Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.400 de nou-născuți. La fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare.
România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii în 2017, cauza principală fiind nașterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante

Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016.

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și, foarte important, pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate.

Efortul Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.
 

LINE-MEDIUM.png
În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar 6 ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 7,2 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2017.

LINE-MEDIUM.png


Dotarea maternităților cu echipamente medicale

Bebelușii născuți prematur au nevoie de îngrijire specială, iar o maternitate în care medicii ridică nepuntincioși din umeri nu este nicidecum un loc potrivit pentru a spune "Bun venit pe lume!". Dotarea precară a maternităților și a secțiilor de neonatologie reprezintă o problemă frecventă în România.

Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvați Copiii în 2016 privind situația maternităților din România:
  • 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți prematur.
  • 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator.
  • 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
  • totodată, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994.
  • ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.

reducerea-mortalitatii-infantile.jpg
Prematuritatea și complicațiile acesteia reprezintă una dintre cauzele majore ale deceselor copiilor sub cinci ani, responsabilă pentru aproape un milion de decese în lume în 2013. (Raport WHO, noiembrie 2014). Cum incidența prematurității în România este de 10-12%, (aproximativ 20.000 de cazuri anual), devine tot mai stringentă dotarea maternităților, astfel încât actul medical să fie cât mai prompt. Un prematur transferat la o altă maternitate, unde există incubator, pierde ore cruciale din recuperare.

Amalia-Nastase.jpg

„Voi continua să susțin cauza Salvați Copiii, până când toți bebelușii născuți prematur vor avea un start mai bun în viață.” – Amalia Năstase, ambasador program de reducere a mortalității infantile.LINE-MEDIUM.png


Cu sprijinul companiilor și miilor de donatori care s-au alăturat campaniilor de strângere de fonduri, Salvați Copiii a dotat 78 de maternități și secții de nou-născuți cu 393 de echipamente medicale moderne în valoare de 3.120.000 de euro, contribuind la salvarea a peste 34.000 de copii.

Rezultate-program-reducerea-mortalitatii-infantile-(2).jpg

Numai în anul 2018, Salvați Copiii va dona 122 de aparate pentru 37 de maternități. Astfel, până la sfârșitul anului 2018, vor fi dotate 88 de maternități cu 515 echipamente,  pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

Un partener important în programul de dotare a maternităților cu echipamente medicale este Dorna, care s-a alăturat efortului Salvați Copiii în 2013, susținând lupta pentru viață a copiilor născuți prematur prin campania Grijă pentru copii. Începând cu 2015, Simona Halep s-a alăturat acestei cauze, îndemnând la implicarea activă a fiecăruia dintre noi.

Grija-pentru-copii_2017_9.JPG

„Am ales să susțin Salvați Copiii pentru că întotdeauna am avut o relație specială cu copiii din jurul meu. Îmi doresc foarte mult să îi ajut pe copiii născuți prematur să câștige lupta pentru supraviețuire și să aibă o șansă la o viață normală!” - Simona Halep
LINE-MEDIUM.png


Intervenția în comunitățile dezavantajate


Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari) s-a implicat, din 2010 și până în 2016, în acțiuni de îmbunătățire a stării de sănătate a mamelor și copiilor până în 5 ani, prin proiectul Fiecare Copil Contează. Au fost derulate acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și printr-o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase (suplimente nutriționale) femeilor gravide și copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Începând cu anul 2017, din dorința de a extinde cât mai mult această activitate, care și-a dovedit eficiența în reducerea mortalității infantile în mediul rural, cu sprijinul Fundației Carrefour, Salvați Copiii a extins activitățile în 28 de localități defavorizate din 14 județe. Astfel au putut fi sprijinite gravidele, nou-născuții și mamele care alăptează din Argeș (Ștefănești și Micești), Brașov (Târlungeni și Săcele), Botoșani (Gorbănești și Ibanești), , Caraș-Severin (Anina și Reșița), Constanța (Albeni și Negru-Vodă), Dolj (Breasta și Malu Mare), Hunedoara (Baru și Pui), Iași (Ceplenița și Răducăneni), Mureș (Rîciu și Band), Neamț (Săbăoani și Bahna), Prahova (Urlați și Bucov), Suceava (Voitinel și Dolhești), Timiș (Jimbolia și Moșnița Nouă), Vaslui (Dragomirești și Osești).

Până acum au fost sprijiniți prin intervenții directe peste 6.000 de beneficiari, dintre care aproape 3.000 de copii în vârstă de până la 5 ani

Foto-SENS.JPG

Pe lângă sprijinul material constând în alimente, suplimente nutritive și transport la serviciile medicale, părinții au fost consiliați individual sau prin sesiuni de educație pentru sănătate, despre igienă, nutriție. S-au oferit informații concrete și adaptate fiecărei familii despre îngrijirea copilului mic, hrană, alăptare, alimentația diversificată, igiena zilnică, dezvoltarea nou-născutului și a sugarului, importanța vaccinării și a prezentării la medic la primele semne de îmbolnavire ale copiilor, bolile copilăriei, pericolul automedicației, importanța efectuării controalelor prenatale, planificarea familială. De asemenea, au fost abordate și alte teme importante pentru dezvoltarea copiilor, legate de  responsabilităţile parentale, disciplina pozitivă, problematica comportamentală, igienizarea spaţiului de locuit, încadrarea în muncă, accesarea serviciilor sociale, medicale, de educaţie.

Acolo unde a fost nevoie s-a acordat părinților consiliere socio-juridică pentru obținerea de acte de identitate sau încadrarea în grad de handicap pentru copiii lor sau alți  membrii ai familiei, toate acestea în scopul obținerii accesului la servicii sociale, educaționale și de ocupare la care aveau dreptul. Au existat cazuri în care copiii nu aveau nici măcar acte de identitate, ceea ce le îngrădea accesul la toate celelalte drepturi, inclusiv la înscrierea la medicul de familie.

LINE-MEDIUM.png
"Nu am cuvinte să mulțumesc pentru tot sprijinul acordat, fără de care n-aș fi reușit să depășesc toate problemele apărute în familia mea în urma nașterii fetiței. Mulțumesc echipei care s-a acupat de înregistrarea fetiței la starea civilă, acum este și ea ca toți copiii." (mama A.C).

LINE-MEDIUM.png


O altă preocupare a specialiștilor care fac parte din echipele locale este asigurarea transportului pentru copii la medicii de familie sau la medici specialiști, iar pentru gravide la controalele prenatale și pentru mame la servicii medicale, inclusiv de planning familial, din localitățile lor de domiciliu către cel mai apropiat oraș. 

Aceasta se face atât prin decontarea transportului, însoțirea beneficiarilor, programare și comunicare cu serviciile medicale, monitorizarea respectării tratamentului și recomandărilor prescrise și chiar prin cumpărarea acelor medicamente și dispozitive care nu sunt decontate integral.

Toți copiii și toate gravidele din aceste comunități aflațe în situații de dificultate au acum o alimentație corespunzătoare. În toate familiile beneficiare s-a îmbunătățit atitudinea în ceea ce privește sănătatea și alimentația copiilor. Cu aproape 50%  mai multe gravide au mers la medic în timpul sarcinii, iar în urma implementarii proiectului, acoperirea vaccinală din aceste localități a crescut semnificativ.
 

Formarea specialiștilor

Salvați Copiii organizează periodic Advanced Masterclass in Obstetrics, un curs de formare dedicat specialiștilor. În ultimii ani, Prof. Dr. Jacky Nizard, profesor de obstetrică la Spitalul Pitié-Salpêtrière Paris, unul din cele mai importante centre din Europa, unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie maternă severă, a susținut în România șapte Workshop-uri organizate cu sprijinul Salvați Copiii, la care au participat peste 540 de medici obstetricieni, moașe și neonatologi veniți din 15 maternități din întreaga țară.


MATERIALE UTILE

» Broșura programului de reducere a mortalităţii infantile din România (2018)
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural
» Analiza serviciilor medicale, a personalului şi a dotărilor cu echipamente medicale în secţiile de nou născuţi şi obstetrică​
» Broșura Alăptarea  - Colecția ABC: Să învățăm despre copii. Școala Părinților

Mai multe în această secțiune