Skip to main content
47837544-ad84-4309-82c2-bb81ceb04e93.JPG.webp

Dolj

Filiala Salvați Copiii Dolj a luat naștere în 1998, iar de-a lungul vremii a implementat proiecte dedicate promovării drepturilor copilului, accesului la educație și protecției copiilor din grupuri vulnerabile.

Sănătatea mamei și a copilului

Sănătatea mamei și a copilului reprezintă o prioritate pentru Salvați Copiii, iar în această direcție Filiala Dolj implementează activități în două comunități limitrofe din județ – Breasta și Malu Mare, două comunități cu un număr mare de locuitori și un procent ridicat al persoanelor de etnie rromă. Activitățile implementate urmăresc îmbunătățirea sănătății și a statusului nutrițional al gravidelor, mamelor și copiilor sub 5 ani din aceste comunități. Acestui demers i s-au alăturat doctori și profesioniști inimoși, care s-au implicat voluntar, ajutându-ne să sprijinim din punct de vedere material și medical 200 de copii între 0-5 ani și mame/gravide cu privire la sănătatea reproducerii și să informăm 170 de tineri proaspeți sau viitori părinți privind îngrijirea copiilor.

 

Educație pentru copiii vulnerabili

Accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate reprezintă una dintre principalele direcții de intervenție asumate de Salvați Copiii. Filiala Dolj oferă servicii educaționale, prin programul Școala după școală, asigurându-le copiilor sprijin material, consiliere și orientare psihologică, suport la teme. De-a lungul timpului, copiii incluși în proiect și-au îmbunătățit performanțele școlare, numărul absențelor a scăzut, facilitând integrarea școlară a copiilor.

Un alt program educațional implementat cu succes de Filiala Dolj este reprezentat de Grădinița estivală, acest program generând un impact pozitiv semnificativ pentru participarea școlară continuă în rândul copiilor din grupurile vulnerabile. Date fiind decalajele foarte mari între copiii care beneficiază de educație preșcolară și cei care nu au frecventat această formă de învățământ, programul are un impactul puternic în rândul beneficiarilor în ceea ce privește integrarea socială, dezvoltarea abilităților necesare pentru a se integra în comunitate și îmbunătățirea performanțelor educaționale.

 

Educație pentru sănătate

Programul național Alegeri sănătoase este implementat la nivel regional de Filiala Dolj, promovând în rândul copiilor și adolescenților un stil de viață sănătos, prin cele 4 module de activitate: nutriție, sănătate emoțională, prevenirea comportamentelor de consum și educație sexuală. Voluntarii organizației alături de cadre didactice și cadre medicale desfășoară activități de informare și conștientizare în rândul elevilor cu privire la comportamentele adecvate, care să le asigure un stil de viață sănătos. Până în prezent, au fost informați aproximativ 500 de elevi din clasele IX-XII din cele cinci licee craiovene (Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Carol I, Colegiul Național Nicolae Titulescu, Colegiul Național Ștefan Velovan, Liceul Voltaire), dar și din Școala Gimnazială Alexandru Macedonski. 

 

Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă in străinatate

Peste 250 de copii cu părini plecați la muncă în străinătate au beneficiat din 2009 de serviciile oferite de Filiala Dolj. În cadrul centrului de zi oferim servicii suport școlar, social și psihologic pentru copii pentru traversarea perioadei de separare de părinți (absența părinților, depășirea sentimentului de vinovăție, îmbunătățirea stimei de sine, comportamente predelincvente) și pentru îmbunătățirea abilităților de viață (dezvoltarea abilităților de comunicare și socializare, menținerea comunicării cu părinții). De asemenea, beneficiarii și familiile acestora se bucură de rechizite școlare, activități recreative, culturale și de socializare, suport pentru aplicarea legislației, identificarea, referirea și oferirea de servicii pentru copii prin intermediul unui grup național și a unor grupuri locale de lucru. Prin organizarea de campanii de conștientizare, dezbateri județene și regionale, peste 8000 de persoane au fost informate cu privire la cadrul legislativ existent și pașii concreți prin care se poate obține delegarea autorității părintești.

 

Siguranța pe Internet

Filiala Dolj promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util și sigur. La nivelul județului a fost formată o rețea de voluntari care implementează activități educaționale pentru elevii din majoritatea școlilor si liceelor din Craiova și din județ. Voluntarii derulează atât sesiuni de informare la clasă, dar și activități în afara școlii, precum teatr-forum, flashmob-uri, ateliere de bune practici, schimburi de experiență.

 

Promovarea drepturilor copilului

Filiala Dolj implementează la nivel local programul național Și noi avem drepturi. Voluntarii Salvați Copiii îi ajută pe copii să își cunoască drepturile prin metode de educație non-formală, împreună dezbat teme care îi privesc pe copii: bullying, discriminare, nerespectarea drepturilor omului, importanța Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. În cursul anului școlar 2016-2017, voluntarii au desfășurat sesiuni de informare pentru 735 de copii, iar peste 1.000 de persoane au participat la activitățile publice.

 

Centrul de voluntariat Salvați Copiii Filiala Dolj

Activitatea centrului a început în 2008, cu o echipa de 10 voluntari și o campanie stradală în Craiova, o noutate la acea vreme pentru oraș. De-a lungul timpului tot mai mulți tineri s-au alăturat echipei de voluntari, iar în urma rezultatelor activităților derulate, Centrul de Voluntariat Craiova a avut din 2012 an de an nominalizări la Gala Voluntarilor organizată de Federația Volum și se poate mândri cu o echipa bine pregatită, numeroasă și cu experiență.


Foarte important pentru Filiala Dolj este sprijinul companiilor și al tuturor susținătorilor care au înțeles importanța mobilizării și a eforturilor comune astfel încât copiii să aibă dreptul la o viață normală. Un partener de tradiție pentru Filiala Dolj este organizația RETTET DAS KIND-Österreich, alături de care, de mai bine de 25 de ani, acordă sprijin financiar și material copiilor cu rezultate bune la învățătură, copii care provin din familii defavorizate. Obiectivul programului este reprezentat de reducerea abandonului școlar cauzat de situația precară a familiilor. 


 

Date de contact Salvați Copiii Filiala Dolj:

Președinte: Cornelia Pasăre
Adresa: Str. Beethoven nr 2, (Grupul Școlar Beethoven), Craiova
Telefon/ fax: +40 251 419 391
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.


 

Citește mai mult

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.


 

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE