Copii dispăruți

Unii copii fug de acasă pentru că sunt neglijați de părinți, trăiesc în familii conflictuale, doresc să fie independenți sau să câștige bani.
4 aprilie este ziua oficială a erorii #404 – eroare care ne apare de fiecare dată când nu reușim să încărcăm o pagină web. Missing Children Europe și NotFound reușesc să transforme eroarea #404 într-o modalitate de a găsi copiii dispăruți. Cum fac acest lucru? Paginile care nu se încarcă sunt transformate automat în imagini ale copiilor dispăruți.

Cum puteți contribui la găsirea copiilor dispăruți cu ajutorul Missing Children EU și NotFound?
Dacă dețineți un web – site, descărcați Notfound.org accesând site – ul și urmând instrucțiunile de instalare a aplicației;

Creșteți vizibilitatea zilei de 4 aprilie și a proiectului NotFound.org prin mijloacele media / distribuiți mesaje în acest sens pe Twitter.Pentru a crește vizibilitatea proiectului, Missing Children EU și NotFound ne pun la dispoziție și câteva infografice și template-uri pe care le puteți vedea AICI.

Majoritatea copiilor declarați dispăruți fug de acasă de bună voie. Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Copiii au nevoie de atenție, iubire și comunicare. Neglijarea copiilor de către părinți, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinților în ceea ce privește performanța școlară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți. Ca parte a Organizației Missing Children Europe, Salvați Copiii activează în domeniul prevenirii și ajutorării victimelor în caz de dispariție și/ sau exploatare sexuală.

La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor. Salvați Copiii România s-a alăturat AMBER Alert Europe pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia și Olanda. În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente și de a solicita publicului larg să fie prezent și să se implice în găsirea copiilor dispăruți aflați în pericol. Acești copii sunt cei pentru care poliția se teme că s-ar afla în pericol, cum ar fi copiii răpiți, copiii traficați și copiii care au fugit în circumstanțe periculoase.

Copii-disparuti_3.jpg

Organizația Salvați Copiii, ca membră a Missing Children Europa, realizează regulat activități de informare cu privire la riscurile plecării de acasă și din instituțiile de protecție, în cadrul cărora, anual, copiii sunt sprijiniți în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă și găsirea celor mai bune soluții, precum și asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.

În perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliției Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 la minori mai mari de 14 ani, potrivit datelor obținute de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
Numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. 

Cauzele care duc la dispariția copiilor sunt: lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.

În cele mai multe dintre cazuri (aproximativ 90%), copiii pleacă în mod voluntar de acasă. În general, copiii sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele de a fi găsiți scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util.

În perioada 23-27 Mai 2022 s-au desfășurat activități de informare cu ocazia zilei internaționale a Copilului Dispărut. Tema abordată în acest an a fost “ Însușirea unui mod adecvat de a reacționa în situațiile care pot fi periculoase” și a vizat copiii de școală primară și gimnazială. Copiii au avut mai multe activități practice în care au descoperit care sunt regulile de siguranță, cum arată un adult de încredere și au învățat că pentru a fi în siguranță este foarte important să știi cum să reacționezi în anumite contexte sociale. Cu ajutorul scenariilor de siguranță pe care le aveam pregătite, copiii s-au vizualizat în situații cu caracter periculos și și-au exprimat părerea liber cu privire la modul în care este cel mai bine să reacționeze.

Războiul din Ucraina a determinat o creștere a disparițiilor la nivel mondial, contextul conflictual i-a pus pe copii în situații de risc, au avut loc răpiri, au fost luați prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar și cazuri în care copiii au fugit de acasă.

Pe fondul provocat de criza refugiaților din Ucraina, au fost raportate cazuri de trafic de persoane.
Mai mult decât atât, au existat situații în care copiii s-au pierdut de părinți și s-au rătăcit. Numărul copiilor dispăruți poate fi semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe țări.

Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa. Linia telefonică europeană a copiilor dispăruți, 116 000, operată în România de către Asociația Telefonul Copilului, oferă asistență gratuită și imediată pentru salvarea vieții copiilor care dispar. Copiii și familiile care apelează acest număr beneficiază gratuit de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Copii-disparuti_1.jpg

Începând din 25 februarie 2022, Organizația Salvați Copiii este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile sau oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în taberele de refugiați coordonate de IGSU, în diferite puncte de staționare, în Hub-uri de Servicii Integrate create de Salvați Copiii în mai multe locații, în școli partenere.

Salvați Copiii sprijină refugiații ucraineni din 25 februarie, ajungând la 236.566 de persoane, inclusiv 127.833 de copii. Salvați Copiii a furnizat servicii în zece puncte de trecere a frontierei, în cinci centre de azil, trei tabere mobile de refugiați, trei zone de tranzit și a înființat în 8 zone centre de consiliere. Salvați Copiii rămâne una dintre puținele agenții care furnizează răspunsuri umanitare la scară, concentrându-se pe furnizarea de nevoi umanitare de bază, educație, protecție a copilului, sănătate mintală și sprijin psihosocial, sprijin în numerar și cu bonuri, precum și integrarea perspectivei de gen și prevenirea violenței bazate pe gen.

Doar în ultima lună am avut peste 12.000 de persoane noi (aproape 600 de noi în fiecare zi a săptămânii) și alte mii de persoane care s-au întors pentru servicii continue sau suplimentare.

Tipuri de servicii oferite în centrele de consiliere: spațiu supravegheat pentru educația online a copiilor, activități psiho-sociale pentru copii și adolescenți, informare și consiliere (juridică, financiară, educațională și socială) spații ”mamă și copil”, consiliere/terapie și activități privind sănătatea mentală și ajutor psiho-social (MHPSS), echipe mobile pentru identificarea refugiaților și sprijinirea lor, legătura cu sistemul educațional în care se află înscriși copiii ucraineni, punct de documentare.

Organizația Salvați Copiii, ca membră a Missing Children Europa, și-a extins intervenția și în Republica Moldova, oferind sprijin sub formă de transporturi umanitare cu produse de necesitate imediată, sprijin pentru integrarea educațională a copiilor ucraineni și achiziționare de mașini medicale.

 

Dacă vrei să faci o donație singulară, donează aici.

Mai multe în această secțiune