Skip to main content
fb75df50-d2a7-4744-92a2-59b89aea52f3.jpg.webp

Prevenirea și reducerea tuberculozei

Tuberculoză afectează negativ viețile a mii de oameni, iar copiii sunt printre cei mai expuși. Tratată corect, tuberculoza se vindecă.

România are cea mai mare incidență a tuberculozei în regiunea UE/EEA și ocupă locul 5 în regiunea OMS Euro (după Kazahstan, Moldova, Georgia și Kîrgîzstan). Circa 20% din cazurile de tuberculoză din UE provin din România. Incidența tuberculozei este de 78,58 la 100.000 de locuitori, deși boala se poate vindeca dacă este tratată corespunzător.

Salvați Copiii a derulat proiectul Identificarea activă a persoanelor fără adăpost bolnave de tuberculoză (TB) și oferirea de servicii integrate pentru creșterea aderenței la tratament. Prin acest proiect ne-am propus să contribuim la reducerea incidenței TB în rândul copiilor/tinerilor străzii, persoanelor fără adăpost din București prin oferirea de sprijin direct, acompanierea persoanelor care prezintă simptome la unitățile medicale de specialitate, oferirea de sprijin material, monitorizarea respectării de către pacient a tratamentului, consiliere psihologică și juridică. În același timp am urmărit creșterea gradului de informare cu privire la tuberculoză a persoanelor din grupuri vulnerabile, dar și a specialiștilor care lucrează cu aceste persoane. 
 
Informarea persoanelor fără adăpost s-a realizat cu sprijinul a 29 de educatori între egali. Aceștia au fost selectați pentru a veni în sprijinul echipei de proiect și au participat la cursuri de formare. Educatori între egali facilitează accesul în comunitățile vulnerabile și contribuie la monitorizarea administrării tratamentului.
 
Principalele activități care s-au derulat pe parcursul proiectului au fost structurate în două categorii:

Rezultate

În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2018, echipa Salvați Copiii, formată din psihologi, asistenți sociali și consilier juridic, a obținut următoarele rezultate:

  • Peste 17.000 de persoane au fost informate privitor la tuberculoză, iar dintre ele, 800 de persoane din grupuri vulnerabile care prezentau simptome de tuberculoză au fost acompaniate la testare. Dintre aceștia, 118 persoane confirmate cu diagnosticul de TB și 94 de copii cu primoinfecție au beneficiat de servicii de consiliere psihologică, socială și juridică precum și de sprijin material.
  • Ca urmare a întâlnirilor organizate în mediul de viață al beneficiarilor (stradă, comunitate) sau în puncte instituționale (centre de zi), copiii și tinerii fără adăpost identificați prin acest program au dobândit cunoștințe referitoare la modul de transmitere, semne și simptome generale, prevenire, cât și acces la diagnostic și tratament gratuit.
  • De asemenea, au fost organizate 8 sesiuni de instruire la care au participat 145 de specialiștii din instituțiile cu rol în protecția și educarea persoanelor fără adăpost.

 
Proiectul a fost finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, primitorul principal a fost Fundația Romanian Angel Appeal, iar bugetul proiectului a fost de 388.663 euro.

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Cutia bebelușului

Facilitarea accesului gravidelor vulnerabile la servicii medicale și informații cu privire la îngrijirea sarcinii 

Citește mai mult

Primul pas spre sănătate

Dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE