Skip to main content
0e6f1b9c-f018-43d7-9d3c-21c939a284cb.jpg.webp

Educație online pentru copiii vulnerabili

Luni 20 Iulie 2020
2d41417a-67c0-4342-a1bf-24d8a8ca0b45

CEZ Vânzare inițiază, alături de Organizația Salvați Copiii, un demers amplu de susținere a educației copiilor din mediile devaforizate, încurajând „generația verde” să sprijine accesul la școala online și copiilor ale căror familii nu le pot oferi șansa de a se adapta la noul „normal”.  

Prezentată sub forma unei promisiuni pe termen lung față de viitorul generațiilor următoare, CEZ Vânzare lansează platforma www.promisiuneaverde.ro prin care sprijină alături de clienții săi educația copiilor proveniți din medii defavorizate, oferind acces la educația digitalizată: tablete de ultimă generație, internet timp de doi ani și instruire digitală pentru cadre didactice, părinți și elevi. Tot ce are de făcut un consumator pentru a lua parte la această promisiune este să achiziționeze CEZ Verde, produs de energie 100% regenerabilă. Proiectul va fi implementat împreună cu Organizația  Salvați Copiii România.  

Având în vedere contextul actual, acest sprijin își propune în primul rând să îi ajute pe elevi în anul școlar 2020-2021, dar și pe termen lung, contribuind la digitalizarea sistemului educațional românesc. Instrumentele digitale oferite prin campanie vor fi însoțite de internet valabil doi ani, dar și de o componentă importantă de pregătire atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice sau părinți (pregătirea tuturor celor implicați pentru utilizarea device-urilor și îmbunătățirea predării online pentru profesori). Trainingurile vor fi susținute de specialiștii Salvați Copiii înainte de și la începutul anului școlar 2020-2021.  

Platforma «Promisiunea verde: Prezent pentru Viitor» este o misiune asumată pe termen lung de a construi alături de comunitățile noastre un viitor sustenabil. Prin produsul de energie verde încurajăm nu doar consumul responsabil de energie și de resurse valoroase oferite de mediu, ci și grija pentru generațiile următoare”, a descris acest demers Cornelia Szabo, Director Executiv și Președinte al Directoratului CEZ Vânzare.
 

Patru din zece copii nu au putut beneficia de școala online pe durata restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19  

Acest parteneriat vine ca o măsură de reducere a numărului impresionant de copii aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială, care s-au aflat în imposibilitatea de a participa la lecțiile și examinările școlare desfășurate exclusiv online pe perioada pandemiei COVID-19 (o mare parte dintre familiile din România nu au acces sau au acces limitat la internet, iar în multe zone rurale semnalul de telefonie este slab sau inexistent). Susținerea educației copiilor din mediile defavorizate este o resposabilitatea pe care Salvați Copii și-a asumat-o încă de la începutul pandemiei și pe care o va menține atât timp cât școala online va constitui o problemă pentru copiii din România. Pantreneriatul cu CEZ Vânzare este un pas în față și un ajutor de nădejde.   

Benericiarii proiectului vor fi copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, copii ce se află în programele educaționale ala Salvați Copiii și care locuiesc în zone rurale sau periferiile oreșelor și provin din famiile foarte vulnerabile, defavorizate socio-economic, cu venituri modeste sau persoane fără locuri de muncă permanente. Cei mai mulți dintre părinți au maxim studii medii și nu au cunoștințe aprofundate despre utilizarea tehnologiei și a Internetului, astfel încât, copiii nu au niciun sprijin în a face temele online.  

Accesul la educație este un drept esențial al copiilor. Atunci când acesta este îngrădit, limitat sau condiționat, suntem în fața unei situații de discrimare care poate avea consecințe dramatice atât asupra copilului, cât și asupra societății. De aceea este crucial să ne asigurăm că toți copiii din România, indiferent de mediul de rezidență și de statutul socio-economic, vor fi primiți în școală, chiar dacă aceasta va fi online sau parțial online, din cauza pandemiei. Este esențial ca toți copiii să aibă mijlocele tehnice necesare pentru a nu fi lăsați în afara procesului de educație”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.  

Rezultatele unui studiu efectuat de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației, în perioada 22 – 25 aprilie 2020, arată că peste 40% dintre copiii din eșantion nu au beneficiat de educația online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor Salvați Copiii, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au acces la educația online poate trece de 400.000 de copii.  

Analizând situația celor 891 de copii școlari din familiile cuprinse în eșantion, observăm că:  

  • 9 din 10 persoane spun că au în gospodărie acces la Internet. Totuși, majoritatea acestora navighează online folosind telefonul mobil, ceea ce face dificilă utilizarea internetului în contexte educaționale;  

  • 10% nu au acces la Internet;  

  • 60,7% au acces la Internet acasă doar prin telefoane mobile;  

  • doar 29,2% au acces la Internet de pe desktop, laptop sau tablete;  

  • doar 1 din 10 părinți spune că reușește să își ajute suficient toți copiii să învețe, iar 40% dintre respondenți afirmă că nu reușesc să își ajute suficient copiii să învețe în condițiile actuale.  

Mai multe detalii despre produsul CEZ Verde, dar și despre promisiunea CEZ Vânzare pentru un viitor sustenabil față de comunitățile defavorizate se pot obține: online, accesând www.promisiuneaverde.ro   


 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE