miercuri 3 noiembrie 2021
OBIECTIVE
- Să experimenteze etapele necesare îngrijirii unei plante care să se dezvolte armonios.
- Să înțeleagă importanța manifestării grijii în procesul dezvoltării unei plante.
- Să realizeze o analogie între grija pentru dezvoltarea unei plante și grija în interacțiunile cu ceilalți.
CONTEXT: Copiii aud des ”Ai grijă!” din partea adulților, iar uneori acest mesaj este asociat cu o interdicție. Prin activitatea propusă, copiii experimentează grija în raport cu o altă ființă și asociează grija cu preocuparea, interesul pentru bunăstarea altcuiva, compasiune și dorința de a ajuta.
Totodată, se poate discuta cu copiii despre nevoile fiecăruia, pornind de la această activitate, despre timp și răbdare.
Activitatea se poate desfășura într-o singură ora sau vă puteți aloca timp săptămânal, timp de o lună, în care copiii să observe și să împărtățească cu ceilalți colegi evoluția plantelor.
Activitatea se poate desfășura online sau fizic.
MATERIALE NECESARE
- Vase pentru plantat,
- Pământ pentru flori,
- Semințe de grâu sau semințele altor plante,
- Lopățică / lingură,
- Față de masă,
- Apă.
DESFĂȘURARE
- Dacă activitatea se desfășoară online, invitați copiii să se conecteze la oră astfel încât să poată lucra pe o masă pe care să se afle doar materialele necesare pentru activitatea anunțată și să aibă alături un adult care să îi ajute dacă este necesar.
- Rugați copiii să acopere masa de lucru cu fața de masă pentru a o proteja în timpul activității.
- Inițiați o discuție cu privire la importanța respectării fiecărei etape pentru a asigura plantelor cele mai bune condiții de dezvoltare.
- Coordonați activitatea de plantare pas cu pas, insistând asupra rolului fiecărui element (pământ, apă, lumină, căldură – în cantități echilibrate) în dezvoltarea plantei.
- Discutați despre efectele pe care le-ar putea cauza absența unuia dintre elementele necesare dezvoltării plantelor.
- Ajutați copiii să facă o analogie între nevoile plantelor și nevoile copiilor pentru a crește armonios. Insistați asupra importanței pe care grija în comunicarea cu ceilalți o are asupra creării unor relații de prietenie.
- Rugați copiii să aibă grijă de plantele lor și să le urmărească evoluția și reluați discuțiile în fiecare întâlnire pentru a dezbate experiențele pe care le au.
Autor: Mariana Moraru
Această activitate este dezvoltată în cadrul proiectului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”, implementat de Salvați Copiii cu sprijinul Kaufland România.