BULLYING-UL, RESPONSABILITATEA ADULȚILOR!
Să fim prieteni. Fără bullying, este un program de prevenire a bullying-ului care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a participa și de a acționa. A fost construit pornind de credința potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul. Să fim prieteni pleacă de la premisa că bullying-ul este întodeauna responsabilitatea adulților. Adulții care se află zilnic în preajma copiilor sunt în măsură să prevină cel mai bine bullying-ul.
Susținuți de Kaufland România, ne propunem să facem din Să fim prieteni o parte firească din viața copiilor prin însușirea de tipare comportamentale bazate pe toleranță, grijă, curaj și respect. Programul are la bază cercetări de ultimă oră și este ușor de integrat în rutina zilnică, fiind implementat în parteneriat cu Mary Foundation și Save the Children Danemarca.
Principalul obiectiv al programului Să fim prieteni este să prevină bullying-ul prin:
- Crearea unei culturi durabile și incluzive printre copii și adulți.
- Dezvoltarea unor comunități pozitive în care copiii se tolerează și se respectă reciproc.
- Dezvoltarea abilităților copiilor de a avea grijă unii de ceilalți și de a avea curajul să-și apere prietenii care nu se pot apăra singuri.
- Transformarea conținutului programului și a valorilor – toleranță, grijă, curaj și respect – care stau la baza sa într-o parte permanentă și firească a vieții de zi cu zi a copiilor, de la creșă până la sfârșitul ciclului primar.
- Conștientizarea educatorilor și a părinților în privința impactului pe care îl au adulții asupra relațiilor dintre copii și întărirea colaborării dintre educatori, părinți și copii.
În perioada ianuarie 2020 – iunie 2021, beneficiari direcți ai proiectului pilot au fost 450 copii din 5 grădinițe din municipiul București, 800 de părinți și 129 de specialiști, în timp ce printre beneficiarii indirecți se numără aproximativ 1.800 de copii. Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficiență intervenției, evidențiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creșterea numărului situațiilor în care copiii manifestă curaj în a-și apăra prietenii, de la 82% la 94%.
Pentru mai multe informații despre cum intervenția noastră a produs schimbări profunde pentru beneficiari, consultă analiza impactului proiectului pilot.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Bullying - o nouă abordare
Bullying-ul a fost definit în multe moduri, iar cercetătorii adaptează permanent definiția bullyingului pentru că o definiție clară conturează și posibile soluții.
Resurse Utile
Bullyingul poate avea mai multe forme, iar copiii răspund difert la acest tip de agresiune. Aici veți găsi o serie de materiale care vă pot ajuta să preveniți/tratați bullyingul în grădinițe.