Skip to main content
42634374-8942-4e33-9abe-648c748cf21e.jpg.webp

Nevoile de bază din spatele comportamentelor copiilor

Vineri 11 Iunie 2021

Ce este o nevoie de bază?

Nevoile copilului, ca și cele ale fiecărei ființe umane, sunt nevoi care sunt o necesitate reală și sunt esențiale pentru viață. La copii, neocortexul, centrul rațiunii, nu este încă pe deplin matur și nerespectarea nevoilor copilului se transformă foarte repede într- un comportament inadecvat sau chiar într-o furie.

Psihologul Abraham Maslow a fost cel care a identificat și a clasificat aceste nevoi într-o piramidă,  realizând o ierarhie a acestora. Există cinci mari categorii: nevoile fiziologice (sau nevoile vitale), nevoia de securitate, nevoia de apartenență, nevoia de stimă de sine și nevoia de auto-actualizare.

Creierul nostru ne informează dacă una dintre aceste nevoi de bază nu este satisfăcută prin intermediul senzațiilor. Când nevoia noastră vitală de somn nu este satisfăcută, ne simțim obosiți. La fel, atunci când nevoia de siguranță nu este satisfăcută, simțim teamă.

De obicei, nevoile fiziologice sunt cele pe care învățăm mai întâi să le identificăm. Cu toate acestea, la copiii mici, chiar și senzația de foame poate fi dificil de exprimat în cuvinte. Și cu cât urci mai sus piramida, cu atât mai dificil poate să fie  pentru copil să identifice nevoile umane dacă acestea nu sunt cunoscute. Același lucru este valabil și pentru un adult.

Privind comportamentele din perspectiva nevoilor, se pot observa mai multe nevoi de bază care apar cel mai des. Enumerarea lor mai jos vă va îndruma să identificați mai ușor nevoile copiilor și, prin urmare, să le îndepliniți.

Nevoia de hrană

Această nevoie de bază este cu siguranță evidentă, dar un copil care este înfometat sau însetat va adopta comportamente inadecvate: iritabilitate, nerăbdare, plâns, țipete... Din fericire, această nevoie este adesea „temporară”, deoarece este ușor de văzut și putem răspunde cu ușurință.

Nevoia de odihnă

Un copil care are o mare nevoie de odihnă va adopta și comportamente iritabile. Aceste comportamente vor merge împotriva nevoii sale reale, care este de a dormi. Cu cât un copil acumulează o datorie de somn, cu atât va fi mai sensibil la utilizarea comportamentelor inacceptabile. Apoi, este necesar să se acorde mai mult timp pentru somn, adică să meargă copilul la culcare mai devreme sau să  se prelungească puțin perioada de somn astfel încât să-i permită să recupereze ore de somn pierdute.

Nevoia de calm. Încetinește!

Un copil va reacționa la ritmul unui adult care implică un program încărcat sau o cursă continuă contra cronometru. Nevoia de calm este foarte prezentă la copii. Cum putem încetini? Reducerea numărului de activități, reducerea programului de lucru vor face bine și copilului ... și adultului.

Nevoia de predictibilitate

Un copil poate reacționa puternic la imprevizibilitate. El va deveni apoi iritabil și stresat; izbucnirile emoționale, plânsul, țipetele vor fi, de asemenea, mai numeroase. Copilul are nevoie de multă stabilitate în programul său, rutine clare, care îi respectă ritmul.

Trebuie să comunic

Foarte devreme, copilul mic simte dorința de a comunica. Din lipsă de mijloace verbale, uneori pot apărea plânsete, crize și schimbări de dispoziție. Poate fi foarte frustrant pentru cel mic. Știe ce vrea, dar nu are mijloacele necesare pentru a se exprima în mod adecvat. Ascultați-l și ajutați-l pentru a depăși această dificultate, în timp ce limbajul său se dezvoltă.

Trebuie să mă afirm

Copilul, din al doilea an de viață, se desprinde în liniște de părintele său. Vrea să se exprime, să ia decizii, să-și afirme personalitatea. Nevoia de afirmare se va reflecta mult în opoziție cu regulile, instrucțiunile, tranzițiile. Se simte constrâns și cu siguranță se va exprima prin furie, plâns, crize ... Pentru a-l ajuta, oferiți-i cât mai multe opțiuni și momente de autonomie unde poate „face asta singur”.

Trebuie să mă simt auzit

Un copil îți vorbește, dar chiar îl auzi? Un copil trebuie să știe că își poate împărtăși durerile, bucuriile, dorințele și gândurile. Programați timp pentru a discuta cu copilul, fără a vă distrage altceva atenția.

Trebuie să mă simt apreciat

Un copil trebuie să fie apreciat pentru calitățile sale, dar și pentru provocările sale. Un copil trebuie să simtă că își are locul său și că oamenii din jurul lui apreciază prezența lui. Luați -vă timp pentru el și subliniați-i punctele forte, faceți-l să simtă că își are locul lui în familie.

Am nevoie de atenție

Nevoia de atenție este mare la un copil. El trebuie să știe că îl ascultați, că îl luați în considerare și că îi acordați atenția în orice moment. Un copil care are nevoie de atenție va adopta comportamente negative care vă vor atrage atenția. Astfel, își va satisface nevoia. Deci, lasă-ți ceva timp doar pentru el.

Am nevoie să mă simt iubit

Un copil are nevoie să se simtă iubit necondiționat, indiferent de comportamentul său. Dacă un copil se simte iubit, acesta îi va oferi un sentiment extraordinar de bine, care va elimina prezența comportamentelor negative. Un copil care se simte iubit, cu care ai o relație sănătoasă și pozitivă, va fi mult mai înclinat să colaboreze bine zilnic.

 

Cunoașterea nevoilor copilului: un instrument excelent pentru pacificarea relațiilor

Cunoașterea nevoilor copilului, învățarea identificării lor, poate schimba o mulțime de lucruri. Acest lucru va face posibilă dezamorsarea unui întreg grup de „bombe” în viața noastră de zi cu zi. Practic, vom putea stabili o cooperare reală în relația noastră cu copilul. Obținem astfel o înțelegere autentică a celuilalt și vom realiza o frumoasă armonie familială.

Dacă respectarea nevoilor de baza ale copilului este o prioritate, aveți grijă să nu le confundați cu diferitele fantezii ale copilului. Acestea nu sunt nevoi de bază.

Fanteziile sunt dorințe, nu sunt necesare unui echilibru biologic și psihologic. Fanteziile pot fi ascultate, emoțiile binevenite. Dar, prioritatea este respectarea nevoilor de bază pentru a preveni situațiile de criză.

 

Diferențiați nevoile copilului de dorințele lui

Este esențial să nu confundați nevoile copilului cu dorințele acestuia, care iau deseori forme fanteziste. Uneori pur și simplu nu este posibil să cedezi tuturor dorințelor tale! Prin urmare, este recomandabil să oferiți o alternativă mai rezonabilă, pentru a satisface nevoia din spatele unei dorințe excentrice.

Pe de altă parte, o nevoie face posibilă completarea unei lipse la nivelul organismului, precum și din punct de vedere material sau moral. Cunoașterea nevoilor de bază ale copilului vă va fi de mare ajutor în rezolvarea celor mai nefericite situații. Veți putea astfel să liniștiți copilul și să-i permiteți să evolueze spre maturitate cu seninatate.

Rolul adulților este de a avea grijă de copii încă de la naștere. Trecând cu mult dincolo de nevoia de a le satisface nevoile fiziologice, cu alte cuvinte, mâncare, dormit, igienă, dezvoltare psihomotorie, părinții trebuie să aibă grijă să completeze orice deficit psihologic.

 

Gina Bălan - psihoterapeut de familie, psiholog educațional

 

 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE