4 aprilie este ziua oficială a erorii #404 – eroare care ne apare de fiecare dată când nu reușim să încărcăm o pagină web. Missing Children Europe și NotFound reușesc să transforme eroarea #404 într-o modalitate de a găsi copiii dispăruți. Cum fac acest lucru? Paginile care nu se încarcă sunt transformate automat în imagini ale copiilor dispăruți.
Cum puteți contribui la găsirea copiilor dispăruți cu ajutorul Missing Children EU și NotFound?
Dacă dețineți un web – site, descărcați Notfound.org accesând site – ul și urmând instrucțiunile de instalare a aplicației;
Creșteți vizibilitatea zilei de 4 aprilie și a proiectului NotFound.org prin mijloacele media / distribuiți mesaje în acest sens pe Twitter.Pentru a crește vizibilitatea proiectului, Missing Children EU și NotFound ne pun la dispoziție și câteva infografice și template-uri pe care le puteți vedea AICI.
Majoritatea copiilor declarați dispăruți fug de acasă de bună voie. Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Copiii au nevoie de atenție, iubire și comunicare. Neglijarea copiilor de către părinți, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinților în ceea ce privește performanța școlară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.
Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți. Ca parte a Organizației Missing Children Europe, Salvați Copiii activează în domeniul prevenirii și ajutorării victimelor în caz de dispariție și/ sau exploatare sexuală.
La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor. Salvați Copiii România s-a alăturat AMBER Alert Europe pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia și Olanda. În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente și de a solicita publicului larg să fie prezent și să se implice în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol. Acești copii sunt cei pentru care poliția se teme că s-ar afla în pericol, cum ar fi copiii răpiți, copiii traficați și copiii care au fugit în circumstanțe periculoase.
Organizația Salvați Copiii, ca membră a Missing Children Europa, realizează regulat activități de informare cu privire la riscurile plecării de acasă și din instituțiile de protecție, în cadrul cărora, anual, copiii sunt sprijiniți în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă și găsirea celor mai bune soluții, precum și asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.
În perioada 20 aprilie 2023 – 20 aprilie 2024, la nivelul Poliției Române au fost înregistrate 9.902 de sesizări privind disparițiile de copii. Dintre aceste sesizări, 97 se refereau la copii cu vârste până la 5 ani, 163 la copii cu vârste între 5-10 ani, 2.300 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 7.342 la minori mai mari de 14 ani, potrivit datelor obținute de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
Minorii aflați în evidență activă la data de 20.04.2024 erau în număr de 424, dintre care 15 cu vârste până la 5 ani, 18 cu vârste între 5-10 ani, 96 cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 295 cu vârste cuprinse intre 14 si 18 ani.
Numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.
Totodată este de precizat faptul că din totalul sesizărilor înregistrate, peste 50% reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, cămine sau centrele D.G.A.S.P.C.
Începând din 25 februarie 2022, Organizația Salvați Copiii este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile sau oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în taberele de refugiați coordonate de IGSU, în diferite puncte de staționare, în Hub-uri de Servicii Integrate create de Salvați Copiii în mai multe locații, în școli partenere. Organizația Salvați Copiii, ca membră a Missing Children Europa, și-a extins intervenția și în Republica Moldova, oferind sprijin sub formă de transporturi umanitare cu produse de necesitate imediată, sprijin pentru integrarea educațională a copiilor ucraineni și achiziționare de mașini medicale.
Războiul din Ucraina a determinat o creștere a disparițiilor la nivel mondial, contextul conflictual i-a pus pe copii în situații de risc, au avut loc răpiri, au fost luați prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar și cazuri în care copiii au fugit de acasă
Pe fondul provocat de criza refugiaților din Ucraina, au fost raportate cazuri de trafic de persoane.
Mai mult decât atât, au existat situații în care copiii s-au pierdut de părinți și s-au rătăcit. Numărul copiilor dispăruți poate fi semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe țări.
Salvați Copiii rămâne una dintre puținele agenții care furnizează răspunsuri umanitare la scară, concentrându-se pe furnizarea de nevoi umanitare de bază, educație, protecție a copilului, sănătate mintală și sprijin psihosocial, sprijin în numerar și cu bonuri, precum și integrarea perspectivei de gen și prevenirea violenței bazate pe gen.
Cauzele care duc la dispariția copiilor sunt: lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.
În general, copiii sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele de a fi găsiți scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util.
Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa. Linia telefonică europeană a copiilor dispăruți, 116 000, operată în România de către Asociația Telefonul Copilului, oferă asistență gratuită și imediată pentru salvarea vieții copiilor care dispar. Copiii și familiile care apelează acest număr beneficiază gratuit de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.
În fenomenul plecărilor de acasă ale tinerilor, este esențială prevenția și sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari ceea ce necesită o atenție sporita din partea familiilor și a profesioniștilor. Tinerii au identificat „momentul întoarcerii” ca un pas semnificativ care le influențează decizia de a fugi din nou sau nu.
Fiecare familie are o poveste, despre iubire şi suferință, despre ocazii pierdute şi oportunităţi, despre greșeli care descoperă noi drumuri de urmat. Samira ne povestește cum a reuşit să vindece răni din trecutul ei prin vibraţie şi sunet, conturând particularităţile emoțional relaționale care au stat în spatele deciziei ei de a pleca de acasă la vârsta adolescenţei.
Nu există familii perfecte. Toate familiile sunt puse uneori în fața unor alegeri dureroase şi nimeni nu este imun în fața pierderii persoanei iubite. R ne povestește cum a reuşit să își dezvolte mecanisme de coping în fața pierderilor din viața lui şi ce a stat în spatele motivației de a pleca de acasă. Dar şi mai important ce ar fi avut nevoie din partea adulților din viața lui, ca să aleagă să stea.
Tipuri de servicii oferite în centrele de consiliere: spațiu supravegheat pentru educația online a copiilor, activități psiho-sociale pentru copii și adolescenți, informare și consiliere (juridică, financiară, educațională și socială) spații ”mamă și copil”, consiliere/terapie și activități privind sănătatea mentală și ajutor psiho-social (MHPSS), echipe mobile pentru identificarea refugiaților și sprijinirea lor, legătura cu sistemul educațional în care se află înscriși copiii ucraineni, punct de documentare.
Organizația Salvați Copiii, ca membră a Missing Children Europa, și-a extins intervenția și în Republica Moldova, oferind sprijin sub formă de transporturi umanitare cu produse de necesitate imediată, sprijin pentru integrarea educațională a copiilor ucraineni și achiziționare de mașini medicale.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Siguranța copiilor în vacanță
Toți copiii iubesc vacanța de vară. Excursii la mare și la munte, tabere pline de aventură, ore nesfârșite petrecute în aer liber. Cum menținem siguranța copiilor pe perioada vacanței?