Skip to main content
30ad4f33-fc6d-4902-b75f-3d177959ccda.jpg.webp

3 POVEȘTI PENTRU CEI MICI

Duminică 15 Martie 2020

Cele 7 minuni ale lumii
Un profesor a cerut unui grup de elevi să recompună lista celor şapte minuni ale lumii, adaptată timpurilor pe care le trăim. Au existat multe diferenţe, dar iată lucrările care au obţinut calificative maxime:
1. Piramidele din Egipt
2. Taj Mahal
3. Marele Canion
4. Canalul Panama
5. Empire State Building
6. Basilica San Pietro din Roma
7. Marele zid chinezesc
În timp ce se citeau lucrările, profesorul a observat că o studentă încă mai scria. Profesorul a întrebat studenta dacă are dificultăţi şi ea a răspuns:
«E atât de greu să decizi, sunt atâtea minuni pe lume!»
Profesorul a întrebat dacă o poate ajuta. Studenta a ezitat puţin şi apoi a răspuns:
«Cred că cele şapte minuni ale lumii sunt:
1. a vedea
2. a auzi
3. a mângâia
4. a savura
5. a simţi
6. a râde
7. a iubi»
Colegii au rămas tăcuţi. Aceste lucruri sunt aşa de simple încât nu ne dăm seama cât sunt de minunate!

Morala: Lucrurile preţioase nu pot fi cumpărate sau construite de om.

Tu cât te lași influențat de ceea ce auzi în jurul tău?
Câteva broscuțe de pe malul unui lac și-au propus să organizeze un mare concurs, pentru a vedea care dintre ele poate să ajungă în vârful unui turn care se înălța semeț la marginea dinspre apus a împărăției lor.

Și ca la orice concurs, s-a adunat curioasă o mulțime impresionantă de spectatori pentru a urmări cursa și pentru a le încuraja pe broscuțe. Se auzea cum șușotesc între ei despre cât de înalt este turnul și cât de periculoasă este această întrecere. Despre cât de obositoare va fi încercarea și despre îndoiala lor că vreuna dintre broscuțe va reuși să ajungă până sus.

Cum s-a dat startul, broscuțele au început să se cațere vioaie, însă de jos auzeau vocile spectatorilor, unii prieteni, alții necunoscuți, cum strigau pline de teamă:
"N-are rost, turnul este prea înalt! Opriți-vă, sunteți în pericol, o să cadeți!"
Tot mai multe broscuțe au început să se resemneze și una câte una au abandonat cursa. Numai una singura a continuat să se cațere cu încăpățânare mai departe. Nu voia cu nici un chip să renunțe! Ea a fost singura care a ajuns în vârful turnului. Toate celelalte broscuțe și toți spectatorii au vrut să afle cum a reușit să facă un efort atât de mare, așa că au mers să o întrebe.
Așa se află că broscuța învingătoare era “SURDĂ!!!”

Morala: Nu asculta niciodata de oamenii care au obiceiul de a fi pesimiști. Ai grija să nu te lași influențat de ceea ce auzi sau citești de oriunde. Asigură-te că te informezi din surse autorizate.

Când avem grijă de noi, îi protejăm și pe ceilalți
Un şoricel privi din crăpătura sa din perete şi îl văzu pe ţăran şi pe nevasta acestuia deschizând un pachet.
- Ce mâncare să fi adus oare? se întrebă şoricelul.
Cu groază îşi dădu repede seama că era o capcană. Şoricelul se strecură cu mare grijă în curtea animalelor şi dădu alarma:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Găina cotcodăci şi se înfoie, ridică apoi capul şi îi spuse:
- Domnule Şoarece, văd bine că acest lucru te afectează, dar pentru mine el nu are nici o relevanţă. Nu pot permite ca acest lucru să mă afecteze.
Şoricelul se întoarse atunci înspre porc şi îi spuse:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Porcului îi fu milă de el, dar răspunse:
- Îmi pare foarte, foarte rău, domnule Şoarece, dar tot ce pot să fac este să mă rog. Te asigur că te vei găsi în rugăciunile mele.
Şoricelul merse atunci la vacă şi îi spuse:
- E o capcană în casă, e o capcană în casă!
Vaca îi spuse:
- Vai! Domnule Şoarece, îmi pare foarte rău pentru tine, dar chiar nu este o urgenţă pentru mine.
Şi aşa se întoarse şoricelul în casă, cu capul plecat şi cât se poate de amărât, pentru a înfrunta de unul singur capcana pusă de ţăran.
În chiar noaptea aceea în casă se auzi un zgomot, ca acela produs de o capcană în care s-a prins un şoricel. Nevasta ţăranului se repezi să vadă ce s-a prins. Pe întuneric, ea nu îşi dădu seama că în capcană îşi prinsese coada un şarpe veninos. Şarpele o muşcă pe nevasta ţăranului. Ţăranul o duse cât putu de repede la spital şi când o aduse acasă, ea mai avea încă febră. Oricine ştie că cel mai bun tratament împotriva febrei este supa proaspătă de pui, aşa că ţăranul luă un cuţit şi se duse în curtea păsărilor ca să facă rost de principalul ingredient pentru supă.
Dar nevasta lui nu se însănătoşi, aşa că prietenele şi vecinele ei veniră să o îngrijească şi stăteau cu ea mai toată ziua. Pentru a le da de mâncare, ţăranul fu nevoit să taie porcul. Nevasta ţăranului nu se mai însănătoşi şi muri la scurt timp. La înmormântare veni multă lume, iar ţăranul trebui să taie şi vaca pentru a-i hrăni pe toţi. Şoricelul se uita din crăpătura lui din perete, cuprins de tristeţe.

Morala: Data viitoare când auzi că cineva se confruntă cu o problemă şi tu ai impresia că acest lucru nu te priveşte, adu-ţi aminte: când unul dintre noi este ameninţat, cu toţii suntem expuşi unui risc.

Suntem cu toţii implicaţi în această călătorie a vieţii. Trebuie să avem grijă unii de alţii şi să facem un efort în plus pentru a ne încuraja unii pe alţii. Fiecare dintre noi este un fir vital în tapiţeria altei persoane. Vieţile noastre se întreţes şi acest lucru nu este întâmplător. Cele mai bune lucruri din lumea asta de care te poţi ţine strâns sunt familia și prietenii.


Nu ești singur.


adaptare Mihaela Dinu, psiholog clinician

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE