Susținem dreptul la viață al copiilor

În România, la fiecare 7 ore moare un copil cu vârsta mai mică de un an. Este esențial să continuăm împreună programul de dotare a secțiilor de nou-născuți.

Întărirea capacității secțiilor de terapie intensivă neonatală pentru a asigura suport specializat performant pentru nou-născuți și îmbunătățirea secțiilor de primire-urgență pediatrice reprezintă o prioritate pentru Salvați Copiii în 2020.

Deși rata mortalității infantile în România a scăzut în ultimii ani ajungând la media pe țară la 6 la mia de copii născuți vii în 2018, încă există diferențe foarte mari între șansa la viață a nou-născuților din mediul rural față de nou-născuții din mediul urban. Mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă, iar rata mortalităţii infantile se raportează ca pondere a deceselor survenite din orice cauză până la împlinirea vârstei de 1 an la 1000 de copii născuţi vii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de alte județe, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună. Județele cu cea mai dramatică rată sunt: Tulcea - 14,7‰, Botoșani - 12‰ și Sălaj - 11,1‰. Pe când județele unde șansa la viață este optimistă sunt:  Dâmbovița - 3‰, Ilfov - 4‰ și București - 3,3‰.

La nivel național, mortalitatea infantilă este influențată de cauze precum: accesul redus la servicii medicale pentru femeile din zonele rurale defavorizate, lipsa echipamentelor medicale performante care pot salva viața nou-născuților prematuri, deficienţe în educaţia sanitară a mamelor privind creșterea și îngrijirea copilului, supravegherea insuficientă din timpul sarcinii, prematuritate și sărăcie.

În vederea întăririi capacității secțiilor de terapie intensivă neonatală pentru a asigura suport specializat performant pentru nou-născuți și îmbunătățirea secțiilor de primire-urgență pediatrice, Salvați Copiii România va demara un amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți și pediatrie, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020. Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii va achiziționa aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie. În perioada 2012-2019, Salvați Copiii a dotat 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități. Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru dotarea maternităților cu echipamente medicale, completând Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară. 

LINE-MEDIUM.png

„Luptatoarea mea, Irina, s-a născută la 25 săptămâni cu doar 700 de grame. Totul a fost perfect pâna la 24 de săptămâni când au început problemele. Am plecat de urgență la București, dar fără o destinație anume, aflasem că nu toate maternitățile au incubatoare libere. Am avut noroc, am ajuns la o maternitate care ne-a putut oferi asistența de care aveam nevoie. Au urmat zile și săptămâni întregi cu sentimente de spaimă, dar și speranță. Am stat 98 de zile în spital, a fost greu, dar am fost norocoși că am ajuns la acea maternitate care are dotări și medici dornici să salveze omuleți. Toata viața voi fi recunoscătoare tuturor! Vă mulțumesc, continuați să salvați copiii! O mămică fericită, datorită vouă și oamenilor care prețuiesc viața.”


LINE-MEDIUM.png

Mai multe în această secțiune

Prima Aniversare

Prima Aniversare

825 de copii au murit în primele 9 luni din 2020, înainte de a împlini un an. Anual, peste 1.200 de familii trăiesc această dramă
 

Citește mai mult

Ambulanță pentru viață

Ambulanță pentru viață

Cel mai mare spital de pediatrie din țară, Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București nu mai are nicio ambulanță complet funcțională, singura din dotare este veche și trebuie reparată constant.
 

Citește mai mult