreună familiile și comunitățile. De exemplu, reziliența demonstrată atât de copii, cât și de părinți ne poate da încrederea că vom trece peste viitoare încercări, în timp ce timpul pe care l-am petrecut izolați în casele noastre ne-a arătat că putem reveni la vremuri mai simple în care să reușim să ne descurcăm cu mai puțin, dar și că ne putem uita spre viitor la noi modalități virtuale de învățare și de distracție.
 
Prin urmare, continuați să vă învățați copiii ceea ce vreți să-i învățați, continuați să petreceți timp de calitate cu familia, continuați să vă preocupați de starea de bine emoțională a celor dragi și nu luați nimic de bun sau permanent.
   

 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE