Protecție și educație pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate
În centrul de zi din Școala 1 Mangalia, copiii rămași singuri acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate beneficiaza de un program de interventie adaptat nevoilor lor.
Serviciile de suport psihologic, educațional și social pentru copii și persoanele în grija cărora au rămas aceștia (rude, un părinte) contribuie la reducerea efectelor negative ale migrației părinților asupra copiilor rămași acasă.
Am încercat astfel să respectăm drepturile copilului cel mai frecvent încălcate în situațiile de migrație economică a părinților: dreptul la familie și la protecție, dreptul la educație, dreptul la timp liber, joc și activtăți culturale.
Acces la educație pentru copii din grupuri vulnerabile
Centrul educațional Constanța își desfășoară activitatea în cadrul Școlii nr. 31 Constanța. Prin derularea componentelor Școala după Școală și A Doua Șansă, programul oferă sprijin educațional, servicii de asistență socială și psihologică pentru copii și familiile acestora. Pe perioada frecventării programului, copiii beneficiază de o masa zilnic precum și de rechizitele necesare participării la programul de pregătire școlară. De asemenea, se organizează perioadic activități de timp liber și socializare menite să crească încrederea în sine a copiilor și să contribuie la dezvoltarea abilităților de viață independentă.
Gradinița Estivală
Din anul 2004, Salvați Copiii filiala Constanța îi cheamă în fiecare vară pe copiii romi sau alți copii din comunități defavorizate la grădinița, în Constanța și în Mangalia. Proiectul este destinat în special celor care ar trebui să meargă la școală din toamna anului respectiv, dar care nu au frecventat grădinița sau au frecventat-o sporadic.
"Și noi avem drepturi"
Programul ,,Și noi avem drepturi” urmărește informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și respectării lor, sensibilizarea adulților cu privire la copil și drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului și nu în ultimul rând stimularea copiilor și tinerilor să participe la programe și activități sociale. Prin implicarea voluntarilor, folosind metoda peer to peer sunt organizate sesiuni de informare și diverse activități în școli.
Educație pentru sănătate
Programul urmărește sprijinirea dezvoltării unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent, prin transpunerea valorilor de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. Programul de informare a copiilor este structurat în patru module tematice: educație sexuală, nutriție, educație pentru sănătate, relații pozitive în mediul școlar, combaterea violenței și a comportamentelor de bullying.
Date de contact Salvați Copiii Filiala Constanța: Președinte: Carmen Faliboga Adresa: Str. Matei Basarab nr. 44, (Şcoala Gimnazială nr. 1), 905500, Mangalia Telefon: +40 744 360 908 / 0752 025 917 / fax: +40 341 146 691 E-mail: [email protected] |
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Argeș
Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.
Brașov
Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.
Caraș-Severin
În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.