Promovarea drepturilor copilului

În aprilie 1990, Salvați Copiii a inițiat programul „Și noi avem drepturi”, care își propune să educe copiii și specialiștii care lucrează cu copii.
Programul Și noi avem drepturi a implicat în anul 2019 peste 20.000 de copii din toate filialele organizației, având ca parteneri peste 600 de voluntari, cadre didactice și școli.

Programul Și noi avem drepturi își propune: 

  • informarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, conform principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului
  • creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului
  • implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, care să le dezvolte cunoștințele privind drepturile copilului și totodată abilități și atitudini în acord cu acestea.

Principalele componente ale programului sunt următoarele: 

  1. Sesiunile interactive de informare de la egal la egal, coordonate de voluntari  special pregătiți pentru această activitate, pe tot parcursul anului școlar, promovând drepturile copilului și responsabilitățile acestuia în grădinițe, școli și licee.
  2. Concursul național Drepturile Copilului, care în 2019 a implicat peste 800 de elevi și profesori din toată țara.
  3. Evenimente naționale care încurajează participarea copiilor (Tabăra Drepturilor Copilului, Forumul Național al Copiilor etc.).

Datele cu privire la violența asupra copiilor (3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în școală; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor) ne determină să abordăm cu precădere subiecte precum nondiscriminarea, protecția împotriva violenței, combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului. 

Astfel, în cadrul acestui program, copiii sunt implicați în activități prin care își dezvoltă capacitatea de a înțelege că respectarea propriilor drepturi este la fel de importantă ca respectarea drepturilor celorlalți. În plus, ei învață cum toți copiii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și sunt încurajați să identifice situațiile în care acestea sunt încălcate și să ia atitudine pentru ca drepturile copiilor să fie respectate. Totodată, copiii se bucură de activități interactive care îmbină învățarea cu joaca, în care se exprimă liber, iar propriile idei și perspective le sunt valorizate, iar inițiativele pentru propriile proiecte, susținute.

 

Mai multe în această secțiune

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului

Convenția a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989.

Citește mai mult

Participarea copiilor

Participarea copiilor

Salvați Copiii sprijină participarea reală și de bună calitate a copiilor, ceea ce le oferă posibilitatea de a-și exprima opiniile, de a fi implicați în luarea decizilor care îi privesc sau de a acționa.

Citește mai mult