Skip to main content
3416e486-f41b-41da-93a8-23ca8fa50aa5.jpg.webp

SFATURI GENERALE PENTRU PĂRINȚI

Sfaturi generale pentru părinți

Vineri 20 Martie 2020

Dintr-o dată, ne găsim trăind o nouă realitate, uneori neclară, pentru care nu am fost pregătiți să facem față unei perioade dificile. Acestea sunt restricții foarte importante care afectează viața noastră de zi cu zi, dar care sunt necesare pentru a contracara răspândirea Coronavirusului și pentru a ne putea întoarce cât mai repede la viața noastră de zi cu zi.
 

❓ Cum să rămâi alături de copii și adolescenți în aceste zile de incertitudine?

Copiii învață în funcție de ce facem noi părinții și mai puțin din ceea ce spunem. Copiii observă și imită comportamentele noastre. Prin propriul comportament, prin modul în care ne exprimăm emoțiile sau ne rezolvăm conflictele, avem o mare influență asupra comportamentului copiilor. Acțiunile noastre ghidează dezvoltarea emoțională a copilului și îi asigură cadrul formării încrederii în sine. Îi învățăm pe copii să-și recunoască emoțiile și să le gestioneze într-un mod adecvat. Ei învață din acțiunile și reacțiile noastre. Noi modelăm comportamentul copilului prin ceea ce facem. Comportamentul părintelui este modelul prin care copilul învață cum să relaționeze sănătos cu sine și cu ceilalți. Un adult care își gestionează adecvat situațiile tensionate, reacționează controlat, este pentru copil o sursă de siguranța și confort.
! De reținut că atunci când copiii se simt speriați, triști, furioși, ei au nevoie de sprijinul adulților pentru a face față situațiilor dificile în care se află. Au nevoie să se simtă iubiți, în siguranță, înțeleși și acceptați. Ca adulți, vom reuși să îi facem să se simtă așa arătându-ne interesați de ceea ce li se întâmplă, spunându-le că îi sprijinim orice ar fi și ajuându-i să identifice soluții la situațiile care îi tulbură.
 

❓ Emoțiile de bază pe care le pot trăi copiii și adolescenții în situații de incertitudine

       Ce este frica?
Frica este o emoție care are un rol important în protecția noastră. Este o emoție specifică primejdiei care ne ajută să nu ne expunem la situații care ar putea să ne pună viața în pericol și care are un obiect concret (știu de de mă tem). Frica ajută corpul să se pregătească pentru a acțiune fizică: fugă (să fugim de o situație în care simțim frica) sau luptă (să afișăm un comportament de răspuns). Uneori, atunci când frica este foarte intensă, putem experimenta “încremenirea” – nu putem reacționa în niciun fel.
În cazul copiilor, frica este cauzată de prezența unui pericol sau de absența siguranței și securității Ea poate să apară atunci când copilul percepe un posibil pericol, când interacționează cu persoane străine, când este expus la situații și contexte noi, când ia contact cu elemente specifice care-l înfricoșează: spitale, locuri înalte, tunete, întuneric, animale etc).
Copiii învață să facă față emoțiilor de frică și teamă cu ajutorul adulților.
Maniera în care adulții răspund la situațiile în care copiii manifestă teamă sau frică are un rol important dezvoltarea abilității de gestionare a emoției de teamă.

       Ce este furia?
Împreună cu frica, tristețea și bucuria, furia este o emoție de bază, firească, dar adesea este percepută drept neplăcută și stresantă. Copiii mai mici exprimă furia mai frecvent decât cei mai mari; ei au nevoie de sprijin din partea adulților pentru a învăța, pas cu pas, să gestioneze furia într-un mod sănătos.
Furia poate însoți uneori alte emoții trăite de copil, cum ar fi tristețea sau dezamăgirea. Există multe situații în care copilul trăiește tristețe sau dezamăgire și o exprimă prin intermediul furiei. Spre exemplu, unii copiii sunt furioși atunci când nu mai pot face activitățile pe care le aveau în rutina zilnică, emoția primară în aceste cazuri este, de fapt, tristețea.

       Ce este tristețea?
Tristețea este un răspuns emoțional pe care oamenii îl trăiesc atunci când pierd ceva important sau care are semnificație pentru ei. Tristețea are utilitate în viața noastră pentru că ne ajută să ne mobilizăm resursele de care dispunem pentru a face față situației de pierdere. Atunci când suntem triști avem nevoie de ajutorul celorlalți pentru a putea să facem față situațiilor dificile cu care ne confruntăm.
Copiii răspund cu emoții de tristețe în diferite contexte de viață. De exemplu, nu își pot întâlni prietenii, nu mai pot merge în locuri publice, practic rutinele lor sunt schimbate în totalitate, acestea fiind situații la care în mod firesc copiii răspund cu tristețe. În plus, fiecare copil reacționează diferit la pierdere.
Inițiați și propuneți o serie de acțiuni care să îl ajute pe copil să își recâștige confortul emoțional și în același timp să poată avea activități specifice vârstei.

  • Manifestați comportamente de liniștire pentru a-i ajuta pe copii să recâștige confortul emoțional. În această manieră copiii învață că adultul reprezintă pentru ei un sprijin. Prin comportamentele de liniștire (mângâieri, îmbrățișări, ton cald) îi comunicați copilului că poate apela cu încredere la voi atunci când traversează un moment dificil.
  • Permiteți copiilor să își exprime tristețea prin plâns și evitați folosirea mesajelor de invalidare emoțională. Solicitarea de a stopa plânsul “ Nu mai plânge...ți se înroșesc ochii!” nu are nici un beneficiu pentru copii deoarece nu-i ajută să își gestioneze emoțiile. Descărcarea prin plâns are rol terapeutic. Prin acest tip de mesaj copiii înțeleg că sunteți insensibil la emoțiile lui și că nu îl înțelegeți. Studiile au aratat că plânsul are valoare terapeutică nu doar din punct de vedere psihologic, ci și fiziologic. Prin lacrimi se elimină o serie de substanțe toxice care se acumulează în corpul nostru în situații de stres.
  • Ajutați copiii să identifice soluții de rezolvare a problemelor cu care se confruntă. Strategiile de rezolvare a problemelor presupun găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă copiii și care le provoacă emoții negative, precum și aplicarea soluției optime. De exemplu, dacă un copil este trist că nu mai poate ieși din casă, puteți ajuta copilul să găsească o strategie de rezolvare a problemei pentru remedierea stării sale de tristețe prin propunerea unei activități pe care să o faceți împreună în casă și nu ați reușit până acum.


 

Mihaela Dinu, psiholog clinician

 
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE