Skip to main content
6427a81e-400f-4c2b-8c28-2a8eb4b74a5d.jpg.webp

Neamț

Filiala Salvați Copiii Neamț a luat naștere în anul 2001, iar activitățile derulate pe parcursul anilor au propus asigurarea unei copilării fericite, lipsite de abuzuri și discriminare, pentru toți copiii.

De-a lungul timpului, în cadrul Filialei Neamț au fost derulate activități de informare și creștere a gradului de conștientizare a publicului cu privire la drepturile copilului și protecția acestuia.

 

Creștem împreună

Începând din anul 2012 se derulează programul Creștem împreună destinat susținerii copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Programul se adresează deopotrivă copiilor, dar și părinților/persoanelor în grija cărora au rămas aceștia pentru a-i ajuta să depășească perioada dificilă cu care se confruntă. 

Acest program oferă servicii copiilor aflați în situație de risc în urma plecării părinților la muncă în străinătate din municipiul Piatra Neamț, activitățile derulându-se în cadrul programului de tip „Școala după Școală’’. Programul își propune diminuarea impactului negativ asociat migrației părinților asupra copiilor rămași singuri acasă. Beneficiarii proiectului sunt 80 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, părinți/reprezentanți legali și specialiști. 

În cadrul centrului, copiii beneficiază de sprijin școlar și activități de petrecere a timpului liber, o masă caldă în fiecare zi, rechizite școlare și suport material de urgență pentru familiile cu venituri reduse. De asemenea, copiii și părinții/aparținătorii beneficiază de servicii de consiliere legală, socială și psihologică. Copiii sunt ajutați să comunice periodic cu părinții, online, telefonic sau prin scrisori. 

Printre rezultatele programului se numără reducerea absenteismului școlar, promovabilitate 100%, întărirea legăturilor părinte plecat în strainatate-copil și diminuarea traumelor separării dintre aceștia, o mai bună integrare socială a copiilor.

 

Fiecare copil contează 

Prin proiectul de sănătate Fiecare copil contează sunt derulate acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și printr-o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase (suplimente nutriționale) femeilor gravide și copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

Începând din martie 2017, programul de sănătate Siguranță prin educație pentru nutriție și sănătate, se desfășoară în comunități defavorizate - Bahna, Boghicea, Săbăoani și Vânători Neamț, cu implicarea specialiștilor în sănătate și asistență socială și a autorităților locale. Până în prezent, beneficiarii proiectului au fost 255 de copii cu vârsta 0-5 ani, 75 de mame și gravide cu situație socio-economică precară, 56 de părinți și 44 de adolescenți. Cu sprijinul celor 10 voluntari implicați în proiect, beneficiarii au primit consiliere și informare pe teme de educație sanitară și civică, trimestrial suport nutrițional și produse de îngrijire personală. 

Câteva dintre rezultatele proiectului:

  • 20 % mai multe gravide din aceste comunități merg la medic specialist pe perioada sarcinii; 
  • 10% mai mulți copii merg la specialist pentru control medical;
  • 50% creștere a interesului mamelor pentru informații legate de îngrijirea copiilor și prevenirea îmbolnăvirilor;
  • 10% interes sporit pentru vaccinarea copiilor;
  • 20% îmbunătățire a calității sănătății și statusului nutrițional pentru mamele și copiii beneficiari ai proiectului;
  • Nu au mai existat cazuri de mortalitate infantilă.


Alegeri sănătoase

Proiectul Alegeri sănătoase are ca scop informarea preșcolarilor și școlarilor cu privire la următoarele teme: educația nutrițională, educația sexuală, comportamentul de consum și educația emoțională. În județul Neamț au fost selectați 10 voluntari, au fost formate 45 de cadre didactice și participă la activități un număr de 160 de copii (preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial). Copiii sunt încântați de existența acestui proiect, considerând informațiile deosebit de utile pentru formarea lor.


Proiectul Voluntarii, resursă inestimabilă are ca obiectiv promovarea voluntariatului prin recrutarea, încurajarea și sprijinirea unor activități în rândul copiilor și tinerilor. Peste 90 de voluntari au fost activi în proiectele și evenimentele filialei în anul 2016, interacționând cu peste 2.000 de copii, părinți și specialiști.


 

Date de contact Salvați Copiii Filiala Neamț:

Președinte: Eugen Simion
Adresa: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 68, 610219, Piatra Neamț
Telefon: +40 733 083 336
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.

Citește mai mult

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.


 

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE