Skip to main content
3a4546a3-9ae6-42cd-99f6-c6a023881f0c.jpg.webp

Ochișori obosiți? Cum reducem efectele nocive ale ecranelor

Luni 10 Mai 2021
În ultimul an, copiii noștri au petrecut mult mai mult timp în fața dispozitivelor digitale, odată ce activitățile educaționale s-au mutat în mediul online. Deși știam că trebuie să limităm durata expunerii celor mici la doar 1-2 ore pe zi, mai ales pentru copiii sub 8 ani, iată că am fost nevoiți să încălcăm aceste reguli.

Statisticile din întreaga lume arată că înainte de pandemie, jumătate dintre copiii cu vârste până la 8 ani petreceau în medie 2 ore și jumătate pe zi pe tabletă, în timp ce copiii între 8 și 12 ani petreceau între 4 și 6 ore pe zi pe tabletă sau pe telefonul mobil. În cazul adolescenților, durata utilizării dispozitivelor digitale ajunge și până la 7 ore pe zi. În timpul pandemiei, la toate aceste valori s-au adăugat încă 2-6 ore de școală online, în funcție de vârstă.

În plus, foarte mulți părinți recunosc faptul că în această perioadă, în care activitățile pentru copii au fost restrânse din cauza închiderii locurilor de joacă sau grădinițelor, le-au permis celor mici să petreacă mai multe ore pe tabletă sau la televizor.

Efectele nocive ale expunerii prelungite la ecrane
Pe lângă limitările legate de durata totală a expunerii, Societatea Americană de Optiometrie recomandă și ca la fiecare oră, copiii să ia o pauză de 10 minute de la ecran, timp în care să privească la distanță, pe fereastră sau în grădină. Motivul este că pe lângă efectele nocive precum risc de obezitate, probleme cu somnul, probleme de comportament și afectarea abilităților de socializare, utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale afectează sănătatea ochilor.

De altfel, mulți copii s-au plâns în ultimele luni de ochi obosiți, vedere încețoșată, sau chiar dureri de cap. Discutăm în continuare, pe scurt, despre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii între 4 și 12 ani:
  1. Miopia – Academia Americană de Oftalmologie a stabilit că în ultimii 30 de ani, numărul copiilor care suferă de miopie a crescut dramatic. Una dintre principalele cauze este considerată a fi modificarea în stilul de viață al copiilor noștri, față de modul în care creșteau copiii acum 30-40 de ani. Astăzi, cei mici petrec foarte mult timp în interior, cu mai puține activități desfășurate afară și mai multe ore petrecute în fața televizorului.
  2. Oboseala oculară – apare din cauza modului în care ochii se concentrează asupra ecranelor, de la o distanță mică; ideal ar fi ca după fiecare 40-50 de minute de utilizare a ecranelor, să urmeze o pauză de 10-15 minute care să presupună alte activități.
  3. Ochi uscați și iritați – când ne concentrăm privirea la un obiect aflat aproape, mai ales pentru a citi sau lucra ceva așa cum se întâmplă cu un laptop, clipim mult mai rar decât în mod normal; în lipsa clipitului suficient, suprafața ochiului se usucă și apar senzația de ochi iritat, de nisip în ochi, și de vedere neclară.
  4. Pierderea flexibilității și adaptabilității vederii – deși este în general o problemă de scurtă durată, concentrarea vederii la un obiect apropiat poate afecta modul în care vederea se adaptează ușor la privitul în depărtare; după 2-3 ore petrecute zilnic în fața laptopului, copiii pot observa că văd neclar atunci când încearcă să privească la o distanță de peste 10 metri.
 
Cum prevenim și ajutăm ochișorii obosiți

Dacă cei mici trebuie să urmeze în continuare cursuri online, este important să impunem pauzele dese, cel puțin o dată pe oră, în care să îi încurajăm să se implice în alte activități, departe de orice fel de ecran. Pauza de laptop sau tabletă nu trebuie să însemne 10 minute petrecute în fața televizorului!
În afara orelor dedicate școlii online, organizați cât mai multe activități offline: jocuri afară sau în casă, citit, pictat, modelat, construit. În cazul în care copilul era obișnuit să se relaxeze folosind tableta sau televizorul, trebuie să îi explicăm că și alte activități sunt la fel de distractive și atrăgătoare.

Fiți atenți la semne care indică oboseala sau simptome de afectare a vederii: copilul se freacă des la ochi, are pleoapele roșii sau cearcăne, clipește foarte des și pare că se chinuie să înțeleagă ce scrie sau apare pe ecran, etc.

Este indicat să vizităm și medicul oftalmolog, măcar o dată pe an, pentru un control care va verifica dacă apar probleme precum instalarea miopiei sau sindromul de ochi uscat. Foarte mulți copii, mai ales cei cu vârste sub 10 ani, nu le semnalează părinților că nu văd bine, fiindcă nu își dau seama de acest deficit. Depistată din timp, o problemă de vedere poate fi abordată mult mai ușor.

Povestiți-le celor mici despre sănătatea ochilor. Putem folosi cărți educative, interactive, sau pur și simplu povestioare create de noi, pentru a le explica cât de importanți sunt ochii, și de ce au ei nevoie pentru a fi sănătoși. Analogii drăguțe și ușor de aplicat sunt cele de tipul „ochișorii trebuie să iasă la joacă”, „ochișorii trebuie să doarmă”, etc. Un copil care va înțelege de ce îi sunt impuse anumite reguli le va urma cu mai multă ușurință.
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE