Educație pentru sănătate

Salvați Copiii își dorește să ajute cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios.
Un procent îngrijorător al copiilor din România au un stil de viață departe de a fi sănătos – au înlocuit mișcarea fizică și sportul, cu TV-ul și calculatorul, fumează și consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede.

Alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, abundența în oferte pentru consum de substanțe (alcool, droguri, etnobotanice) corelate cu neglijarea parentală sau abuzul asupra copilului în familie și la școală, programe școlare care nu dezvoltă copiilor abilități de autoreglare emoțională, de relaționare socială, de management al conflictului, de coping la stres și de rezolvare de probleme, presiunea în grupurile de adolescenți în vederea asumării de comportamente cu risc (debut prematur al vieții sexuale, consum alcool/droguri, fumat, abandon școlar) generează riscuri multiple pentru generații de copii și adolescenți, care nu au șanse corecte la sănătate, protecție și o calitate adecvată a vieții. 

Încă din anul 1998, Salvați Copiii România desfășoară programul Educație pentru sănătate, program de informare/educare adresat elevilor din toate ciclurile de învâțământ în vederea formării de comportamente sănătoase, corecte și responsabile. 

În 2018, cu sprijinul financiar Kaufland, Salvați Copiii România a derulat proiectul „Alegeri sănătoase”, prin care 13.430 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani au beneficiat de sesiuni informative pe temele: nutriție și mișcare fizică, sănătate emoțională, educație sexuală, comportamente de consum. Sesiunile au avut ca metode de lucru activități non-formale, de la egal la egal (peer to peer education), iar în vederea susținerii activităților informative au fost formați și implicați 340 voluntari, 424 de cadre didactice și 47 cadre medicale. De asemenea, au avut loc o serie de întâlniri de informare privind posibilitatea alegerii și desfășurării opționalului MEN educație pentru sănătate la care au fost invitați să participe atât copii și părinți, cât și cadre didactice. În luna august, 120 de copii au participat la ateliere tematice organizate prima ediție a Taberei Sănătății. 
 

Alegeri sănătoase

Pentru a continua demersurile realizate până în prezent, programul de educație pentru un stil de viață sănătos va continua și în perioada 2019-2021 și se va desfășura la nivel național, atât în mediul urban, cât și în cel rural, în peste 50 de localități din București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Timiș, Vaslui. 

Intervenția Salvați Copiii își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent. Proiectul Alegeri sănătoase își propune să transpună valorile de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate.  

Principalele activități ale proiectului constau în desfășurarea unor sesiuni de informare pentru copii și tineri (grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu), adaptate fiecărei grupe de vârstă și structurate în patru module tematice:
  • modul destinat educației sexuale
  • modul destinat nutriției și exercițiului fizic
  • modul destinat comportamentului de consum (alcool, fumat, drog)
  • modul de prevenire a violenței și promovare a relațiilor pozitive (sănătatea emoțională a copiilor).
Activitățile vor fi desfășurate în peste 480 unități de învâțământ, fiind incluși peste 50.000 de elevi. Sesiunile de informare vor fi structurate pe nivele de școlarizare (grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal) pentru a sprijini implementarea directă a programului cu copii de diferite vârste și niveluri de dezvoltare, vizând atât conținuturi teoretice, cât și activități practice.

Dacă sunteți cadru didactic/cadru medical școlar și doriți să venim și în școala dumneavoastră, trimiteți un mail la adresa [email protected]. Dacă dorești să fii voluntar în cadrul acestui proiect, trimite o scurtă motivație la adresa [email protected], iar noi îți răspundem imediat cu toate detaliile.

În România, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 42% dintre adolescenți, cu vârste între 15 și 18 ani, au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, 26% dintre băieţii şi 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat prima ţigară înainte de a împlini 13 ani, iar 12% dintre adolescenţii români fumează canabis, arată datele Unicef.  Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame și sunt înregistrate peste 18.000 de nașteri în rândul adolecentelor cu vârstă între 15 și 19 ani, se specifică în aceeași analiză realizată în 2013. 
Violența între copii este într-o continuă creștere, în special sub forma fenomenului de bullying. 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școală, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.


LINE-MEDIUM.png

Materiale utile:

     

Mai multe în această secțiune

Reducerea mortalității infantile

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.400 de nou-născuți. La fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare.

Citește mai mult

Prevenirea și reducerea tuberculozei

Prevenirea și reducerea tuberculozei

Tuberculoză afectează negativ viețile a mii de oameni, iar copiii sunt printre cei mai expuși. Tratată corect, tuberculoza se vindecă.

Citește mai mult