Un procent îngrijorător al copiilor din România au un stil de viață departe de a fi sănătos – au înlocuit mișcarea fizică și sportul, cu TV-ul și calculatorul, fumează și consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede.
Alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, abundența în oferte pentru consum de substanțe (alcool, droguri, etnobotanice) corelate cu neglijarea parentală sau abuzul asupra copilului în familie și la școală, programe școlare care nu dezvoltă copiilor abilități de autoreglare emoțională, de relaționare socială, de management al conflictului, de coping la stres și de rezolvare de probleme, presiunea în grupurile de adolescenți în vederea asumării de comportamente cu risc (debut prematur al vieții sexuale, consum alcool/droguri, fumat, abandon școlar) generează
riscuri multiple pentru generații de copii și adolescenți, care nu au șanse corecte la sănătate, protecție și o calitate adecvată a vieții.
Aceste subiecte sunt încă tabu, tinerii preferă să le discute pe furiș în loc să li se adreseze părinților, profesorilor, medicilor, deoarece se tem că nu vor găsi deschiderea necesară. Prin urmare, riscul de a obține
informații greșite sau incomplete este ridicat, iar consecințele pot fi, în unele cazuri, dramatice.
Încă din anul 1998,
Salvați Copiii România desfășoară programul
Educație pentru sănătate, adresat elevilor, în vederea formării de comportamente sănătoase, corecte și responsabile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.
În primele 6 luni ale anului, activitățile proiectului au fost implementate în
86 de localități din 15 zone în care Organizația Salvați Copiii are filiale sau puncte de lucru: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște, Constanța. Odată cu declararea stării de urgență, sesiunile informative au fost susținute online prin intermediul diferitelor platforme utilizate de cadrele didactice
Rezultate:
- 17.620 de elevi cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani au beneficiat de sesiuni informative pe temele: nutriție și mișcare fizică, sănătate emoțională, educație sexuală, comportamente de consum.
- 225 unități de învâțământ implicate.
- 254 voluntari, 474 de cadre didactice și cadre medicale, 76 reprezentanți ai partenerilor locali.
- 597 copii și tineri adulți au solicitat informații și au primit răspunsuri care i-au ajutat să soluționeze problemele cu care se confruntă în cadrul parteneriatului încheiat cu Asociația Sexul vs Barza.
ALEGERI SĂNĂTOASE
Susținut cu sprijinul financiar Kaufland, programul de educație pentru un stil de viață sănătos va continua și în acest an și se va desfășura la nivel național, atât în mediul urban, cât și în cel rural, în
peste 50 de localități din București și în zonele în care Organizația Salvați Copiii are filiale sau puncte de lucru: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște, Constanța.
Intervenția Salvați Copiii își propune să sprijine
dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent. Proiectul Alegeri sănătoase își propune să transpună valorile de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate.
Principalele activități ale proiectului constau în desfășurarea unor sesiuni de informare pentru copii și tineri (grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu), adaptate fiecărei grupe de vârstă și structurate în patru module tematice:
• modul destinat educației sexuale
• modul destinat nutriției și exercițiului fizic
• modul destinat comportamentului de consum (alcool, fumat, drog)
• modul de prevenire a violenței și promovare a relațiilor pozitive (sănătatea emoțională a copiilor).
Dacă sunteți cadru didactic/cadru medical școlar și doriți să venim și în școala dumneavoastră, trimiteți un mail la adresa
[email protected]. Dacă dorești să fii voluntar în cadrul acestui proiect, trimite o scurtă motivație la adresa
[email protected], iar noi îți răspundem imediat cu toate detaliile.
Studiile Organizației Mondiale a Sănătății privind comportamentele de sănătate la copii și adolescenți ne arată că în România
11% dintre băieți și 9% dintre fete cu vârsta de până în 13 ani raportează că fumează săptămânal și
29% dintre băieții de 15 ani și 12% dintre fetele de aceeași vârstă declară că au trecut prin cel puțin două episoade de ebrietate.
Totodată, 40% dintre băieții de 15 ani, respectiv 20% dintre fetele de aceeași vârstă declară că
au început să consume alcool la 13 ani sau înaintea împlinirii acestei vârste. Adolescenții care raportează că au ambii părinți plecați în străinătate prezintă o probabilitate de 2 ori mai mare de a avea stări de ebrietate în comparație cu elevii care trăiesc cu ambii părinți, iar elevii care trăiesc doar cu unul dintre părinți prezintă o probabilitate de 1,4 ori mai mare de a fi consumator curent de alcool, față de elevii care trăiesc cu ambii părinți.
Aceleași studii ne arată că
9% dintre băieții de 15 ani și 5.5% dintre fetele de aceeași vârstă raportează consum de canabis cel puțin o dată în viață. Comunicarea precară în familie crește de 5,5 ori riscul ca un elev să consume canabis (față de elevul care trăiește într-o familie cu un tip de comunicare deschisă și armonioasă). În același timp, adolescentul care nu percepe familia ca un punct de sprijin are probabilitatea de 2 ori mai mare să consume canabis (față de elevii cu un suport familial crescut).
În ceea ce privește necesitatea educației sexuale, statisticile internaționale ne arată că
una din 5 fete și unul din 20 de băieți au fost victime ale abuzului sexual iar vârsta cea mai vulnerabilă pentru abuzul sexual este între 7-13 ani. De asemenea, 3 din 4 adolescenți au fost abuzați de o persoană cunoscută.
În 2018,
674 de fete sub 15 ani au devenit mame și
18.173 de adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani au născut. În cazul mamelor sub 15 ani, 655 sunt la prima naștere, 18 la a doua și există și un caz în care tânăra mamă se află la a treia naștere. Situația nașterilor la mamele între 15 și 19 ani arată astfel: 12.906 sunt la prima naștere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea și 1 la a șasea naștere (date semi-definitive pentru anul 2018, INS, consultate în septembrie 2019).
Violența între copii este într-o continuă creștere, în special sub forma fenomenului de bullying.
73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școală,
3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi,
1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Linkuri utile: