Skip to main content
380a3e96-01fb-49d0-9eed-a74279e162fb.jpg.webp

Prevenirea obezității la copii – Sfaturi pentru familie

Joi 19 Ianuarie 2023

Obezitatea la copii și adolescenți este într-o creștere alarmantă, iar fetele par a fi mai afectate decât băieții. Categoria de vârstă 4-5 ani este mai afectată decât cea de 2-3 ani, iar numărul cazurilor crește și mai mult în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani.

În majoritatea cazurilor, greutatea excesivă se datorează unei alimentații nesănătoase (prea bogată în calorii) și a activității fizice reduse. Datorită faptului că aceste comportamente se dezvoltă în mica copilărie, eforturile de prevenire a obezității trebuie începute devreme. 

Cum îi putem ajuta pe copiii cu probleme de greutate

În cazul copiilor, dieta nu este o soluție bună, deoarece organismele lor sunt într-un proces de creștere și dezvoltare. Prin urmare, orice dietă trebuie stabilită și urmărită atent de către un medic nutriționist.

Pentru majoritatea cazurilor, accentul ar trebui pus pe păstrarea greutății actuale, în timp ce copilul crește în înălțime.

Cele mai importante strategii de prevenire a obezității la copii includ o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și reducerea sedentarismului (cum ar fi urmărirea televizorului sau jocul pe calculator). Axați-vă pe un stil de viață sănătos, nu pe atingerea unei anumite greutăți. Învățați-l pe copil să aibă o atitudine pozitivă și sănătoasă în ce privește mâncarea și exercițiul fizic, fără să scoateți în evidență greutatea. 

Fiți un model în ce privește alimentația sănătoasă 

Atunci când toată familia adoptă un comportament alimentar echilibrat și sănătos, copiilor le va fi mai ușor să atingă și apoi să mențină o greutate normală pe parcursul vieții. Nu uitați să mâncați în fiecare zi fructe și legume cât mai variate, carne slabă, lactate cu conținut redus de grăsimi și fibre vegetale pentru a vă asigura o stare bună de sănătate.

Ajutați-i pe copii să renunțe la consumul excesiv de băuturi dulci în favoarea apei, a sucurilor 100% naturale sau a laptelui degresat.

Cumpărați mai puține alimente bogate în calorii dar sărace în nutrienți. Ajutați-l pe copil să înțeleagă că dulciurile nu se mănâncă în fiecare zi, dar oferiți-i una din când în când. Îl veți ajuta astfel, ca atunci când va avea la dispoziție multe dulciuri, să nu mănânce excesiv.

Nu etichetați alimentele ca fiind ”bune” sau ”rele”. Orice aliment consumat cu moderație poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă.

Descurajați mesele luate în fața televizorului. Atunci când mâncăm și ne uităm la TV este mai ușor să nu ne dăm seama de senzația de sațietate și astfel ajungem să mâncăm mai mult.

Faceți mai multă mișcare în familie

Copiii și adolescenții care sunt activi fizic au un system muscular și osos mai puternic, o mai bună capacitate de efort și țesut adipos mai redus, în comparație cu cei sedentari. Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani trebuie să facă mișcare toată ziua, iar cei cu vârste între 6 și 17 ani, au nevoie de cel puțin 60 minute de activitate fizică zilnic.

Ajutați-i să atingă aceste ținte. Fie că plimbați cățelul înainte și după școală, mergeți pe bicicletă sau alergați prin curte, ele reprezintă o formă de activitate fizică. Chiar și spălarea mașinii, datul cu aspiratorul sau strânsul frunzelor sunt eficiente. 

Fiți consecvenți în ce privește rutina somnului 

Un program de somn bun ajută la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, a obezității, traumatismelor și tulburărilor de atenție și de comportament. Copiii care nu dorm suficient riscă să crească în greutate, pentru că au tendința să mănânce mai mult sau să fie mai puțin activi din cauza lipsei de energie.

În general preșcolarii au nevoie de 11-13 ore de somn într-o zi, inclusiv somnul de după-amiază. Copiii cu vârste între 6 și 12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn neîntrerupt peste noapte, iar adolescenții au nevoie de 8-10 ore. Atunci când păstrăm o rutină a somnului, inclusiv în timpul weekend-urilor, îi ajutăm pe copii să doarmă mai bine. 

Înlocuiți timpul petrecut în fața ecranelor cu timpul petrecut în familie 

În cazul copiilor mici, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate afecta calitatea somnului și poate duce la creștere în greutate, rezultate școlare scăzute și afectarea stării de sănătate mentală. Dacă reducem timpul petrecut în fața ecranelor vom obține un timp pe care îl putem petrece în familie. Oprind televizorul cu o oră înainte de culcare și eliminând ecranele din dormitorul copilului, vom obține o îmbunătățire a calității somnului.

Concentrați-vă pe întreaga familie. Nu-i lăsați deoparte pe copiii cu probleme de greutate. Implicați fiecare membru al familiei și împreună lucrați să schimbați treptat nivelul de activitate fizică și comportamentele alimentare ale familiei.
 
Text tradus și adaptat de: Laura Stanciu
Sursa: https://www.health.ny.gov/prevention/nutrition/resources/obparnts.htm

Sursa foto: freepik.com / Image by user3802032 on Freepik

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE