Familia în contextul pandemic

Recomandările Asociaţiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului ne spun că urgenţele de sănătate publică nu sunt uşor de înţeles şi de acceptat pentru nimeni. Este de așteptat faptul că cei mici pot experimenta în mod specific stări de anxietate și se pot simți dezorientaţi.
 Recomandările Asociaţiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului ne spun că urgenţele de sănătate publică nu sunt uşor de înţeles şi de acceptat pentru nimeni. Este de așteptat faptul că cei mici pot experimenta în mod specific stări de anxietate și se pot simți dezorientaţi. Ca adulţi, îi putem ajuta cel mai bine ascultându-i şi răspunzându-le la întrebări în modul cel mai susţinător şi onest posibil.

Un aspect pozitiv pe care ar trebui să-l remarcă este acela că, majoritatea copiilor, şi chiar şi cei care sunt expuşi experienţelor de boală sau de pierdere, au mari capacităţi de reziliență. Important este ca părinții, persoanele adulte din jurul lor, să le creeze un mediu deschis comunicării, în care să se simtă liberi să pună întrebări, astfel ajutându-i să depăşească şi să facă faţă evenimentelor celor mai stresante, reducând astfel riscul apariției ulterioare a unor dezechilibre emoţionale.

Aceste discuţii pot părea dificile sau anxiogene, dar totuşi ele sunt necesare. Nu există modalităţi „bune” sau „rele” de a ne adresa copiilor, există doar modalități adecvate contextului pe care îl trăim și nivelului de dezvoltare al copilului.

În toată această perioadă pe lângă temeri și stresuri cauzate de izolare și protecție față de răspândirea virusului, în care au crescut responsabilitățile părinților, ceea ce ar putea duce la o schimbare a dinamicii familiei și poate da naștere unor conflicte, am putea regăsim și partea pozitivă a momentului prezent, aceea că a favorizat coeziunea familiei prin proximitatea desfășurării activităților și a comunicării mai frecvente între membrii familiei.

Trecerea printr-o perioadă de criză nu ne va lăsa neschimbați – cel mai adesea momentele dificile, de criză, ne constrâng să ne schimbăm, să găsim noi moduri de a fi, de a reacționa, de a face față. Momentele dificile, de criză nu trebuie să reprezinte doar pierderea stabilității și previzibilității, ci și oportunități de schimbare în bine, de a găsi în noi înșine strategii și resurse de a face față și de a găsi mulțumire în cine suntem, cine devenim și cum ne conducem viața.

Astfel, psihologii de la Salvați Copiii încurajează părinții să aibă o comunicare deschisă și securizantă pe parcursul căreia copii să primească răspunsuri sincere, validarea emoțiilor și reacțiilor copiilor, normalizarea lor în contextul pandemic, menținerea unui program cu activități care să stimuleze copilul pe mai multe planuri - cognitiv, ludic, dezvoltare de abilități etc. Prin suportul psihologic oferit prin linia telefonică Family Tel, venim în ajutorul părinților cu sfaturi care să îi ajute în găsirea unor metode cât mai adecvate de a gestiona stările emoționale și comportamentele copiilor.   

Cu mai multă grijă din partea părinților și cu suport din partea specialiștilor, familiile pot trece peste aceste vremuri și vor fi mai puternice și pregătite pentru viitor.
Mihaela Dinu, psiholog clinician