Skip to main content
arges

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.

Principalele programe implementate la nivelul Filialei Argeș vizează promovarea drepturilor copilului, sănătatea și educația, protecția copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. 

 

PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI

Unul dintre cele mai importante programe desfășurate de către Filiala Argeș este cel destinat promovării drepturilor copilului „Și noi avem drepturi”, primul program cu care filiala și-a început activitatea. Programul a fost implementat în majoritatea școlilor și liceelor din Pitești și a fost extins, în ultimii ani, chiar la nivelul grădinițelor. Programul de promovare și respectare a drepturilor copiilor presupune sesiuni de informare adresate copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor prin metoda peer to peer în acord cu Convenția ONU și stimularea participării lor în programe și acțiuni sociale.

ACCES LA EDUCAȚIE

Asigurarea accesului la educație pentru toți copiii reprezintă o prioritate pentru Salvați Copiii, iar educația preșcolară este esențială pentru un start bun în viață, mai ales în cazul copiilor care provin din medii defavorizate. Tocmai de aceea, la nivelul Filialei Argeș este implementat programul național „Grădinița Estivală”, în fiecare an desfășurându-se grupe de pregătire estivală care urmăresc îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru școală, facilitarea accesului la educație preșcolară și diminuarea absenteismului și a abandonului școlar, reducerea discriminării împotriva copiilor romi și creșterea interesului părinților față de educație. 

 

PROTECȚIA COPIILOR RĂMAȘI SINGURI ACASĂ

Una dintre problemele cu care se confruntă copiii din județul Argeș este reprezentată de plecarea părinților la muncă în străinătate. Copiii nevoiți să crească fără unul sau chiar ambii părinți alături sunt mult mai vulnerabili emoțional, oricâtă atenție le-ar acorda cei în grija cărora rămân. Tocmai de aceea, în cadrul Centrului Creștem Împreună din Pitești copiii primesc suport educațional și social, consiliere psihologică, au parte de activități de socializare, excursii și tabere. De asemenea, în cadrul centrului sunt asigurate și servicii specializate destinate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii. Toate aceste activități urmăresc reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă. 

 

SĂNĂTATEA MAMEI ȘI A COPILULUI

O altă prioritate a Filialei Argeș o reprezintă reducerea mortalității infantile prin dotarea maternităților cu echipamente medicale. Datorită campaniilor de strângere de fonduri, Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Pitești a fost dotată de Salvați Copiii în ultimii 4 ani cu 2 incubatoare, un ventilator de suport respirator și un ecograf multidisciplinar, echipamente care au contribuit la salvarea copiilor născuți prematur în județul Argeș. 

Urmărind obiectivul de reducere a mortalității infantile, Filiala Argeș implementează proiectul „Siguranță prin Educație pentru Nutriție și Sănătate – Sens” prin care sunt asigurate servicii educaționale și de suport pentru mamă și copil în comunitate. La nivel local sunt derulate acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și printr-o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase (suplimente nutriționale) femeilor gravide și copiilor cu vârsta de până la 5 ani. 

Filiala Argeș implementează la nivel local proiectul național Alegeri sănătoase care își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent. Proiectul Alegeri sănătoase transpune valorile de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate.   


De asemenea, Filiala Argeș participă la evenimentele naționale organizate de Salvați Copiii România, precum Forumul Național al Copiilor (unde cei mai pregătiți copii din filială sunt selectați pentru a participa la întâlniri cu reprezentanți ai autorităților în domeniu având șansa de a-și exprima opinia cu privire la modul în care drepturile copilului sunt înțelese și respectate), Întâlnirea Anuală a Copiilor (unde câștigătorii Concursului „Drepturile Copilului” beneficiază de o tabără gratuită) și Întâlnirea Anuală a Voluntarilor (care are rolul de a arăta aprecierea și recunoștința față de voluntarii cu care a colaborat filiala). 

 

Date de contact Salvați Copiii Filiala Argeș: 

Președinte: Dumitra Sima 
Adresa: Bd. I.C. Brătianu, Bl. B3, parter, 110003 - Pitești 
Telefon: +40 744 360912 
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult

Cluj

Prin intermediul biroului local Cluj sunt derulate programe educaționale pentru copii în risc de abandon școlar, începând din anul 2007.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE