Skip to main content
f1b851ea-4232-48fb-a9c5-f92950d9610c.jpg.webp

CUM NE PUTEM DA SEAMA DACĂ COPIII SUNT AFECTAȚI?

Cum ne putem da seama dacă copiii sunt afectați?

Duminică 15 Martie 2020

Pentru a afla cum gândesc copiii despre noul context creat de Coronavirus, recomandăm părinților sau bunicilor să discute cu copilul cu privire la emoțiile și gândurile lui.
 

  • Înainte de toate, lăsați-i să vină cu întrebări către dvs. și încurajați-i să vorbească. Este cel mai simplu și direct mod de a avea acces la gândurile și emoțiile lor. Spre exemplu, o mămică a fost întrebată de fetița ei de opt ani, ce vârste au oamenii care sunt afectați de coronavirus și dacă ea (mama) și bunica maternă vor fi afectate. Aceasta a fost o ocazie excelentă de a discuta cu copilul, de a-i oferi o explicație simplă pentru ceea ce se întâmplă și de a o asigura că adulții și autoritățile fac tot ceea ce trebuie ca să fim cu toții în siguranță.

 

  • Observați, de asemenea, comportamentul copiilor, ce fac ei propriu – zis – aveți în felul acesta acces la fel de direct la gândurile și stările lor interioare. Spre exemplu, un băiat în clasa a cincea, a început să îi ceară mamei să nu mai plece la serviciu și să se spele pe mâini de fiecare dată când se întorcea acasă. Comportamentul copilului arăta starea de îngrijorare pe care o avea față de siguranța mamei și implicit și a lui. Ca și în exemplul anterior, aceasta a fost o ocazie binevenită de a discuta cu copilul cu privire la emoțiile și gândurile lui.

 

  • Dacă copilul este prea mic să poată explica ceea ce simte și ce îl îngrijorează și este încă la vârsta la care se joacă, puteți observa ce fel de jocuri se joacă și mai precis care sunt subiectele / tematicile jocurilor lui. Este bine știut faptul că prin joc și joacă copilul dă sens lucrurilor care se întâmplă în viața lui și care au un impact asupra lui, acesta „face ordine” în lumea lui interioară și se adaptează evenimentelor pe care le parcurge. Așa încât nu este de mirare dacă în jocurile copiilor care implică utilizarea păpușilor, figurinelor, marionetelor, a jocurilor de rol sau a desenelor vor apărea tematici legate de Covid – 19. Dacă se întâmplă acest lucru, dragi părinți, nu vă îngrijorați, căci acest lucru vă arată, în mare, că cei mici se adaptează perioadei și evenimentelor pe care le parcurg. Observați mai ales care este finalul pe care copilul îl oferă jocului lui tematic – personajele jocului se fac bine, jocul are un final fericit? Ori, din contră, finalul este unul negativ? Dacă despre situația din urmă este vorba, atunci vă puteți așeza lângă copil și dacă vă permite vă puteți juca alături de el. Îi puteți spune ceva de tipul: „A fost foarte interesant jocul tău de mai devreme. Acum aș vrea să mă joc și eu alături de tine și de data aceasta voi face eu finalul poveștii, de acord?” Dacă copilul este de acord, puteți relua jocul, schimbând, însă, în mod activ, finalul. Pentru aceasta puteți introduce personaje noi cum ar fi – poliția, medici, sau adulți care vin în ajutorul celor mici și găsesc soluții bune.


Oricare ar fi modalitatea pe care o veți alege în perioada aceasta, dragi părinți, amintiți-vă că cea mai bună modalitate de a vă securiza copiii este de a le transmite dvs. înșivă emoțional un sentiment și o atitudine de calm și de „lucrurile vor fi bine”, de a petrece timp alături de ei (discutând, jucându-vă, gătind, citind povești, desenând sau pur și simplu uitându-vă la ei în timp ce se joacă) și de a transforma aceste momente în ocazii de a vă apropia mai mult de proprii copii.
 


Nu ești singur.

 

Patricia Aramă, psiholog clinician


 
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE