Skip to main content
e6e698e9-4ebd-4dda-bbd7-32d3af6b6274.jpg.webp

Fii voluntar!

Știai că experiența de voluntariat este motivantă, oferă multiple posibilități de dezvoltare și te ajută să oferi timpului tău un chip, un sens și scop? Dacă te afli aici, înseamnă că ești cu un pas mai aproape de a te alătura unei noi aventuri care să îi

Related links

 

Ce reprezintă voluntariatul? Noi spunem că mai mult decât a da din timpul, energia și cunoștințele tale cuiva care are nevoie de acest sprijin. Dacă iei decizia de a deveni voluntar, înseamnă că îți dorești să devii un model pentru cei din jurul tău. Este o ocazie bună pentru a te forma constant, a pune o cărămidă și un zâmbet acolo unde acestea lipsesc.


poza-1.JPG


În ce s-au însumat activitățile de voluntariat la finalul anului?

Cei 2.700 de super – voluntari Salvați Copiii au adăugat cu bucurie pe harta voluntariatului din România 67.500 de ore petrecute cu zâmbete, veselie și bucurie alături de copii. Ești pregătit să fii unul dintre ei?        

Înainte de a completa formularul de înscriere este important să cunoști faptul că Salvați Copiii desfășoară activități de voluntariat în 11 filiale și 3 puncte de lucru pe teritoriul României. În cazul în care în județul în care te afli nu se află o filială a organizației te încurajăm să alegi filiala cea mai apropiată de tine în care îți dorești să te implici și ai disponibilitatea de a te implica în activități de voluntariat. Nu ești sigur unde se află filialele organizației? Consultă aici rețeaua noastră națională de voluntariat și devino super – voluntar în echipa Salvați Copiii!
 

poza-2.png

1.png        
După ce te-ai înscris pe site-ul Salvați Copiii, nu uita că este nevoie de timp pentru ca aplicația ta să ajungă la noi și să putem programa o primă întâlnire în care să te cunoaștem mai bine și să îți prezentăm mai detaliat oportunitățile de voluntariat.


Ce se întâmplă după ce mă înscriu pe site?


2.pngPasul 1. Completează formularul de înscriere de pe site.        
  

Dacă dorești să desfășori activități în București, în următoarele 2 săptămâni din momentul înscrierii, colegii noștri care coordonează Centrul Național de Voluntari îți vor scrie o invitație la interviu. Fii cu ochii pe căsuța de Inbox sau Spam care aduce mult dorita invitație trimisă pe adresa [email protected]        
 
Dacă ai aplicat pentru a fi voluntar într-una din cele 14 filiale ale organizației, colegii care coordonează activitatea voluntarilor în teritoriu vor reveni către tine în maximum o lună cu un mesaj pentru a participa la interviul de selecție. Totuși, dacă îți dorești să le povestești colegilor noștri despre experiența și motivația ta de a te alătura echipei voluntarilor, consultă lista de e-mailuri aici.       

3.png


Pasul 2. Vei fi invitat în cadrul unui interviu de selecție, iar după susținerea acestuia vei afla dacă te vei alătura echipei noastre de voluntari.        
Verifică dacă ai primit un e-mail în cel mult 3 zile lucrătoare de la data susținerii interviului tău atât în Inbox, cât și în Spam. Dacă nu ai primit, te rugăm să ne scrii pe [email protected].        
                 
4.png        
Pasul 3. Organizăm un training inițial de formare la care te invităm să participi.        

De ce? Este foarte important să ne cunoaștem, să știi care sunt drepturile, dar și responsabilitățile tale în calitate de voluntar. Activitățile noastre sunt diverse, așa că este un moment prielnic să afli mai multe despre acestea și despre standardele pe care le respectăm în interacțiunea cu copiii.        

5.png        
Pasul 4. Pentru a te alătura activităților de voluntariat, vei participa la un workshop de pregătire specific acestor activități.


Noi vom fi un sprijin constant pentru tine în această călătorie, astfel că pentru activitățile noastre este necesar să parcurgi și un workshop specific. Vei avea ocazia să lucrezi cu copiii, ceea ce înseamnă că ne dorim să fii pregătit în lucrul cu aceștia, să cunoști principiile de protecție pentru a crea un mediu cât mai sigur pentru ei.        
 

Identifică oportunitățile potrivite abilităților tale!


Ești curios în ce modalități te poți implica pentru a face voluntariat alături de noi? Îți prezentăm modalitățile de a te implica, iar dacă ți-am stârnit interesul, te așteptăm la interviu alături de noi pentru a ne cunoaște și a detalia activitățile și programul pe care îl poți crea pentru a dedica din timpul tău copiilor.    
 

SĂNĂTATE & FUNDRAISING


Campania 3,5 % - Programul Fiecare Copil Contează        

1.200 de nou-născuți nu ajung să cunoască culorile lumii în care trăim și pe care voluntarii noștri le schimbă constant. Voluntarii știu statisticile sumbre – faptul că la fiecare 7 ore un copil mai mic de un an moare pentru că unitățile medicale din România sunt lipsite de echipamente medicale performante. Ei știu că superputerea lor nu constă în tricoul pe care îl poartă, ci în modul în care redefinesc timpul. Timpul lor se transformă și capătă chipul unui nou-născut în fiecare an în luna ianuarie, când se dă startul Campaniei 3,5 %. Cu mic, cu mare, voluntari adulți sau tineri mobilizează prieteni, colegi, cunoscuți să ofere o șansă la viață celor mai mici dintre copii, prin completarea Formularului 230 de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit.        

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și pe dezvoltarea programelor de suport medico-social parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate.        
         
Activități de dotare a unităților medicale cu echipamente medicale        

Te-ai întrebat ce se întâmplă cu bănuții tăi dacă organizezi propria campanie de strângere de fonduri pentru copii? Ai hotărât că anul acesta îți dorești să îți donezi ziua de naștere și să faci diferență în viața unui copil?        

Din dar în dar, reușim să donăm echipamente unităților medicale și de îngrijire pacienți, cabinetelor de medicină de familie, dar și să sprijinim cadrele medicale prin materiale medicale indispensabile.        

De aceea, avem nevoie de superenergia voluntarilor noștri pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în cele mai bune condiții. Ai putea să fii chiar tu unul dintre voluntarii noștri care este prezent și ne ajută în organizarea acestuia!        

Evenimente sportive de fundraising        

Știai că există o metodă prin care poți îmbina exercițiul fizic cu faptele bune? Dacă ești pasionat de sport și vrei să alergi pentru a susține cauza în care credem, atunci ești în locul potrivit. Dacă nu ai această pasiune, dar îți dorești să îi susții pe cei care aleargă, ne poți ajuta în buna organizare și desfășurare a evenimentului.        

Poți fi acolo pentru alergătorii noștri ca să:

  • îi întâmpini la punctul de pornire, a le înmâna kiturile de participare și a le prezenta regulile de desfășurare a cursei
  • surprinzi zâmbetele acestora pe tot parcursul deplasării sau când se apropie de linia de final, printr-o amintire fotografică
  • le oferi o sticlă de apă la punctele de hidratare. Cursele pot ajunge și la 42 de km distanță!
  • îi susții cu încurajări entuziaste, folosindu-te de pancarte cât mai atrăgătoare pe întregul traseu pe care il au de parcurs 


Carnavalul Copiiilor – activitate organizată cu scopul sărbătorilor de iarnă        

Ce poate fi mai drăgăstos decât să împarți bucurie în jurul tău? Magia sarbătorilor de iarnă ne animă să ajungem în casele tuturor celor mici care sunt beneficiari ai programelor Salvați Copiii, unde Moș Crăciun și ai săi reni nu își pot croi drum în fiecare an spre casele lor.        

Cu ajutorul tău, voluntar inimos, putem fi motoarele saniei Moșului! Primim sute de scrisori anual în care copiii își aștern dorințele, cu unicul gând că el le va citi, iar în noaptea de 25 decembrie se va produce magia.        

Ce putem face noi? Mobilizarea este cheia: pentru a strânge toate aceste cadouri minunate și a ajunge în siguranță la copii, ne unim energiile pentru a gasi oameni doritori să ne ajute în acest demers. Fie că este vorba despre familie, cunoștințe sau prieteni, îi încurajăm să facă fapte bune cu prilejul sărbătorilor, să își aleagă câteva dintre scrisorile primite și să îndeplinească dorințele acestora. Îți spunem un secret: dăruind vei dobândi!        
 

EDUCAȚIE

Lucrul cu copiii din centrele educationale Salvați Copiii în cadrul programului Acces la educație și prevenirea Abandonului școlar pentru copiii din grupurile dezavantajate        

Scopul pentru care derulăm programul de tip Școală după Școală în centrele educaționale este de a preveni abandonul școlar în rândul copiiilor din grupuri vulnerabile. Prin intermediul acestui program, aceștia sunt sprijiniți la efectuarea temelor de cadre didactice specializate, beneficiază de pregătire suplimentară la materiile la care întâmpină dificultăți și sunt încurajați să participe la activități de timp liber care urmăresc dezvoltarea abilităților de viață independentă.        

Săptămână de săptămână, cu ajutorul voluntarilor formati de echipa Salvați Copiii, sprijinim copiii beneficiari la temele pe care le au de pregatit pentru școală la materii precum limba și literatura română, matematică, fizică, limba engleză, limba franceză, etc.        

În București, activitățile se desfașoară în cele cinci centre educaționale pe perioada anului școlar (septembrie – iunie):

  • Școala Gimnazială Uruguay (Str. Virgiliu, nr. 42, Sector 1)
  • Școala Gimnazială nr. 181 (Str. Nazarcea, nr. 30, Sector 1)
  • Școala Gimnazială nr. 145 (Str. Heliade Intre Vii, nr. 36, Sector 2)
  • Școala Gimnazială nr. 73 “Barbu delavrancea” (Str. Matei Barasab, nr. 28 – 30, Sector 3)
  • Școala Gimnazială nr. 127 (Str. Muntii Carpați, nr. 68-72, Sector 5)

Programul zilnic de lucru al centrelor este de luni până vineri, în medie, între orele 11:00 și 16:00.        
         
Grădinița Estivală și Educație Remedială        

Anul școlar se încheie în luna iunie, dar educația nu! Continuăm activitățile în centrele educaționale în lunile iulie și august, împreună cu voluntarii formați de către echipa Salvați Copiii pentru a favoriza integrarea preșcolarilor în sistemul de învățământ, dar și a consolida cunoștințe împreună cu copiii beneficiari din ciclurile superioare de învățare.         

Grădiniţele estivale, organizate anual, constituie o modalitate prin care copiii din comunităţi sărace, cei mai mulţi de etnie romă, sunt atraşi către şcoală, ajutaţi să se integreze în plan educaţional şi să recupereze lacunele provocate de lipsa educaţiei preşcolare.         

Programul de lucru este de la ora 9:00 la ora 14:00, în timpul săptămânii, în lunile iulie și august.        
 

PROTECȚIE


Programul Ora de Net        

Prin acest program, ne dorim să promovăm utilizarea Internetului într-un mod cât mai creativ, sigur și util pentru copii. Ne concentrăm pe două direcții importante – ctrl_AJUTOR și esc_ABUZ.        
         
La ctrl_AJUTOR poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noştri de net, iar la esc_ABUZ poți să raportezi conţinutul ilegal întâlnit pe paginile web româneşti și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur.        
Voluntarii sunt întotdeauna bineveniți în acest program, întrucât pot să aducă un sprijin considerabil în promovarea proiectului. De curând, am dezvoltat segmentul Ambasador Ora de Net, unde,  în calitate de voluntar, vei fi pregătit de către echipa Salvați Copiii pentru a merge la clase și a susține sesiuni informative despre fenomenele internetului.        
 

DREPTUL LA PARTICIPARE


 Forumul Național al Copiilor        

Acesta reprezintă o oportunitate pentru copii de a-și exercita dreptul la liberă exprimare, sunt consultați cu privire la diferite teme de actualitate care îi privesc în mod direct, în special legate de sistemul de învățământ. Conturăm „vocea” acestora prin invitarea la dezbateri timp de două zile, iar recomandările rezultate în urma dezbaterilor sunt discutate cu reprezentanții autorităților relevante.        
 

DREPTURILE COPILULUI ȘI DREPTUL LA INFORMARE

 Sesiuni informative ’’Și noi avem drepturi’’!        

Programul „Și noi avem drepturi” își propune: 

  • informarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, în acord cu Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, prin tehnici de educație de la egal la egal şi stimularea participării lor în programe şi acţiuni sociale
  • creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului
  • implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, care să le dezvolte cunoștințele privind drepturile copilului și totodată abilități și atitudini în acord cu acestea.

Pe tot parcursul anului școlar, voluntarii sunt pregătiți de echipa Salvați Copiii pentru a merge la grădinițe, școli și licee și a susține sesiuni informative despre drepturile copilului, discriminare, bullying și violență, promovând drepturile copilului și responsabilitățile acestuia în instituțiile de învățământ partenere.        

Sesiuni informative ’’Alegeri Sănătoase’’        

Proiectul Alegeri sănătoase își propune să transpună valorile de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate. Intervenția Salvați Copiii își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent.        

Pe tot parcursul anului școlar, voluntarii pregătiți de echipa Salvați Copiii sustin sesiuni informative despre educație sexuală, emoțională & bullying, nutriție si exercițiu fizic, substanțe periculoase, mediu în grădinițe, scoli și licee.        
         
Sesiuni informative ”Școli fără BULLYING!”        

Prin intermediul programului “Școli fără Bullying!”, voluntarii formați de către echipa Salvați Copiii merg în grădinițe, școli și licee, unde susțin sesiuni informative despre bullying și modalitatea prin care acesta poate fi prevenit.        
         
Te-am convins că locul tău este în Superechipa voluntarilor Salvați Copiii? Te așteptăm să te înscrii, completând formularul de pe site!        

        

Vârsta minimă pentru activități de voluntariat este 15 ani.

Declar că am citit și am luat cunoștință de Politica de confidențialitate.

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Jurnal de Voluntari 2023

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!

Citește mai mult

Jurnal de Voluntar 2022

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!

Citește mai mult

Jurnal de voluntar 2021

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE