Skip to main content
6ed3347f-d161-41da-94e2-b4c8e7113c7b.jpg.webp

Prevenirea Bullyingului în Grădinițe

Salvați Copiii lucrează cu copiii, educatorii, consilierii și părinții pentru a crea în grădinițe comunități bazate pe toleranță, respect, grijă și curaj.

BULLYING-UL, RESPONSABILITATEA ADULȚILOR!

Să fim prieteni. Fără bullying, este un program de prevenire a bullying-ului care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a parti¬cipa și de a acționa. A fost construit pornind de credința potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul. Să fim prieteni pleacă de la premisa că bullying-ul este întodeauna responsabilitatea adulților. Adulții care se află zilnic în preajma copiilor sunt în măsură să prevină cel mai bine bullying-ul.

Principalul obiectiv al programului Să fim prieteni este să prevină bullying-ul prin:

  • Dezvoltarea unor comunități pozitive în care copiii se tolerează și se respectă reciproc.
  • Dezvoltarea abilităților copiilor de a avea grijă unii de ceilalți și de a avea curajul să-și apere prietenii care nu se pot apăra singuri.
  • Crearea unei culturi incluzive bazată pe valori – toleranță, grijă, curaj și respect, valori după care se ghidează educatorii și părinții deopotrivă.

Programul are la bază cercetări științifice de ultimă oră și este ușor de integrat în rutina zilnică, fiind implementat în parteneriat cu Mary Foundation și Save the Children Danemarca, pornind de la metodologia Free of Bullying. Începând cu ianuarie 2020, Salvați Copiii România a adaptat metodologia, introducând Să fim prieteni grădinițele din România, cu sprijinul Ministerului Educației și CMBRAE.

Impact

În perioada 2020 – 2023, Salvați Copiii a asigurat suportul pentru adoptarea și implemntarea metodologiei Să fim prieteni în 100 de grădinițe: 

14.150 PREȘCOLARI    
SPRIJINIȚI PENTRU A DEZVOLTA RELAȚII 
SIGURE
1.042 SPECIALIȘTI   
FORMAȚI PENTRU PREVENIREA    
BULLYINGULUI
21.500 PĂRINȚI   
INFORMAȚI PENTRU    
O EDUCAȚIE PARENTALĂ POZITIVĂ
100 GRĂDINIȚE   
CARE LUCREAZĂ ZILNIC PENTRU PREVENIREA BULLYINGULUI
  • 50% dintre copiii se joacă împreună mai bine și sunt mai amabili în interacțiunile reciproce. 

  • Reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, 

  • Reducerea comportamentelor agresive de 17% la 9%, 

  • 12% dintre copii au devenit mai curajoși în modul în care își apără prietenii.

Principalele activități ale programului.

Formarea specialiștilor: - Scopul cursului este, pe de o parte, să prezinte programul ca pe un ajutor în procesul de învățare și să informeze cu privire la bullying, și, pe de altă parte, să introducă instrumente de consolidare a colaborării dintre cele trei grupuri țintă ale programului: specialiști, părinți și copii. Formarea specialiștilor are la bază metodologia internațională Free of Bullying și este susținută de psihopedagogi cu experiență.    
Cei 1.042 de specialiști au beneficiat de formare inițială, sesiuni recapitulative și activități de coeziune organizate lunar.

Practicile sociale: Discuțiile de grup (întrunirile copiilor) unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, folosirea Ursulețului Prietenos pentru moderarea discuțiilor, masajul însoțit de povești terapeutice și activitățile ritmice Practicile sociale întăresc spiritul comunitar al copiilor: d. Împreună cu practicile sociale, sunt folosite activități specifice pentru a întări grupul de copii, ca întreg. Activitățile în grup creează contextul în care copiii au experiențe distractive și astfel se consolidează spiritul comunitar și se promovează relațiile sociale pozitive.

Valizele cu resurse: Valiza cu resurse  a fost creată pentru specialiști, părinți și copii, deoarece bullying-ul cere ca toți cei vizați să fie implicați și motivați. Valiza conține Ursulețul prietenos, mascota programului și un set de ursuleți mici (câte unul pentru fiecare copil din grupă), ghidul specialiștilor, 3 cărți cu activități specifice programului, fișe și cartonașe de conversație, scrisori pentru părinți, afișe și multe alte instrumente ce pot fi utilizate în lucrul cu copiii.     
 

PROGRAM DEZVOLTAT DE:      
 

 

 

 

Evoluția Să fim prieteni:

2023 – Încă 60 de grădinițe din București și 8 județe, implicând 600 de cadre didactice și peste 8.800 de preșcolari adoptă educația bazată pe valorile programului Să fim prieteni, cu sprijinul financiar al Fundației OMV Petrom.
- La nivelul județului Suceava, încă 8 grădinițe se adaugă comunității Să fim prieteni, implicând peste 730 de copii, cu sprijinul Egger România. 

2022 – Pe baza analizelor de impact realizate în cele 2 faze de pilotare care dovedesc eficiența programului, Salvați Copiii face ajustarile necesare și decide extinderea programului. Primăria Buzău include ”Să fim prieteni” în strategia locală pentru promovarea stării de bine în unitățile de învățământ.

2021 – Demarează a doua fază a pilotării ”Să fim prieteni” în 25 grădinițe din București, Călărași, Dâmbovița, Suceava, Timișoara și Buzău, implicând 169 de specialiști și 3.970 de preșcolari. Această etapă a pilotării se realizează cu sprijinul Kaufland România, Trutzi și Primăriei Buzău.

2020 – Salvați Copiii România adaptează metodologia Free of bullying la contextual din România și începe faza 1 a pilotării metodologiei ”Să fim prieteni”, cu sprijinul Kaufland România introducând educația bazată pe valori în 5 grădinițe, implicând 660 copii.
 

 

 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Bullying - o nouă abordare

Bullying-ul a fost definit în multe moduri, iar cercetătorii adaptează permanent definiția bullyingului pentru că o definiție clară conturează și posibile soluții.

Citește mai mult

Resurse Utile

Bullyingul poate avea mai multe forme, iar copiii răspund difert la acest tip de agresiune. Aici veți găsi o serie de materiale care vă pot ajuta să preveniți/tratați bullyingul în grădinițe.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE