Programul „Și noi avem drepturi” își propune informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor şi responsabilităților lor, în acord cu Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, prin tehnici de educație de la egal la egal şi stimularea participării lor în programe şi acțiuni sociale. Din 1990 și până în prezent, au fost informați peste 1,9 milioane de copii.
Principalele componente ale programului sunt următoarele:
- Sesiunile interactive de informare de la egal la egal, susținute de voluntari special pregătiți pentru această activitate, pe tot parcursul anului școlar, promovând drepturile copilului și responsabilitățile acestuia în instituțiile de învățământ partenere.
- Concursul Național Drepturile Copilului, care se desfășoară anual.
- Forumul Național al Copiilor, care în fiecare an adună zeci de copii, ce dezbat pe o anumită tematică și vin cu propuneri către autorități.
În anul 2024, programul a informat, la nivel național, un număr de 40.000 de copii pe teme precum drepturile și responsabilitățile copiilor, fenomenul discriminării și efectele în plan emoțional, violența și fenomenul de bullying, în manieră non-formală, de la peer-to-peer educators.
Tineri voluntari au fost instruiți și motivați să se alăture proiectului în calitate de facilitatori ai lecțiilor în cadrul „Și noi avem drepturi!” și să desfășoare activități educaționale organizate, cu scopul de a dezvolta cunoștințe, abilități, atitudini, deprinderi și responsabilități. Au fost implicați și formați ca facilitatori un număr de 1000 de voluntari și de cadre didactice. Activitățile didactice au fost susținute pe baza instrumentelor didactice create de echipa Salvați Copiii România, adaptate fiecărei vârste, oferind un context non-formal de exprimare liberă și de exercitare reală a dreptului la participare, în cele peste 400 de unități școlare la nivel național, cu care au fost încheiate parteneriate în 2024.
La Concursul Național „Drepturile Copilului”, inițiat în 1990, au participat 300 de elevi din 50 de unități de învățământ, stimulând astfel implicarea copiilor în crearea și dezvoltarea unor metode interactive de promovare, adaptate vârstei, a Statutului Elevului.
În anul 2024, s-a desfășurat ediția XXIV a Forumului Național al Copiilor, care a avut ca temă „Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților în pericol: Învăț să fiu un coleg și prieten suportiv”. 100 de copii din București și 14 județe au dezbătut subiecte precum dreptul la participare, sănătatea mintală și protecția împotriva abuzului, iar propunerile lor au fost prezentate autorităților, care s-au angajat să le ia în considerare în acțiunile viitoare.
Astfel, în cadrul acestui program, copiii sunt implicați în activități prin care își dezvoltă capacitatea de a înțelege că respectarea propriilor drepturi este la fel de importantă ca respectarea drepturilor celorlalți. În plus, ei învață cum toți copiii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și sunt încurajați să identifice situațiile în care acestea sunt încălcate și să ia atitudine pentru ca drepturile copiilor să fie respectate. Totodată, copiii se bucură de activități interactive care îmbină învățarea cu joaca, în care se exprimă liber, iar propriile idei și perspective le sunt valorizate, iar inițiativele pentru propriile proiecte, susținute.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Convenția ONU cu privire la drepturile copilului
Convenția a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989.
Participarea copiilor
Salvați Copiii sprijină participarea reală și de bună calitate a copiilor, ceea ce le oferă posibilitatea de a-și exprima opiniile, de a fi implicați în luarea decizilor care îi privesc sau de a acționa.
Monitorizarea respectării drepturilor copilului
Procesul de a monitoriza drepturile copilului este un proces continuu de observare și cercetare și constituie fundamentul inițiativelor Salvați Copiii.