Prevenirea și reducerea tuberculozei

Tuberculoză afectează negativ viețile a mii de oameni, iar copiii sunt printre cei mai expuși. Tratată corect, tuberculoza se vindecă.
România are cea mai mare incidență a tuberculozei în regiunea UE/EEA și ocupă locul 5 în regiunea OMS Euro (după Kazahstan, Moldova, Georgia și Kîrgîzstan). Circa 20% din cazurile de tuberculoză din UE provin din România. Incidența tuberculozei este de 78,58 la 100.000 de locuitori, deși boala se poate vindeca dacă este tratată corespunzător.

Salvați Copiii derulează proiectul Identificarea activă a persoanelor fără adăpost bolnave de tuberculoză (TB) și oferirea de servicii integrate pentru creșterea aderenței la tratament. Prin acest proiect ne propunem să contribuim la reducerea incidenței TB în rândul copiilor/tinerilor străzii, persoanelor fără adăpost din București prin oferirea de sprijin direct, acompanierea persoanelor care prezintă simptome la unitățile medicale de specialitate, oferirea de sprijin material, monitorizarea respectării de către pacient a tratamentului, consiliere psihologică și juridică. În același timp urmărim creșterea gradului de informare cu privire la tuberculoză a persoanelor din grupuri vulnerabile, dar și a specialiștilor care lucrează cu aceste persoane. 
 
Informarea persoanelor fără adăpost se realizează cu sprijinul a 25 de educatori între egali. Aceștia au fost selectați pentru a veni în sprijinul echipei de proiect și au participat la cursuri de formare. Ei facilitează accesul în comunitățile vulnerabile și contribuie la monitorizarea administrării tratamentului.
 
Principalele activități care se derulează pe parcursul proiectului sunt structurate în două categorii:
 

Oferirea de servicii

  • Cel puțin 720 de copii/tineri ai străzii suspecți de tuberculoză identificați și referiți unităților medicale de specialitate de către echipele de asistenți sociali și psihologi;
  • Cel puțin 100 de persoane fără adăpost bolnave de tuberculoză și minim 85 de persoane care urmează tratament profilactic beneficiază de servicii sociale și de suport material destinate creșterii aderenței la tratament.
 

Informare

  • Informarea persoanelor care trăiesc pe stradă sau în locuințe improvizate din comunități defavorizate cu privire la tuberculoză;
  • Informarea și instruirea specialiștilor din instituții relevante (DGASPC-uri, ONG-uri) și din echipa proiectului cu privire la TB și nevoile persoanelor din grupul țintă.
 

Rezultate

În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2018, echipa Salvați Copiii, formată din psihologi, asistenți sociali și consilier juridic, a obținut următoarele rezultate:
  • Peste 17.000 de persoane au fost informate privitor la tuberculoză, iar dintre ele, 800 de persoane din grupuri vulnerabile care prezentau simptome de tuberculoză au fost acompaniate la testare. Dintre aceștia, 118 persoane confirmate cu diagnosticul de TB și 94 de copii cu primoinfecție au beneficiat de servicii de consiliere psihologică, socială și juridică precum și de sprijin material.
  • Ca urmare a întâlnirilor organizate în mediul de viață al beneficiarilor (stradă, comunitate) sau în puncte instituționale (centre de zi), copiii și tinerii fără adăpost identificați prin acest program au dobândit cunoștințe referitoare la modul de transmitere, semne și simptome generale, prevenire, cât și acces la diagnostic și tratament gratuit.
  • De asemenea, au fost organizate 8 sesiuni de instruire la care au participat 145 de specialiștii din instituțiile cu rol în protecția și educarea persoanelor fără adăpost.
 
Proiectul este finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, primitorul principal este Fundația Romanian Angel Appeal, iar bugetul proiectului este 388.663 euro.

Mai multe în această secțiune

Reducerea mortalității infantile

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.400 de nou-născuți. La fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare.

Citește mai mult

Educație pentru sănătate

Educație pentru sănătate

Salvați Copiii își dorește să ajute cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios.

Citește mai mult