Protecția copiilor refugiați

Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil.
Fiecare copil, indiferent de statutul legal și de originea lui, are drepturi fundamentale pe care autoritățile țării în care se află trebuie să i le respecte cu prioritate.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate. În cei 23 de ani de activitate în domeniul azilului, intervențiile Salvați Copiii au pus accent pe asigurarea respectării drepturilor copiilor și familiilor lor, având ca scop integrarea acestora în societatea gazdă. Peste 7.300 de copii și familiile acestora au beneficat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional. 

În 2018, Organizaţia Salvaţi Copiii, în calitate de partener al Inspectoratului General pentru Imigrări, a continuat să desfășoare o gamă largă de servicii pentru susţinerea copiilor solicitanţi de azil şi beneficiari ai protecţiei internaţionale, precum şi a familiilor acestora și adulților vulnerabili.  Activitățile au fost desfășurate în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din Bucureşti, Galaţi, Giurgiu, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara

Pe parcursul întregului an, Organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 662 de copii şi 662 de părinți sau adulți vulnerabili, principalele țări de origine ale acestora fiind Irak, Siria și Afganistan.

Am oferit:
  • suport material pentru 450 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), 
  • servicii educaţionale şi activităţi recreative zilnice pentru 370 de copii
  • sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învăţământ pentru 117 de copii 
  • consiliere psihologică pentru 48 de copii 
  • asistență în vederea accesării serviciilor sociale și medicale pentru 150 de copii 
  • 565 de adulţi și 142 de copii au beneficiat de asistență, constând în consiliere şi sprijin în vederea cunoaşterii drepturilor/obligaţiilor asociate statutului, condiţiilor de cazare în centrele regionale, accesului la beneficii sociale, identificării unor locuri de muncă, accesului la servicii medicale. 

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție și serviciile oferite, Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii prietenoase pentru copii în Centrele Regionale De Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din București, Giurgiu, Galați și Șomcuta Mare. 
  • două birouri de consiliere dedicate activităţilor de consiliere socială și psihologică (București) 
  • un spațiu de tipul Mama și Copilul, destinat îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici (Șomcuta Mare) 
  • două spații de joacă exterioare (Șomcuta Mare și Galați) 
  • o sală de învățare a limbii române și un spațiu de recreere pentru copii (Giurgiu). 


Afis_refugiati_2_1600x1131px.png


Cum ne implicăm în asistarea refugiaților?


Serviciile noastre: 

•    Program zilnic pentru copii în centrele de cazare
•    Facilitarea accesului la educație și acomodare culturală
•    Servicii pentru asigurarea nevoilor de bază
•    Facilitarea accesului la servicii sociale și medicale
•    Consiliere socială, psihologică și juridică pentru copii si adulți
•    Consiliere specializată privind drepturile și obligațiile asociate statutului
•    Îmbunătățirea condițiilor de recepție  
bullet.pngbullet.pngbullet.png

Sabrina* avea doar 4 ani când a fost relocată din Grecia în România, împreună cu mama ei. Ea s-a născut în Eritreea, dar părinții ei au fost forțați să fugă din țară și s-au separat pe drum, așa că Sabrina a venit în România doar cu mama ei. La sosire, au fost cazați în centrul de refugiați din București, unde au primit consiliere și asistență materială pentru mâncare, haine și alte nevoi de bază din partea Organizației Salvați Copiii. Inițial, mama intenționa să părăsească România, așa că a refuzat să o înscrie pe Sabrina la grădiniță. În scurt timp, ea și-a dat seama că plecarea din țară nu ar fi ușoară și că viața din Europa de Vest este complicată acum, când mulți refugiați trăiesc acolo. Deoarece grădinițele din apropiere nu aveau locuri disponibile, nu a putut să o înscrie pe Sabrina la grădiniță, dar este foarte fericită că fiica ei participă la activitățile zilnice desfășurate de Salvați Copiii, unde poate învăța limba română și se poate juca cu alți copii. Pentru moment vor rămâne în România, dar Sabrina speră că vor reuși să ajungă acolo unde trăiește tatăl ei.
Până atunci, copilul este susținut de Organizația Salvați Copiii pentru a trăi o viață decentă aici. În ultimele luni, Sabrina a făcut progrese considerabile, dovendindu-se a fi  o fată foarte energică, optimistă, jucăușă și sociabilă.

* Numele a fost schimbat pentru protejarea identității.
Haji este unul dintre acești copii. S-a născut în Mosul, Irak, iar în urmă cu 5 ani, când avea șase ani, mama lui a fost rapită de ISIS, iar Haji a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați.
Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa.
Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament.
Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind intregrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

 
bullet.pngbullet.pngbullet.png

 
LINE-MEDIUM.png

Conform Convenției de la Geneva, ratificată de România și de alte 144 de țări din lume, refugiatul este „acea persoană care din cauza temerii justificate de a fi persecutată pe motiv de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un grup social sau opinie politica și-a părăsit țara sa de origine, nu poate sau nu mai dorește să se întoarcă în țară”.

LINE-MEDIUM.png


RS127573_October-26-(3-of-10)-lpr.jpg

Save the Children Internațional desfășoară programe de asistență directă, asigurând protecția copiilor care călătoresc neînsoțiți sau împreună cu familiile lor, precum și a copiilor traficați și exploatați. Pentru a se asigura că toți copiii primesc protecție, organizația este prezentă în toate țările care se află de-a lungul întregului traseu pe care refugiații îl parcurg: în țările din care aceștia fug, de exemplu în Siria, unde războiul brutal a afectat viețile a milioane de oameni; în țările care până nu demult erau țări de tranzit înainte ca frontierele să fie închise, ca de exemplu Serbia, Croația, Grecia și Italia; dar și în țări gazdă, ca Germania, pentru a fi siguri că acești copii își pot accesa drepturile și au acces la îngrijire și sprijin. 

Mai multe în această secțiune

Protecție împotriva violenței

Protecție împotriva violenței

Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.

Citește mai mult

Copii singuri acasă

Copii singuri acasă

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei.

Citește mai mult