Sprijinirea gravidelor din mediul rural

România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1.000 de copii născuți vii în 2019 (date definitive 2019, INS), cauza principală fiind nașterile premature.

România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1.000 de copii născuți vii în 2019 (date definitive 2019, INS), cauza principală fiind nașterile premature.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani și pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârsta sub 19 ani. Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente.

Jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate. 
 
Din totalul nașterilor în 2019 (199.720 nașteri), 749 nașteri provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani (date definitive pentru anul 2019, INS).
Din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se află la prima naștere, iar 29 la a doua naștere.
Din 17.933 mame cu vârsta între 15-19 ani, 13.291 se află la prima naștere, 3.851 se află la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la a 5-a naștere.

Începând din 2010, Salvați Copiii a inițiat programul Fiecare Copil Contează prin care și-a propus să-și concentreze eforturile pe dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și, foarte important, pe dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante (în zece ani de campanie, Salvați Copiii a dotat 100 de maternități din toată țara, cu 830 de echipamente medicale, ce au ajutat la salvarea a 100.000 de copii).
 
Îngrijirea prenatală a gravidelor, diagnosticarea timpurie și instituirea precoce a unui tratament și plan de tratament sunt instrumentele prin care poate fi asigurată atât sănătatea mamei, cât și cea a copilului. În cadrul programului, Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Asigurăm suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică. Până în prezent, 56.000 beneficiari (mame, gravide, copii 0-5 ani) au fost susținuți în cadrul programului.
 
            În perioada mai 2021 – decembrie 2023, Organizația Salvați Copiii implementează proiectul ”NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”, alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
 
Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea accesului unui număr cât mai mare de persoane gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, cu accent pe grupuri vulnerabile, la servicii de informare, educare, conștientizare și servicii medicale de înaltă calitate, orientate către prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic și tratament precoce prenatal.
 
Proiectul se adresează unui număr de 3.200 de gravide ce au domiciliul/reședința în mediul urban și rural din regiunea Sud-Vest Oltenia, respectiv județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea.
În cadrul proiectului sunt prevăzute activități care au un impact major și de lungă durată pentru gravide, servicii medicale de prevenție gratuite (consultații de specialitate obstretică-ginecologie, analize specifice, ecografii, screening prenatal, supraveghere sarcină), care vor fi acordate cu prioritate persoanelor dezavantajate.

Activitățile proiectului contribuie la reducerea diferențelor în starea de sănătate la nivelul comunităților pentru gravidele vulnerabile.
 
Rezultate așteptate:
  • înființarea, funcționarea și dotatea unui centru de prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii associate sarcinii
  • 3.200 de gravide beneficiare de servicii socio-medicale integrate: Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, sesiuni de informare și monitorizare pe toată perioada sarcinii.
 
Beneficiar: Spitalul Județean Clinic de Urgență Craiova
Partener: Organizația Salvați Copiii
Valoarea totală a proiectului: 11,804,996.72 lei
Proiectul este finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4: Incluziune socială și combaterea sărăciei.
 
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
 
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
 

ANUNT ACHIZIȚIE 1 – 25.08.2021

Organizația Salvați Copiii, în calitate de partener al proiectului NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului, MySmis 149904, derulează procedura de achiziție servicii realizare film prezentare și servicii realizare și difuzare spot radio, necesare pentru implementarea activității  de conștientizare, informare și educare a grupului țintă.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2021, POCU/921/4/9/149904.

Mai jos regăsiți documentele necesare în vederea participării operatorilor economici interesați la achiziția menționată. Atasat: Solicitare oferta pret servicii film_spot

 

ANUNT ACHIZITIE 2 – 25.08.2021

Organizația Salvați Copiii, în calitate de partener al proiectului NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului, MySmis 149904, derulează procedura de achiziții servicii creare, editare și tipărire materiale de informare necesare pentru desfășurarea activităților de informare, educare și conștientizare derulate în regiunea Sud-Vest Oltenia la nivelul grupului țintă format din 3200 de gravide.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2021, POCU/921/4/9/149904.

Mai jos regăsiți documentele necesare în vederea participării operatorilor economici interesați la achiziția menționată. Atasat: Solicitare oferta pret materiale informare.
 

ANUNT ACHIZIȚIE 3 – 29.09.2021

Organizația Salvați Copiii, în calitate de partener al proiectului NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului, MySmis 149904, derulează procedura de achiziție echipamente IT, utilizate în vederea elaborării materialelor și susținerii de prezentări în cadrul sesiunilor de informare, educare și conștientizare a grupului țintă.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2021, POCU/921/4/9/149904.

Mai jos regăsiți documentele necesare în vederea participării operatorilor economici interesați la achiziția menționată. Atașat: Solicitare oferta pret echipamente IT
ue.pngGuvern.jpgsigla-pocu.jpginstr-struct.png

 

Mai multe în această secțiune

Reducerea mortalității infantile

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare

Citește mai mult

Educație pentru sănătate

Educație pentru sănătate

Salvați Copiii își dorește să ajute cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios.

Citește mai mult