De 34 de ani dezvoltăm programe educaționale, de protecție socială și de promovare a drepturilor copiilor, dobândind o expertiză recunoscută la nivel național, nu de puține ori proiectele organizației fiind preluate și dezvoltate ca exemple de bune practici.
Pe 20 aprilie 1990, la inițiativa Salvați Copiii Suedia, se înființează Salvați Copiii România, având ca obiective imediate acordarea de ajutoare de urgență copiilor din orfelinatele aflate într-o situație dramatică. Sprijinul constant al colegilor suedezi se dovedește a fi de importanță capitală în dezvoltarea organizației noastre în următoarele decenii de existență.
Salvați Copiii România a fost un deschizător de drumuri în ceea ce privește asigurarea drepturilor pentru cei mai vulnerabili copii. Astfel, a înființat primele servicii de prevenire a abandonului copilului, de susținere în sistem familial a copiilor abandonați cu HIV/SIDA, de îmbunătățire a calității vieții în casele de copii, de protecție a copiilor străzii, de suport pentru copiii victime ale abuzului sexual sau ale traficului de ființe umane.
Din 1998, Salvați Copiii România este membru deplin al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului, care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.
În ultimii ani, conform statutului organizației (en), Salvați Copiii România a contribuit în mod unic la promovarea disciplinei pozitive, a educării părinților și a celor care lucrează cu copii în sensul comunicării corecte cu aceștia, la interzicerea prin lege a bătăii și tratamentelor umilitoare ale copiilor și, nu în ultimul rând, la schimbarea mentalității opiniei publice cu privire la drepturile copilului.
În activitatea noastră am promovat în rândul a generații de copii drepturile copiilor, colaborând cu instituțiile de învățământ pentru a crește gradul de cunoaștere și aplicare a acestora.
Ne bucurăm de recunoaștere din partea autorităților centrale și locale și a societății civile pentru aportul adus îmbunătățirii cadrului legislativ privind protecția și promovarea drepturilor copilului, transpunând experiența practică în materiale strategice naționale de pe urma cărora să beneficieze cât mai mulți copii.
În cei peste 34 de ani de activitate, peste 3.800.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Salvați Copiii. Organizația are filiale în 14 județe (Argeș, Brașov, București, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Timiș, Vaslui), peste 6.000 de membri și 2.500 de voluntari activi. .
În prezent derulăm proiecte care vizează cele trei mari priorități ale organizației: reducerea mortalității infantile, facilitarea accesului la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile și protecția copiilor împotriva oricăror forme de violență, neglijare sau abuz, inclusiv a acelor copii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților.
Organizația Salvați Copiii este înregistrată în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale - Decizia ANAF nr. 294404 din 3.04.2019.
Viziunea Salvați Copiii este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.
Misiunea Salvați Copiii este obținerea de progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora.
VALORILE ÎN CARE CREDEM
Responsabilitatea
Ne asumăm întreaga răspundere pentru utilizarea eficientă a resurselor, astfel încât rezultatele să fie măsurabile, precum și responsabilitatea față de susținători, parteneri și, înainte de toate, față de copii.
Perseverența
Pretindem de la noi înșine și de la colegii noștri standarde înalte de performanță, astfel încât tot ceea ce facem pentru copii să fie constant îmbunătățit.
Colaborarea
Ne respectăm reciproc, valorizând diferențele dintre noi și lucrăm alături de parteneri în efortul global de a aduce transformări pozitive în viața copiilor.
Creativitatea
Suntem deschiși ideilor noi, îmbrățișăm schimbarea și ne asumăm cu grijă riscuri, pentru a dezvolta soluții viabile pentru copii și împreună cu ei.
Integritatea
Ne punem în slujba celor mai înalte standarde de onestitate personală și comportament; avem grijă de propria reputație și acționăm întotdeauna pentru interesul superior al copilului.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Unde suntem activi
În prezent, Salvați Copiii România derulează activități în 14 județe și în București, atât prin intermediul filialelor, dar și a birourilor locale.
Președintele Executiv
Gabriela Alexandrescu este Președintele Executiv Salvați Copiii România.
Consiliul Director Salvați Copiii
Membrii Consiliului Director susțin creșterea continuă a calității și impactului activităților desfășurate de echipa Salvați Copiii.