Skip to main content
cf6630f7-c208-4a71-96aa-5ac812caecdd.JPG.webp

Fiecare Copil Contează

Respectarea dreptului la viață și supraviețuire, la sănătate și dezvoltare armonioasă a fiecărui copil constituie o prioritate permanentă pentru Salvați Copiii.

România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii în 2020 (date definitive pentru anul 2020, INS, februarie 2022), cauza principală fiind nașterile premature.  

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii, precum și prin programe ample de renovare, dotare și modernizare a unităților medicale.    

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care susține unitățile medicale cu aparatură de ultimă generație și oferă programe socio-medicale pentru mamele și copiii din comunitățile defavorizate.   

În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, au fost investiți peste 8.700.000 de Euro în dotarea a 107 unități medicale, (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și OG) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și susținerea tratamentului a peste 140.000 de copii.  
Mai multe detalii despre programul Reducerea Mortalității Infantile  

INTERVENȚIA INTEGRATĂ ÎN COMUNITĂȚILE DEZAVANTAJATE

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari) a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copiii până în 5 ani.  
   
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.   
   
Domenii de intervenție:  

Asigurarea accesului la servicii socio-medicale 

  • Asigurăm suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică.
  • Înscriem gravidele, mamele și copiii la medicul de familie și asigurăm vaccinarea copiilor până în 5 ani.
  • Efectuăm consiliere socio-juridică pentru obținerea de acte de identitate, alcătuirea dosarelor sociale etc.
  • Decontăm transportul la servicii medicale aflate în altă localitate, ecografii și analize.

   
Asigurarea accesului la nutriție și igienă adecvată

  • Oferim sprijin alimentar, suplimente și materiale igienico-sanitare.

   
Sesiuni de informare individuale și de grup: 

  • Informăm gravidele și mamele cu privire la îngrijirea nou-născutului, importanța alăptării, a vaccinării, a nutriției adecvate, a igienei, a planificării familiale și a drepturilor.  
  • Efectuăm sesiuni de informare în rândul adolescentelor gravide pentru o mai bună înțelegere a cauzelor mortalității materne și neonatale și a metodelor prin care se pot evita avorturile și sarcinile nedorite.

   
Stabilirea parteneriatelor cu autoritățile locale și centrale: 

  • Stabilim parteneriate cu actorii instituționali relevanți la nivel local și central în domeniul sănătății mamei și copilului.

   
Mai mult, Salvați Copiii dezvoltă servicii comunitare pentru sănătatea gravidelor prin intermediul Caravanei de control gravide, organizată împreună cu echipe de medici voluntari. Din 2015, au avut loc caravane de susținere a sănătății fetelor și femeilor în Neamț, Vaslui, Iași, Giurgiu, Constanța, Brașov, Tulcea, Botoșani, Tulcea, Mureș și Suceava.  

Au fost implicați 80 de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și asistenți sociali în facilitarea accesului pentru fetele și femeile vulnerabile la ecografii gratuite de sân, ecografii abdominale, ecografii transvaginale, recoltări Babeș Papanicolau și sesiuni de informare.  

În total, am sprijinit 5.000 de beneficiare în cele 11 județe, prin servicii medicale gratuite sau prin consiliere individuală și de grup. 750 de beneficiare ale serviciilor medicale au primit și un kit de îngrijire a gravidei și a nou-născutului.  




Harta_servicii_comunitare.png  


LINE-MEDIUM.png  
“Noi nu avem posibilitatea să mergem la doctor așa de des, iar cei de la Salvați Copiii ne ajută de câte ori avem nevoie. Am primit sprijin să ne înscriem la medicul de familie, fetițele au fost înscrise la grădiniță și au fast vaccinate, iar pentru noi acest ajutor este neprețuit”, Camelia, mamă, 29 de ani.  

LINE-MEDIUM.png  

În toate familiile beneficiare s-a îmbunătățit atitudinea în ceea ce privește sănătatea și alimentația copiilor, astfel: 

  • 100% dintre gravidele și copiii incluși în program au fost înscrise/înscriși la medicul de familie.
  • 100% dintre mamele și gravidele incluse în program și-au îmbunătățit obiceiurile și abilitățile pentru un stil de viață sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor și disciplina pozitivă.
  • 95% dintre gravidele incluse în program și-au îmbunătățit cunoștințele privind importanța controalelor medicale în timpul sarcinii.
  • Procentul copiilor vaccinați în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%.
  • 100% dintre adolescenții și părinții din zonele rurale defavorizate și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la mijloace contraceptive, îngrijirea copiilor până în 5 ani și disciplina pozitivă.


poza-1.jpg

UN MODEL INTEGRAT PENTRU ASIGURAREA ACCESULUI LA SERVICII MEDICALE ȘI SOCIALE PENTRU ADOLESCENTE ÎNSĂRCINATE ȘI MAME ADOLESCENTE ÎN ZONELE RURALE DEZAVANTAJATE

  • Un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene provin din România.
  • România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani și pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârsta sub 19 ani.
  • Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente.
  • Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

Potrivit analizei situației gravidelor și mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate, lansată în 2021:

  • 2 din 5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare.
  • Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil.
  • 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități - afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.

Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.  

poza-2.jpg  

Salvați Copiii România, alături de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), derulează cu sprijinul MSD România, cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova.  

Cu ajutorul experților locali aducem servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente și copiii lor și le oferim acces la servicii integrate (medicale, sociale, educaționale), adaptate nevoilor lor.  

Proiectul ținteşte un număr de circa 6.300 de adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore și copii cu vârsta de până la 5 ani, din 61 de comunități rurale defavorizate din cele două țări, cu cele mai mari incidențe ale sarcinilor la adolescente.  

Printre obiectivele intervenției se numără:

  • îmbunătățirea stării de sănătate a 1.800 de adolescente (1.500 în România și 300 în Republica Moldova) în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă.
  • reducerea numărului de sarcini nedorite, prin consiliere și educație pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate (3.500 în România și 1.000 în Republica Moldova).
  • crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate și prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor. 
  • crearea unei aplicatii mobile care să vină în sprijinul informării adolescentelor gravide și mamelor adolescente cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și după naștere, precum și cu privire la îngrijirea nou-născutului.

Locațiile de desfășurare ale proiectului în România – 16 județe: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea – 46 de comunități și 15 comunități rurale defavorizate din Republica Moldova.  

 
 

SESIUNI DE EDUCAȚIE MEDICALĂ ȘI SPRIJIN PENTRU MAMELE DIN MATERNITĂȚI

În cadrul programului de reducere a mortalității infantile Salvati Copiii Romania derulează o campanie de educație medicală și de susținere a mamelor din maternități cu sprijinul Kimberly Clark și Ogilvy, denumită Huggies. Fiecare Îmbrățișare vă face mai puternici.  

Rezultate:

  • 278.000 de mame din 100 de spitale informate și susținute
  • 20.000 de mame din 10 maternități informate cu ajutorul unei metode alternative de transmitere a 5 videoclipuri educaționale

În fiecare maternitate inclusă în campanie mămicile beneficiază de sesiuni de educație cu privire la ingrijirea nou-născuților, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum și sunt informate cu ajutorul unei broșuri realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici neonatologi, pediatrii și psihologi. Informarea este completată de kit-uri suport pentru îngrijirea nou-născuților ce sunt dăruite la naștere fiecărei mămici.  

Mai mult, 10 maternități sunt dotate cu un sistem de comunicare video, în vederea informării mamelor, prin intermediul filmelor educative, cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum ce sunt montate câte unul/salon:  
 

  • Spitalul Universitar de Urgență, București
  • Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, București
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș
  • Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
  • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași
  • Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou – Suceava
  • Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
  • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr.I.A. Sbarcea Brașov


poza-3.jpg  

 

 

 

 

FORMAREA SPECIALIȘTILOR

Peste 540 de medici obstetricieni, moașe și neonatologi veniți din 15 maternități din întreaga țară au participat la workshop-urile organizate de Salvați Copiii, susținute de Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, președintele EBCOG - European Board & College of Obstetrics and Gynaecology. Cursurile au avut scopul de a crește detecția sarcinilor cu risc și a cazurilor de copii cu malformații cardiace care pot fi corectate încă din perioada prenatală.


MATERIALE UTILE

» Analiză privind situația mamelor și gravidelor sub 18 ani din zonele rurale defavorizate (2022)  
» Analiză privind situația gravidelor din comunități defavorizate (2022)  
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate ale  copiilor, gravidelor și mamelor adolescente, din comunități vulnerabile (2021)  
» Broșura "Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici” - Huggies (2020)  
» Ghid pentru fete și femeile însărcinate (2020)  
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural (2020)  
» Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural (2018)  
» Broșura Alăptarea  - Colecția ABC: Să învățăm despre copii. Școala Părinților  



 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Cutia bebelușului

Facilitarea accesului gravidelor vulnerabile la servicii medicale și informații cu privire la îngrijirea sarcinii 

Citește mai mult

Primul pas spre sănătate

Dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE