Skip to main content
f9c5d5ef-ec66-42a8-8527-d81be2950d0a.jpg.webp

Reintegrare școlară

În România, 19,1% din tinerii cu vârsta între 18-24 ani au părăsit timpuriu școala, prin urmare nu au absolvit mai mult de 8 clase și nu frecventează nicio formă de învățământ sau formare profesională ulterioară.

În România, în anul 2020, 275.000 de copii români cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani nu erau înscriși în nicio formă de învățământ (primar, gimnazial, liceal sau profesional) desi aveau vârsta coresounzătoare, nivel similar cu cel din anii trecuți. Accesul inegal la educație, abandonul școlar timpuriu și precaritatea politicilor publice destinate menținerii în sistemul de învățământ a copiilor vulnerabili sunt fenomene grave, cu repercusiuni pe termen lung asupra întregii societăți.

În perioada 2010-2020, în medie 45.000 de copii au abandonat, anual, învățământul primar și gimnazial și liceal, conform statisticilor INS.

Programul de integrare/reintegrare școlară A Doua Șansă, derulat de Salvați Copiii în colaborare cu unități școlare, se adresează copiilor/tinerilor care au abandonat școala sau nu au frecventat-o niciodată.

Pentru un astfel de copil sau tânăr, integrarea școlară necesită sprijin atât în ceea ce privește educația, cât și în plan social. De aceea, prin intermediul Centrelor Educaționale Salvați Copiii, oferim servicii educaționale (pregătire școlară suplimentară), sociale și juridice, copiilor și familiilor acestora. De asemenea, în funcție de nevoile identificate, copiii/tinerii beneficiază de support material (alimente, rechizite, produse igienico-sanitare)


Reintegrare-scolara.jpg

linie-rosie.png
„Mi-am dorit foarte mult să merg la școală, dar noi nu avem bani, așa că am renunțat. Într-o zi, cineva de la Salvați Copiii m-a întrebat dacă vreau să merg la școală. M-au ajutat cu rechizite, am venit zilnic la Centrul Educațional Salvați Copiii și am luat examenele. Anul acesta am să muncesc și mai mult și am să termin doi ani într-unul.”  
Marian, Centrul Educațional Bucureșt.
 
linie-rosie-(1).png


Conform Legii 1/2011 a Educației Naționale, în programele de tip A Doua Șansă se pot înscrie persoanele care nu au fost niciodată înscrise în sistemul de învățământ și cele care au abandonat școala și au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei.

Salvați Copiii sprijină participarea și integrarea/reintegrarea școlară a copiilor aflați în această situație prin derularea de programe complexe în cadrul cărora intervenția educațională este însoțită de intervenție socială. În anul școlar 2020-2021, 248 de copii au fost incluși în programele de tip „A Doua Șansă” derulate de organizație în parteneriat cu unități școlare care desfășoară acest program.

Locațiile de implementare: Bucureşti, Şcoala 127, Şcoala Gimnazială nr. 181, Școala Gimnaziala Viștea /Brașov , Şcoala nr. 31, Constanţa, Școala nr. 1 Mangalia/Constanța, Școala Radu cel Mare Târgoviște/Dâmbovița, Școala Gimnaziala Bahnea, Școala Gimnazială Idiciu, Scoala Gimnaziala Al. I. Cuza Tg. Mures/Mureș, Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod Suceava/Suceava, Școala Nr. 1 Timișoara, Colegiul Dimitrie Leonida Timișoara, Școala Gimnazială Mihai David și Liceul Tehnologic Nicolae Iorga Negrești/Vaslui.

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Grădinițe și Școli de vară

Educația protejează copiii de sărăcie, violență și abuz și îi ajută să râdă, să învețe, să mănânce, să se joace și să crească.

Citește mai mult

Educație preșcolară

Participarea la educație a copiilor romi este mai scăzută decât în restul populației, iar lipsa educației preșcolare influențează negativ parcursul școlar al copiilor.

Citește mai mult

Prevenirea abandonului școlar

Încercând să obțină venituri pentru a-și asigura existența, multe familii aleg să își implice copiii de timpuriu în muncă, iar educația nu mai constituie o prioritate. 

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE