Skip to main content
fed26599-3f4a-4dfa-a2a3-6f8b7cf8ac35.jpg.webp

Salvati Copiii luptă împotriva cyberbullyingului

Marți 18 Februarie 2020

Ce este cyberbullyingul? Este un comportament cu următoarele caracteristici:

  • este agresiv intenționat, 
  • are scopul de a provoca disconfort sau durere, 
  • implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și 
  • se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. 

Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are o amploare mai mare și pare să fie fără sfârșit. 

Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori. 

Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Deși aceste traume le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, prea puțini părinți și profesori înțeleg că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime indiferent de rolul pe care îl au (victima, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.

În ultimii ani, echipa Ora de Net, din cadrul Organizației Salvați Copiii, a derulat mai multe campanii de conștientizare a tinerilor cu privire la acest fenomen. Pentru a aduce subiectul pe agenda instituțiilor de învățământ, am lansat campania de voluntariat „Dă BLOCK agresivității! Și „glumele” dor. Stop cyberbullying!” 

Cu sprijinul a 2.400 voluntari, am organizat activități  de informare pentru:

  • 39.484 copii din ciclurile primar, gimnazial și liceal, 
  • 4.900 părinți, 
  • 1.645 cadre didactice și 
  • 80 specialiști 
  • din 726 de instituții de învățământ din țară.

În anul 2019, am continuat activitățile pentru combaterea acestui fenomen prin lansarea campaniei „O lume fără frică”. Demersului nostru i s-au alăturat Irina Rimes, Alina Eremia, Mimi, Deliric și Alex Dărăgiu aka Alpaca Legion. Fiecare dintre ei a ales să împărtășească propriile experiențe cu fenomenele de bullying sau cyberbullying și să încurajeze copiii să ceară ajutorul specialiștilor.
 

e03352b9-efca-4579-9436-cf7a22f95da1


Ne dorim ca „O lume fără frică” să fie un spațiu sigur, unde copiii care au experimentat sau au fost martorii fenomenului de cyberbullying să împărtășească experiențele lor, să ceară ajutorul și să îi încurajeze pe ceilalți care trec prin asta. Împreună putem construi o lume în care copiii se pot exprima liber, fără teama de a fi criticați sau judecați pentru felul în care arată, lucrurile pe care le spun sau modul în care gândesc.

1.100 de mesaje au venit pe pagina special creată pentru a strânge încurajări, dar și sute de apeluri la linia de consiliere ctrl_AJUTOR. 

  • Ești diferit. Și asta e perfect ok! Fii mândru cu tine și bucură-te că ești special!❤️ 
  • Vreau să fiți curajoși! Să lăsați insultele și răutățile pentru că așa cum pe voi vă doare îi doare și pe ceilalți. Hai să încercăm să ne iubim și să ne respectăm unii pe alții.
  • Exact așa a fost! Și mie mi-a fost frică să spun prin ce trec. Asta îți face cyberbullyingul și trebuie să spunem tuturor că e normal să-ți spui povestea mai departe, să ceri ajutor.
  • Deși încercăm să ignorăm, unele cuvinte sau fapte rămân cu noi și ne afectează. Haideți să fim mai buni, înțelegători și toleranți. Schimbarea putem fi noi.


Vom continua în 2020 să abodăm tema cyberbullyingului prin activități directe adresate copiilor, însă campaniile noastre vor avea ca public țintă părinții și educatorii. Vă invităm să vizitați www.oradenet.ro sau să ne urmăriți pe www.facebook.com/SigurPeNet a fi la curent cu toate noutățile.  

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE