Skip to main content
8143d5ed-7215-4640-932f-cd0a3aabc387

Miruna, copilul timid care prinde aripi

Luni 11 Octombrie 2021

Pentru mulți copii care trăiesc într-un mediu vulnerabil, școala reprezintă portița de scăpare către un univers în care orice vis este posibil. Educația le oferă șansa să cunoască o realitate diferită, să se simtă în siguranță, să își facă prieteni.

Este și cazul Mirunei, o fetiță retrasă, care – la început – nu ridica privirea și răspundea cu frică doar atunci când era întrebată. Miruna a făcut pentru prima dată parte din programul Salvați Copiii de gradiniță estivală în anul 2018, după care a intrat în programul Școala după Școală. În prezent Miruna are 9 ani și vine în centrul educațional pentru a-și face temele, pentru a recupera noțiunile pierdute în timpul școlii online dar și pentru a se dezvolta frumos educațional și emoțional.

Prima impresie lăsată de Miruna este cea a unui copil timid și speriat. Timiditatea și teama Mirunei au la bază o copilărie dificilă, într-o familie cu 4 copii, în care doar tatăl muncește, iar violența domestică este o amenințare zilnică. Acolo unde nevoile de bază precum hrana, hăinuțele curate sau banii pentru cărți și caiete lipsesc, faptul că echilibrul emoțional este înlocuit de frică și nesiguranță nu face decât să agraveze situația. De aceea, la nivel rațional nu am fost deloc suprinși să observăm că atât Miruna, cât și cei doi frați integrați în programul SDS Salvati Copiii, preferă să petreacă mai mult timp la școală în loc să se întoarcă devreme acasă, la părinți. La nivel emoțional ne-a întristat alegerea lor și am căutat soluții pentru îndreptarea situației.

Atât copiii, cât și mama lor, au beneficiat de consiliere din partea asistenților sociali și a psihologilor și, deși situația de acasă întârzie să se îmbunătățească, Miruna continuă să facă progrese. Au fost necesare și ore speciale de logopedie, fiindcă toți copiii au moștenit de la mamă deficiențe de vorbire. Fetița este dornică să cunoască cât mai mult însă, deși are voință de a acumula informații, reușește cu greu să facă față noțiunilor școlare și are nevoie de explicații suplimentare. De când este în acest program, Miruna a înțeles care este menirea ei ca elev, și că este momentul să studieze mai mult pentru a-și putea depăși condiția actuală. Mai mult, consilierea psihologică o ajută să gestioneze emoțiile multiple, să știe cum să reacționeze în diverse situații.

Începutul anului școlar a venit cu anxietate și a devenit o bucurie pentru Miruna și frații ei doar cu sprijinul Salvați Copiii, fiindcă rechizitele și toate materialele auxiliare cerute de școală ar fi fost o cheltuială imposibilă pentru familie, iar copiii ar fi mers din nou în prima zi de școală temători, nepregătiți, cu riscul de a fi umiliți de colegi. Rolul programelor Salvați Copiii este de a susține familiile din medii vulnerabile cu sprijin psihologic și material, astfel încât părinții să le poată oferi copiilor toate resursele de care au nevoie pentru a se bucura de accesul la educație. Locul copiilor este acasă, alături de părinții care îi iubesc și îi susțin, de aceea eforturile noastre merg către susținerea unui cămin din care nu lipsește nimic.

De la an la an, Miruna este din ce în ce mai puternică știind că familia extinsă Salvați Copiii o sprijină și îi dă puterea să meargă mai departe, să învețe mai mult și mai bine, să zâmbească cu încredere și să viseze. Știe că aici este înțeleasă, că are prieteni care fac grijile să zboare, că are libertatea de a spune ce simte, că nu există „nu pot” atunci când ești îndrumat de oamenii potriviți.

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE