Reintegrare școlară

În România, 19,1% din tinerii cu vârsta între 18-24 ani au părăsit timpuriu școala, prin urmare nu au absolvit mai mult de 8 clase și nu frecventează nicio formă de învățământ sau formare profesională ulterioară.

Ceea ce este și mai grav este faptul că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii înregistrează o tendință de creștere (de la 17,4% în 2012, la 19,1% în 2015), deși, la nivel european, tendința este una de scădere.

Programul de integrare/reintegrare școlară A Doua Șansă, derulat de Salvați Copiii în colaborare cu unități școlare, se adresează copiilor/tinerilor care au abandonat școala sau nu au frecventat-o niciodată.

Pentru un astfel de copil sau tânăr, integrarea școlară necesită sprijin atât în ceea ce privește educația, cât și în plan social. De aceea, prin intermediul Centrelor Educaționale Salvați Copiii, oferim servicii educaționale (pregătire școlară suplimentară), sociale și juridice, copiilor și familiilor acestora. De asemenea, în funcție de nevoile identificate, copiii/tinerii beneficiază de support material (alimente, rechizite, produse igienico-sanitare).

Reintegrare-scolara.jpg


linie-rosie.png

„Mi-am dorit foarte mult să merg la școală, dar noi nu avem bani, așa că am renunțat. Într-o zi, cineva de la Salvați Copiii m-a întrebat dacă vreau să merg la școală. M-au ajutat cu rechizite, am venit zilnic la Centrul Educațional Salvați Copiii și am luat examenele. Anul acesta am să muncesc și mai mult și am să termin doi ani într-unul.” 
Marian, Centrul Educațional București.

linie-rosie-(1).png


Conform Legii 1/2011 a Educației Naționale, în programele de tip A Doua Șansă se pot înscrie persoanele  care nu au fost niciodată înscrise în sistemul de învățământ și cele care au abandonat școala și au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei.

Salvați Copiii sprijină participarea și integrarea/reintegrarea școlară a copiilor aflați în această situație prin derularea de programe complexe în cadrul cărora intervenția educațională este însoțită de intervenție socială. În anul școlar 2017-2018, 194 de copii au fost incluși în programele de tip „A Doua Șansă” derulate de organizație în parteneriat cu unități școlare care desfășoară acest program.

Locațiile de implementare: București, Școala nr. 127, Școala nr. 178, Școala nr. 1 Sf. Voievozi, Constanța, Școala cu clasele I - VIII Nr. 31, Hunedoara, Școala nr. 1 Lupeni, Iași, Școala Alexandru Vlahuță, Târgoviște, Școala nr. 8 Mihai Viteazul, Colegiul National Constantin Cantacuzino, Tg. Mureș, Școala Generală nr. 7, Timișoara - Școala nr. 1, Școala nr. 11.

La nivel național, în anul școlar 2015-2016, 297 de școli din România au organizat programul A Doua Șansă, în program participând 13.006 cursanți, din care 3.143 minori. Programul A Doua Șansă s-a organizat în anul școlar 2016 -2017 in 199 de școli la nivel primar și în 202 școli la nivel secundar inferior din întreaga țară, conform informațiilor furnizate de Inspectoratele Școlare Județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Deoarece datele din județele Caraș Severin și Mehedinți nu au fost transmise, acestea nu se regăsesc în această centralizare.
 

Mai multe în această secțiune

Educație preșcolară

Educație preșcolară

Participarea la educație a copiilor romi este mai scăzută decât în restul populației, iar lipsa educației preșcolare influențează negativ parcursul școlar al copiilor.

Citește mai mult

Prevenirea abandonului școlar

Prevenirea abandonului școlar

Încercând să obțină venituri pentru a-și asigura existența, multe familii aleg să își implice copiii de timpuriu în muncă, iar educația nu mai constituie o prioritate. 

Citește mai mult