Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare
România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1.000 de copii născuți vii în 2019 (date temporare pentru anul 2019, INS, septembrie 2020), cauza principală fiind nașterile premature.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii, precum și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și, foarte important, pe dezvoltarea programelor de suport medico-social parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. 

În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, au fost investiți aproximativ 6 milioane de Euro în dotarea a 100 de maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie din toate județele țării, cu peste 830 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 100.000 de copii.

Efortul Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimi zece ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primele locuri din Uniunea Europeană.

Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.806 în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016,1.366 în 2017, 1.226 în 2018) la 1.151 în 2019 (date definitive pentru anul 2019, INS, ianuarie 2021).

LINE-MEDIUM.png
În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii, ajungând în 2019 la 5,8, la mia de copii născuți vii (date definitive pentru anul 2019, INS, ianuarie 2021).

LINE-MEDIUM.png


Dotarea maternităților cu echipamente medicale


Bebelusii prematuri sunt mult mai fragili decât copiii născuți la termen, ei se nasc în intervalul dintre săptămânile 24 și 37 de sarcină, iar multe din funcțiile corpului nu sunt dezvoltate suficient. Pentru a se dezvolta normal, ei au nevoie de îngrijire specială și multă atenție. Acest lucru se poate realiza doar dacă o maternitate este dotată cu echipamente performante, care sa îi ajute pe medici și asistentele medicale să ofere cele mai acurate tratamente.

Aparatura medicală precară, acolo unde nu e chiar insuficientă, pune maternitățile din România în situații dificile. Nevoile sunt diverse: incubatoare pentru terapie intensivă neonatală, mese de resuscitare, ventilatoare neonatale, monitoare pentru funcții vitale, pulsoximetre, lămpi de fototerapie, aparate de radiologie, baloane pentru reanimare, analizoare de gaze, aparate pentru vizualizarea venelor.

Datele din analiza efectuată de Salvați Copiii în 2016 privind situația maternităților din România arată că:
 • 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți prematur.
 • 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator.
 • 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
 • totodată, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994.
 • ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.
România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri  la  un  milion  de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar  50%  din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri.

reducerea-mortalitatii-infantile.jpg


Amalia-Nastase.jpg

„Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de opt ani înseamnă o investiție în sistemul de sănătate, o investiție în viitorul copiilor născuți prematuri. Doar împreună putem să îi ajutăm pentru a putea câștiga toate bătăliile pentru viață și să echipăm cât mai multe maternităţi din ţară. Salvați Copiii face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Voi continua să susțin cauza Salvați Copiii până când toți bebelușii născuți prematur vor avea un start mai bun în viață.” - Amalia  Năstase, Ambasador al programului national de reducere a mortalității infantile Salvați Copiii
LINE-MEDIUM.png

Rezultate-FCC-(1).PNG

Un partener important în programul de dotare a maternităților cu echipamente medicale este Dorna, care s-a alăturat efortului Salvați Copiii în 2013, susținând lupta pentru viață a copiilor născuți prematur prin campania Grijă pentru copii. Începând cu 2015, Simona Halep s-a alăturat acestei cauze, îndemnând la implicarea activă a fiecăruia dintre noi.


Grija-pentru-copii_2017_9.JPG

„Am ales să susțin Salvați Copiii pentru că întotdeauna am avut o relație specială cu copiii din jurul meu. Îmi doresc foarte mult să îi ajut pe copiii născuți prematur să câștige lupta pentru supraviețuire și să aibă o șansă la o viață normală!” - Simona Halep

LINE-MEDIUM.png


Intervenția în comunitățile dezavantajate

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari) s-a implicat, din 2010 și până în prezent, în acțiuni de îmbunătățire a stării de sănătate a mamelor și copiilor până în 5 ani, prin proiectul Fiecare Copil Contează. Au fost derulate acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și printr-o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase (suplimente nutriționale) femeilor gravide și copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Rezultate-Program-Sanatatea-mamei-si-a-Copilului.png

Începând cu anul 2017, din dorința de a extinde cât mai mult această activitate, care și-a dovedit eficiența în reducerea mortalității infantile în mediul rural, Salvați Copiii a extins activitățile în 42 de comunități defavorizate din 14 județe din România.

Foto-SENS.JPG

Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Asigurăm suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică. Informăm gravidele și mamele cu privire la importanța alăptării, a vaccinării, a nutriției adecvate și a igienei. Efectuăm sesiuni de informare în rândul minorelor gravide pentru o mai bună înțelegere a cauzelor mortalității materne și neonatale și a metodelor prin care se pot evita avorturile și sarcinile nedorite.
Dezvoltăm o intervenție integrată în cadrul căreia stabilim parteneriate cu actorii instituționali relevanți la nivel local în domeniul sănătății mamei și copilului.

Acolo unde a fost nevoie s-a acordat părinților consiliere socio-juridică pentru obținerea de acte de identitate sau încadrarea în grad de handicap pentru copiii lor sau alți membri ai familiei, toate acestea în scopul obținerii accesului la servicii sociale, educaționale și de ocupare la care aveau dreptul. Au existat cazuri în care copiii nu aveau nici măcar acte de identitate, ceea ce le îngrădea accesul la toate celelalte drepturi, inclusiv la înscrierea la medicul de familie.
 

LINE-MEDIUM.png
“Noi nu avem posibilitatea să mergem la doctor așa de des, iar cei de la Salvați Copiii ne ajută de câte ori avem nevoie. Am primit sprijin să ne înscriem la medicul de familie, fetițele au fost înscrise la grădiniță și au fast vaccinate, iar pentru noi acest ajutor este neprețuit”, Camelia, mamă, 29 de ani.

LINE-MEDIUM.png


O altă preocupare a specialiștilor care fac parte din echipele locale este asigurarea transportului pentru copii la medicii de familie sau la medici specialiști, iar pentru gravide la controalele prenatale și pentru mame la servicii medicale, inclusiv de planning familial, din localitățile lor de domiciliu către cel mai apropiat oraș. 

Aceasta se face atât prin decontarea transportului, însoțirea beneficiarilor, programare și comunicare cu serviciile medicale, monitorizarea respectării tratamentului și recomandărilor prescrise și chiar prin cumpărarea acelor medicamente și dispozitive care nu sunt decontate integral.

În toate familiile beneficiare s-a îmbunătățit atitudinea în ceea ce privește sănătatea și alimentația copiilor, astfel: 

 • Toți copiii incluși în program și mamele lor au fost înscriși la medicul de familie. 
 • Procentul de copii vaccinați în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 95%.
 • Mamele minore, gravidele și gravidele minore inculse în program și-au îmbunătățit obiceiurile și abilitățile pentru un stil de viață sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor și disciplina pozitivă
 • 90% dintre gravidele inculse în program și-au îmbunătățit cunoștințele privind importanța controalelor medicale în timpul sarcinii
 • 90% dintre adolescenții, părinții și bunicii din zonele rurale defavorizate în cadrul cărora am implementat programul și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la mijloace contraceptive, îngrijirea copiilor până în 5 ani și disciplina pozitivă.
 • Starea de igienă inițială în aceste gospodării, stare de igienă slabă și foarte slabă în 50% din cazuri, s-a îmbunătățit considerabil prin educație pentru sănătate și oferirea de produse de igienă.
 • Pentru 8 din 10 gravide acesta a fost primul consult de sarcină de care au avut parte. 
 

Informarea și de susținerea a 100.000 de mame din 74 de maternități din toată țara

În cadrul programului de reducere a mortalității infantile Salvati Copiii Romania derulează o campanie de informare și de susținere a 100.000 de mame din 74 de maternități din toată țara, cu sprijinul Kimberly Clark și Ogilvy, denumită Huggies. Fiecare Îmbrățișare vă face mai puternici.

În fiecare maternitate inclusă în campanie mămicile beneficiază de sesiuni de educație cu privire la ingrijirea nou-născuților, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum și sunt informate cu ajutorul unei broșuri realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici neonatologi, pediatrii și psihologi. Informarea este completată de kit-uri suport pentru îngrijirea nou-născuților ce sunt dăruite la naștere fiecărei mămici.

Mai mult, 6 maternități (Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu), sunt dotate cu un sistem de comunicare video, în vederea informării mamelor, prin intermediul filmelor educative, cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum ce sunt montate câte unul/salon.

Huggies-Brosura.jpg
 

Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate


Salvați Copiii România, alături de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), derulează cu sprijinul MSD România, cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova.
Cu ajutorul experților locali aducem servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente și copiii lor și le oferim acces la servicii integrate (medicale, sociale, educaționale), adaptate nevoilor lor.
Proiectul ținteşte un număr de circa 6.300 de adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore și copii cu vârsta de până la 5 ani, din 61 de comunități rurale defavorizate din cele două țări, cu cele mai mari incidențe ale sarcinilor la adolescente.
Printre obiectivele intervenției se numără:

 • îmbunătățirea stării de sănătate a 1.800 de adolescente (1.500 în România și 300 în Republica Moldova) în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă.
 • reducerea numărului de sarcini nedorite, prin consiliere și educație pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate (3.500 în România și 1.000 în Republica Moldova).
 • crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate și prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor. 
 • crearea unei aplicatii mobile care să vină în sprijinul informării adolescentelor gravide și mamelor adolescente cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și după naștere, precum și cu privire la îngrijirea nou-născutului.

Locațiile de desfășurare ale proiectului în România – 16 județe: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea – 46 de comunități și 15 comunități rurale defavorizate din Republica Moldova.
copil-mama.jpg

Formarea specialiștilor


Peste 540 de medici obstetricieni, moașe și neonatologi veniți din 15 maternități din întreaga țară au participat la workshop-urile organizate de Salvați Copiii, susținute de Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, președintele EBCOG - European Board & College of Obstetrics and Gynaecology. Cursurile au avut scopul de a crește detecția sarcinilor cu risc și a cazurilor de copii cu malformații cardiace care pot fi corectate încă din perioada prenatală.
 


MATERIALE UTILE

» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate ale  copiilor, gravidelor și mamelor adolescente, din comunități vulnerabile (2021)
» Broșura "Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici” - Huggies (2020)
» Ghid pentru fete și femeile însărcinate (2020)
» Broșura programului de reducere a mortalităţii infantile din România (2020)
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural (2020)
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural (2018)
» Analiza serviciilor medicale, a personalului şi a dotărilor cu echipamente medicale în secţiile de nou născuţi şi obstetrică​
» Broșura Alăptarea  - Colecția ABC: Să învățăm despre copii. Școala Părinților

Mai multe în această secțiune

Prima Aniversare

Prima Aniversare

825 de copii au murit în primele 9 luni din 2020, înainte de a împlini un an. Anual, peste 1.200 de familii trăiesc această dramă
 

Citește mai mult

Ambulanță pentru viață

Ambulanță pentru viață

Cel mai mare spital de pediatrie din țară, Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București nu mai are nicio ambulanță complet funcțională, singura din dotare este veche și trebuie reparată constant.
 

Citește mai mult