Skip to main content
782b8938-5978-4f5a-9485-41030c414d8b.jpg.webp

Avocatul Copilului

Salvați Copiii a promovat ideea înființării instituției Avocatul Copilului încă din anul 2001.

Întrucât problematica protecției copiilor solicită competențe specifice pentru primirea și rezolvarea plângerilor ce vizează copiii și drepturile lor, iar ratificarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului (CDC) obligă la includerea în structura instituțională a statelor a unui mecanism de monitorizare independentă a respectării drepturilor copilului, a devenit tot mai evidentă necesitatea creării unei instituții naționale de tipul ”Avocatul Copilului”, dedicată drepturilor copilului.  

Avocatul Copilului este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor și pentru a apăra drepturile lor la nivel național, într-o anumită țară. Pentru a lucra eficient,  Avocatul Copilului trebuie să aibă un mandat care este stabilit printr-o lege națională și are nevoie de personal care să-l asiste în îndeplinirea mandatului său. În limbaj  obișnuit, termenul de Avocat al Copilului nu se referă doar la persoana numită în acea funcție,ci și la biroul Avocatului Copilului.  

LINE-MEDIUM.png


   Citește Raportul "Avocatul Copilului - O prioritate pentru România"


LINE-MEDIUM.png  

Înființarea Avocatului Copilului în România a constituit unul din obiectivele importante de advocacy ale Organizației Salvați Copiii, concretizată, încă din 2001, prin derularea a numeroase evenimente publice pe această temă, marcate de prezența și suportul unor înalți demnitari și reprezentanți internaționali, inclusiv Avocatul Copilului din Suedia (2001 și 2007) și Comisarul privind Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (2007) și transmiterea de recomandări legislative cu privire la proiectele de lege din 2011, 2013 și 2016. Rapoartele alternative ale organizației noastre, transmise periodic Comitetului ONU privind Drepturile Copilului (1993, 2002, 2008 și 2016), au fost urmate sistematic de recomandări adresate statului român de a include, în strategiile și planurile sale operaționale, înființarea instituției ori specializarea unuia dintre adjuncții Avocatului Poporului. De asemenea, am susținut proiectele de lege din 2011, 2013 și 2016 de înființare a unei instituții independente ori de specializare a unuia dintre adjuncții Avocatului Poporului în problematica drepturilor copilului, înaintate Parlamentului României, contribuind cu amendamente și participări în ședințele comisiilor de specialitate.  

Deși copiii reprezintă 20% din populația României, iar statisticile privind protecția acestora plasează țara noastră pe primele locuri din Europa, până în prezent au fost ani când numărul petițiilor referitoare la drepturile copilului a rămas la un nivel foarte scăzut din totalul petițiilor înaintate Avocatului Poporului. Prin comparație, numai în 2015, Ombudsmanul Copilului din Polonia a analizat 10.000 de petiții, reprezentând o petiție la 760 de copii, cei din Croația și Irlanda o petiție la aproximativ 600 de copii, în timp ce Departamentele pentru drepturile copilului ale instituțiilor naționale din Franța au înregistrat o petiție la 3.500 de copii, iar Grecia o petiție la 2.500 de copii. Dacă includem în comparație datele din România, țară în care dificultățile cu care se confruntă copiii sunt majore, discrepanța devine un semnal de alarmă, înregistrându-se în România doar o petiție la 35.000 de copii.   

Luând, de asemenea, în considerare recomandările organismelor internaționale și repetatele cereri din partea societății civile și a grupurilor reprezentative ale copiilor (Consiliul Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Forumul Național al Copiilor – Salvați Copiii), Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a elaborat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. În acest mod, structura instituției Avocatul Poporului va fi consolidată prin includerea unui nou domeniu dedicat exclusiv promovării și protecției drepturilor copilului ce va fi condus de un adjunct specializat numit Avocatul Copilului.   

Salvați Copiii România salută decizia autorităților de a face un pas consistent în protecția drepturilor copilului în România, prin adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului , prin care este numit un Avocat al Copilului. România va fi cea de-a 36-a țară europeană cu o instituție independentă ori cu un departament specializat destinat copiilor.  
 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Alegeri parlamentare 2020

Salvați Copiii România a realizat o analiză a programelor politice cu privire la suportul și interesul principalelor partide din România, care candidează la alegerile parlamentare din decembrie 2020,  în asigurarea drepturilor copiilor.

Citește mai mult

Campania Globală pentru Educație

Campania Globală pentru Educație este o mișcare a societății civile al cărei scop este de a combate criza globală din domeniul educației.

Citește mai mult

Multiplele chipuri ale excluziunii

România a pierdut două locuri în clasamentul mondial privind siguranța copilăriei,
conform Raportului global Save the Children ”End of Childhood”.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE