Programul Și noi avem drepturi a implicat în anul 2019 peste 20.000 de copii din toate filialele organizației, având ca parteneri peste 600 de voluntari, cadre didactice și școli.
Programul „Și noi avem drepturi” își propune:
- informarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, în acord cu Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, prin tehnici de educație de la egal la egal şi stimularea participării lor în programe şi acţiuni sociale
- creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului
- implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, care să le dezvolte cunoștințele privind drepturile copilului și totodată abilități și atitudini în acord cu acestea.
Principalele componente ale programului sunt următoarele:
- Sesiunile interactive de informare de la egal la egal, sustinute de voluntari special pregătiți pentru această activitate, pe tot parcursul anului școlar, promovând drepturile copilului și responsabilitățile acestuia în instituțiile de învățământ partenere.
- Concursul național Drepturile Copilului, care se desfășoară anual. În 2019 a implicat peste 800 de elevi și profesori din toată țara, iar în acest an urmează să fie implementat.
- Evenimente naționale care încurajează participarea copiilor (Tabăra Drepturilor Copilului, Forumul Național al Copiilor etc.) care în fiecare an adună zeci de copii.
Voluntarii implicați în acest proiect sunt pregătiți în fiecare an școlar pentru a susține sesiunile în grădinițe, școli și licee. Trainingurile la care aceștia participă sunt interactive, se predau metode de educație non-formală, se invață jocuri și metode educative și atractive de lucru cu copiii.
În anul 2020, dată fiind situația în care ne aflăm, programul a fost adaptat pentru a fi susținut și pe online, misiunea noastră de a informa copiii cu privire la drepturile lor nefiind întreruptă niciun moment atât în București, cât și în filiale Salvați Copiii.
Anul acesta îi avem parteneri pe membrii asociațiilor studentești de la Facultatea de Drept Universitatea Bucureși, care deja s-au implicat activ în acest proiect: au participat la primul lor training de acest fel, au oferit suport în crearea noului modul juridic și vor forma la rândul lor alți voluntari.
Până în acest moment, la nivel național au informați 15000 de copii depsre drepturile lor, au fost formați 15 coordonatori locali și alte zeci de cadre didactice.
Continuăm să informăm copiii ținând cont de resctricțiile actuale. Misiunea ne este ușurată și de intervenția Salvați Copiii prin care s-a donat 2000 de tablete copiilor fără posibilități materiale, la care până acum ne-a fost greu să ajungem.
Datele cu privire la violența asupra copiilor (3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în școală; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor) ne determină să abordăm cu precădere subiecte precum nondiscriminarea, protecția împotriva violenței, combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului.
Astfel, în cadrul acestui program, copiii sunt implicați în activități prin care își dezvoltă capacitatea de a înțelege că respectarea propriilor drepturi este la fel de importantă ca respectarea drepturilor celorlalți. În plus, ei învață cum toți copiii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și sunt încurajați să identifice situațiile în care acestea sunt încălcate și să ia atitudine pentru ca drepturile copiilor să fie respectate. Totodată, copiii se bucură de activități interactive care îmbină învățarea cu joaca, în care se exprimă liber, iar propriile idei și perspective le sunt valorizate, iar inițiativele pentru propriile proiecte, susținute.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Convenția ONU cu privire la drepturile copilului
Convenția a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989.
Participarea copiilor
Salvați Copiii sprijină participarea reală și de bună calitate a copiilor, ceea ce le oferă posibilitatea de a-și exprima opiniile, de a fi implicați în luarea decizilor care îi privesc sau de a acționa.
Monitorizarea respectării drepturilor copilului
Procesul de a monitoriza drepturile copilului este un proces continuu de observare și cercetare și constituie fundamentul inițiativelor Salvați Copiii.