Întărirea capacității secțiilor de terapie intensivă neonatală pentru a asigura suport specializat performant pentru nou-născuți și îmbunătățirea secțiilor de primire-urgență pediatrice reprezintă o prioritate pentru Salvați Copiii în 2021.
Deși rata mortalității infantile în România a scăzut în ultimii ani ajungând la media pe țară la 5,2 la mia de copii născuți vii în 2021, încă există diferențe foarte mari între șansa la viață a nou-născuților din mediul rural față de nou-născuții din mediul urban. Mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă, iar rata mortalităţii infantile se raportează ca pondere a deceselor survenite din orice cauză până la împlinirea vârstei de 1 an la 1000 de copii născuţi vii.
La nivel național, mortalitatea infantilă este influențată de cauze precum: accesul redus la servicii medicale pentru femeile din zonele rurale defavorizate, lipsa echipamentelor medicale performante care pot salva viața nou-născuților prematuri, deficienţe în educaţia sanitară a mamelor privind creșterea și îngrijirea copilului, supravegherea insuficientă din timpul sarcinii, prematuritate și sărăcie.
Unitățile medicale trebuie sa fie să fie modernizate și aduse la standardele europene, ele trebuie să fie echipate corespunzător de la cele mai simple echipamente până la cele mai complexe și mai performante, să fie modernizate și adaptate noilor tehnologii astfel încât medici și asistentele medicale să se poată concentra doar pe protejarea și îmbunătățirea sănătății pacienților.
Primele zile de viaţă pentru un copil născut prematur sunt extrem de importante. Ceea ce se întâmplă în primele clipe poate decide destinul acelui bebeluș care nu cântăreşte, în unele cazuri, mai mult de 750 sau chiar 500 de grame. Aceşti copii nu au o dezvoltare completă, nu au plămânii maturi şi nu pot respira singuri pentru asta sunt ajutaţi de tot felul de aparate, fie invazive, cu sondă de intubaţie, fie cu canule nazale, de asemenea, nu îşi pot păstra singuri temperatura și au nevoie de incubator.
„Luptatoarea mea, Irina, s-a născută la 25 săptămâni cu doar 700 de grame. Totul a fost perfect pâna la 24 de săptămâni când au început problemele. Am plecat de urgență la București, dar fără o destinație anume, aflasem că nu toate maternitățile au incubatoare libere. Am avut noroc, am ajuns la o maternitate care ne-a putut oferi asistența de care aveam nevoie. Au urmat zile și săptămâni întregi cu sentimente de spaimă, dar și speranță. Am stat 98 de zile în spital, a fost greu, dar am fost norocoși că am ajuns la acea maternitate care are dotări și medici dornici să salveze omuleți. Toata viața voi fi recunoscătoare tuturor! Vă mulțumesc, continuați să salvați copiii! O mămică fericită, datorită vouă și oamenilor care prețuiesc viața.”
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Ambulanță pentru viață
Cel mai mare spital de pediatrie din țară, Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București are două noi ambulanțe pentru transportul interdisciplinar în sigurantă a micuților pacienți.