Skip to main content
7ec8d460-36f2-4749-bb7c-15ed339e451b.png.webp

NATALCARE pentru o sarcină sănătoasă: Ecografii, teste și analize gratuite!

Luni 7 Februarie 2022
Sănătatea în timpul sarcinii presupune o atitudine responsabilă în ceea ce privește asigurarea unei bune îngrijiri prenatale. Un prim pas către îngrijirea prenatală sunt analizele de laborator, pe care trebuie să le facă fiecare gravidă. Pe perioada sarcinii sunt recomandate o serie de analize și teste specifice pentru evaluarea stării de sănătate a gravidei sau pentru depistarea anumitor anomalii genetice.

Lipsa controalelor, a ecografiilor și a resurselor financiare stau la baza unei realități triste pe care dorim să o schimbăm prin programele noastre de informare a gravidelor.  Pentru a susține gravidele care au cea mai mare nevoie de aceste servicii, ne-am unit forțele cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova în cadrul proiectului NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului, un proiect care oferă gravidelor din județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea acces la programe de îngrijire a mamei și copilului prin prestarea de servicii de diagnosticare timpurie și instituirea de tratament precoce în rândul gravidelor.

Peste 3.000 de locuri disponibile pentru controalele de rutină în sarcină

Gravidele din regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea)  pot beneficia gratuit, la Centrul de Screening din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, de:

  • Control ginecologic, ecografii realizate cu unul dintre cele mai performante ecografe din Europa și un set de analize medicale esențiale în primele luni de sarcină,
  • analize gratuite serologice de screening (infecții din complexul TORCH și alte infecții precum Hepatita B și C, varicelă, streptococ de grup B),
  • un examen ecografic de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii și recoltarea pentru examenul Babeș-Papanicolau.
Indiferent dacă au documente medicale sau nu, dacă aparțin de un medic de familie sau obișnuiesc să meargă la spital pentru investigații, gravidele beneficiază de servicii medicale gratuite în cadrul proiectului NATALCARE.

Sarcinile cu risc sunt urmărite îndeaproape

Acolo unde investigațiile indică riscuri sporite pentru mamă și/sau nou-născut, programul NATALCARE oferă pachete de screening și monitorizare.

Câteva exemple de probleme de sănătate, incluse în astfel de recomandări speciale, sunt edemul gestațional, hiperemeza gravidică ușoară, uter cicatriceal, tulburări de coagulare/ trombofilii ereditare si dobândite.

Pe lângă investigațiile de rutină și de urmărire precum ecografii sau analize de sânge,  gravidele pot beneficia, la recomandarea medicului și de teste avansate precum biopsii, amniocenteză sau cordonocenteză.

Screening prenatal include investigațiile recomandate în săptămânile 11 și 19 de sarcină: consultație de specialitate, analize de sânge, ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale și dublu sau triplu test. Acestea din urmă reprezintă investigații genetice care depistează eventuale malformații ce pot pune în pericol viața nou-născuților și pot reprezenta indicații de întrerupere a sarcinii: sindrom Down, sindrom Edwards, sindrom Patau, defectele de tub neural (spina bifida).

Multe dintre mamele minore și cele din medii defavorizate nu merg la medic

Statisticile realizate de Salvați Copiii România arată că jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic, nici pentru analize de sânge, nici pentru ecografii sau alte teste mai complexe. Situația nu este deloc îmbucurătoare nici în cazul mamelor cu vârste de peste 18 ani, în condițiile în care multe localități din mediul rural nu au nici măcar un medic de familie, iar un specialist în obstetrică-ginecologie se află la zeci sau sute de kilometri distanță.

Programul NATALCARE oferă tuturor gravidelor din Sud-Vest Oltenia șansa de a duce o sarcină sănătoasă la bun sfârșit, oferindu-le nu doar acces la servicii medicale gratuite, ci și informațiile necesare privind sănătatea lor și a copiilor lor.

Informații și programări la telefon: 0724 320 303.

NATALCARE este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE