Protecția copiilor refugiați

Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil.
Fiecare copil, indiferent de statutul legal și de originea lui, are drepturi fundamentale pe care autoritățile țării în care se află trebuie să i le respecte cu prioritate.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate. În cei 23 de ani de activitate în domeniul azilului, intervențiile Salvați Copiii au pus accent pe asigurarea respectării drepturilor copiilor și familiilor lor, având ca scop integrarea acestora în societatea gazdă. Peste 6500 de copii și familiile acestora au beneficat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional. 

Pe parcursul anului 2017, Organizația Salvați Copiii a asistat peste 1.200 de copii, dintre care aproape jumătate cu vârsta sub 6 ani și 1.300 de părinți sau adulți vulnerabili, principalele țări de origine ale acestora fiind Siria, Irak și Afganistan.

Salvați Copiii desfășoară activități sociale, educaționale și recreative în Centrele de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil aflate în administrarea Inspectoratului General pentru Imigrări din București, Galați, Giurgiu, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție din aceste centre de recepție, am amenajat spații prietenoase dedicate activităților cu copiii și denumite generic Camere ale copiilor. De asemenea, a fost amenajat un loc de joacă exterior în București și au fost create și dotate corespunzător spații de tipul Mama și Copilul, destinate îngrijirii în condiții optime a nou-născuților și sugarilor mici. Pe parcursul anului 2018, vom continua lucrările de amenajare și dotare a unor camere și spații exterioare pentru copii și familiile acestora în centrele regionale.

Afis_refugiati_2_1600x1131px.png


Cum ne implicăm în asistarea refugiaților?


Serviciile noastre: 
  • Program zilnic pentru copii în centrele de cazare.
  • Facilitarea accesului la educație și acomodare culturală.
  • Servicii pentru asigurarea nevoilor de bază.
  • Facilitarea accesului la servicii sociale și medicale.
  • Consiliere socială, psihologică și juridică pentru copii si adulți.
  • Consiliere specializată privind drepturile și obligațiile asociate statutului.
  • Îmbunătățirea condițiilor de recepție.
 
bullet.pngbullet.pngbullet.png

Sabrina* avea doar 4 ani când a fost relocată din Grecia în România, împreună cu mama ei. Ea s-a născut în Eritreea, dar părinții ei au fost forțați să fugă din țară și s-au separat pe drum, așa că Sabrina a venit în România doar cu mama ei. La sosire, au fost cazați în centrul de refugiați din București, unde au primit consiliere și asistență materială pentru mâncare, haine și alte nevoi de bază din partea Organizației Salvați Copiii. Inițial, mama intenționa să părăsească România, așa că a refuzat să o înscrie pe Sabrina la grădiniță. În scurt timp, ea și-a dat seama că plecarea din țară nu ar fi ușoară și că viața din Europa de Vest este complicată acum, când mulți refugiați trăiesc acolo. Deoarece grădinițele din apropiere nu aveau locuri disponibile, nu a putut să o înscrie pe Sabrina la grădiniță, dar este foarte fericită că fiica ei participă la activitățile zilnice desfășurate de Salvați Copiii, unde poate învăța limba română și se poate juca cu alți copii. Pentru moment vor rămâne în România, dar Sabrina speră că vor reuși să ajungă acolo unde trăiește tatăl ei.
Până atunci, copilul este susținut de Organizația Salvați Copiii pentru a trăi o viață decentă aici. În ultimele luni, Sabrina a făcut progrese considerabile, dovendindu-se a fi  o fată foarte energică, optimistă, jucăușă și sociabilă.

* Numele a fost schimbat pentru protejarea identității.


Haji este unul dintre acești copii. S-a născut în Mosul, Irak, iar în urmă cu 5 ani, când avea șase ani, mama lui a fost rapită de ISIS, iar Haji a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați. 
„Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa. 
Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament. 
Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind intregrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara. 


 
bullet.pngbullet.pngbullet.png


 

LINE-MEDIUM.png

Conform Convenției de la Geneva, ratificată de România și de alte 144 de țări din lume, refugiatul este „acea persoană care din cauza temerii justificate de a fi persecutată pe motiv de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un grup social sau opinie politica și-a părăsit țara sa de origine, nu poate sau nu mai dorește să se întoarcă în țară”.

LINE-MEDIUM.png
 


România a devenit activă în domeniul azilului din 1991, autoritatea responsabilă pentru procesarea cererilor de azil fiind reprezentată de Inspectoratul General pentru Imigrări care gestionează șase centre de recepție și cazare în întreaga țară, în apropierea granițelor cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria. În anul 2008, a fost înființat în Timișoara Centrul de Tranzit în Regim de Urgență, fiind la acel moment singurul centru de acest tip din Europa. Centrul oferă adăpost temporar refugiaților aflați în nevoie urgentă de evacuare din prima țară de azil.

Pe parcursul anului 2017, 4.820 de persoane au depus cerere de azil, acesta fiind cel mai mare număr de cereri depuse într-un singur an calendaristic, în ultimii 26 de ani. La finalul anului erau înregistrați 3/921 de beneficiari ai protecției internaționale (protecție subsidiară și statut de refugiat), care dețineau documente valabile, majoritatea fiind originari din Siria, Irak și Afghanistan. 

RS127573_October-26-(3-of-10)-lpr.jpg

Save the Children Internațional desfășoară programe de asistență directă, asigurând protecția copiilor care călătoresc neînsoțiți sau împreună cu familiile lor, precum și a copiilor traficați și exploatați. Pentru a se asigura că toți copiii primesc protecție, organizația este prezentă în toate țările care se află de-a lungul întregului traseu pe care refugiații îl parcurg: în țările din care aceștia fug, de exemplu în Siria, unde războiul brutal a afectat viețile a milioane de oameni; în țările care până nu demult erau țări de tranzit înainte ca frontierele să fie închise, ca de exemplu Serbia, Croația, Grecia și Italia; dar și în țări gazdă, ca Germania, pentru a fi siguri că acești copii își pot accesa drepturile și au acces la îngrijire și sprijin. 

Mai multe în această secțiune

Protecție împotriva violenței

Protecție împotriva violenței

Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.

Citește mai mult

Copii singuri acasă

Copii singuri acasă

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei.

Citește mai mult