Copii dispăruți

Unii copii fug de acasă pentru că sunt neglijați de părinți, trăiesc în familii conflictuale, doresc să fie independenți sau să câștige bani.
4 aprilie este ziua oficială a erorii #404 – eroare care ne apare de fiecare dată când nu reușim să încărcăm o pagină web. Missing Children Europe și NotFound reușesc să transforme eroarea #404 într-o modalitate de a găsi copiii dispăruți. Cum fac acest lucru? Paginile care nu se încarcă sunt transformate automat în imagini ale copiilor dispăruți.

Cum puteți contribui la găsirea copiilor dispăruți cu ajutorul Missing Children EU și NotFound?
 1. Dacă dețineți un web – site, descărcați Notfound.org accesând site – ul și urmând instrucțiunile de instalare a aplicației;
 2. Creșteți vizibilitatea zilei de 4 aprilie și a proiectului NotFound.org prin mijloacele media / distribuiți mesaje în acest sens pe Twitter.
 
Pentru a crește vizibilitatea proiectului, Missing Children EU și NotFound ne pun la dispoziție și câteva infografice și template-uri pe care le puteți vedea AICI.Majoritatea copiilor declarați dispăruți fug de acasă de bună voie. Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Copiii au nevoie de atenție, iubire și comunicare. Neglijarea copiilor de către părinți, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinților în ceea ce privește performanța școlară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți. Ca parte a Organizației  Missing Children Europe, Salvați Copiii activează în domeniul prevenirii și ajutorării victimelor în caz de dispariție și/ sau exploatare sexuală. Vezi detalii.

La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor. Salvați Copiii România s-a alăturat AMBER Alert Europe pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia și Olanda. În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente și de a solicita publicului larg să fie prezent și să se implice în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol. Acești copii sunt cei pentru care poliția se teme că s-ar afla în pericol, cum ar fi copiii răpiți, copiii traficați și copiii care au fugit în circumstanțe periculoase.

În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenților, Salvați Copiii România organizează anual campanii de informare și sensibilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice.

Copii-disparuti_3.jpg


Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 30 aprilie 2020 – 20 aprilie 2021, în țara noastră, au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori  care au dispărut de acasă, din care  5.821 de minori au fost găsiți,până la finalul lunii mai anul curent.

În ultimii ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 5.924 de sesizări.

În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. Din cauza lipsei de statistici oficiale comparabile privind copiii dispăruți - singurul raport la nivel european cu date de la autoritățile naționale este depășit și cuprinde date statistice de acum aproape 10 ani - Missing Children Europe colectează și analizează date de la liniile telefonice directe pentru copiii dispăruți și rețeaua de mediatori familiali transfrontalieri.

În 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruți au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai mult decât în anul trecut).

În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui. 

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, blocajele în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația economică a familiei.

Salvați Copiii România colaborează constant în cadrul programelor derulate cu consilierii școlari pentru identificarea copiilor și a familiilor aflate în situații de risc, pentru a acorda ajutorul necesar prin includerea lor în programe de consiliere, suport educațional, activități de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinți, Centrelor Educaționale și Programul pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate.

În calitate de membru al Federației Europene pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual - Missing Children Europe, Salvați Copiii realizează regulat activități de informare cu privire la riscurile plecării de acasă și din instituțiile de protecție,  în cadrul cărora, anual, mii de elevi sunt sprijiniți în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă și găsirea celor mai bune soluții, precum și asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.


Copii-disparuti_1.jpg


LINE-MEDIUM.png
Peste 95% dintre copiii care dispar fug de acasă voluntar. Pentru siguranța ta, ia în considerare câteva lucruri:

 1. Există întotdeauna cineva care te va asculta și ajuta - nu ești singur(ă).
 2. Asigură-te că anunți pe cineva atunci când îți schimbi planurile.
 3. Este în regulă să spui NU în fața oricărui lucru care te face să simți disconfort sau care te sperie.
 4. Dacă ești abordat de o persoană care ți se pare suspectă, țipă și spune-i să stea departe de tine.
 5. Dacă ești în pericol sau te simți în nesiguranță anunță poliția sau o persoană de încredere.
 6. Comunică cu părinții tăi, sunt cele mai apropiate persoane care te pot ajuta. Atunci când crezi că nu poți vorbi cu ei, caută un psiholog sau un consilier.
 7. Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
 8. Nu te apropia de o mașină și nu intra în mașină dacă cineva oprește lângă tine și îți pune întrebări.
 9. Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii la care înveți.
 10. Învață să îți alegi prietenii cu care îți petreci timpul: să aveți aceleași preocupări, să vă plimbați, să faceți sport.
Dacă vrei să faci o donație singulară, donează aici.

Mai multe în această secțiune