Protecția copiilor refugiați

Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului refugiat sau solicitant de azil.
Fiecare copil, indiferent de statutul legal și de originea lui, are drepturi fundamentale pe care autoritățile țării în care se află trebuie să i le respecte cu prioritate.

Din punct de vedere statistic, România primește în medie 1400-1500 cereri de azil pe an. În 2018, în România au fost înregistrate 2140 de cereri de azil noi, în jur de 20% fiind depuse pentru copii. Ca și în anii precedenți, aproape 50% dintre copii au vârste cuprinse între 0 și 6 ani. În prima parte a anului 2019, cifrele au fost similare cu cele înregistrate în anul anterior, dar începând cu a doua jumătate a anului, numărul de cereri a crescut. 

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate. În cei 25 de ani de activitate în domeniul azilului peste 7.600 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional. 

Scopul intervențiilor Salvați Copiii este de a asigura și promova respectarea drepturilor copiilor solicitanți de azil și beneficiari de protecție internațională, dar și de a contribui la îmbunătățirea situației acestora, oferind servicii integrate pentru a răspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii în România, pe perioada procedurii de azil și după obținerea protecției internaționale, în vederea integrării în plan social și educațional.

În 2019, Organizația Salvați Copiii a oferit servicii educaționale și sociale pentru 379 de copii (dintre care 109 minori neînsoțiți) și 658 de adulți solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale, principalele țări de origine ale acestora fiind Irak, Siria și Afganistan

Am oferit:

 • suport material pentru 298 de copii și 274 de adulți (alimente, haine, medicamente, igienico-sanitare), 
 • servicii educaționale și activități recreative zilnice pentru 253 de copii
 • sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învățământ pentru 35 copii 
 • consiliere psihologică pentru 48 de copii și 38 adulți
 • asistență în vederea accesării serviciilor sociale și medicale pentru 104 de copii și 228 de adulți
 • consiliere juridică și sprijin pentru 429 de adulţi și 126 de copii, în vederea cunoașterii drepturilor/obligațiilor asociate statutului, condițiilor de cazare în centrele regionale, accesului la beneficii sociale, identificării unor locuri de muncă, accesului la servicii medicale.
În vederea facilitării integrării sociale, Salvați Copiii a derulat în perioada ianuarie-mai 2019 proiectul pilot Lab31 – Facilitarea integrării copiilor străini prin intermediul jocului, finanțat de Comisia Europeană, proiect ce și-a propus promovarea participării minorilor străini la viața culturală și socială a comunității gazdă, prin inițiative culturale și jocuri specifice împreună cu copii proveniți din comunitatea locală. Activitățile au fost defășurate în București și Galați și au constat în organizarea unor ateliere recreative la care au participat copii migranți alături de copii ai comunității gazdă. 32 de copii migranți și 21 de copii români au fost implicați în activități culturale, sportive, recreative și de socializare.

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție și serviciile oferite, Salvați Copiii a amenajat un spațiu de recreere exterior în Centrul Regional De Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din București.
Pe lângă sprijinul social și material acordat, intervențiile Salvați Copiii au avut rolul de a preveni izolarea socială și de a stimula comunicarea, de a ajuta copiii să își dezvolte diferite abilități, dar și de a le oferi posibilitatea de a petrece timp de calitate alături de adulți de încredere. 


 

Afis_refugiati_2_1600x1131px.png

Cum ne implicăm în asistarea refugiaților?

Și în 2020, Organizația Salvați Copiii, în baza protocoalelor de colaborare semnate cu Inspectoratul General pentru Imigrări, cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului și cu instituții de învățământ de la nivel național, desfășoară o serie de activități pentru susținerea copiilor solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale, precum și a familiilor acestora și adulților vulnerabili. Activitățile sunt desfășurate în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara.

Prioritățile noastre: 
 • Acces la educație, învățarea limbii române, adaptare socio-culturală.
 • Acces la servicii sociale și medicale.
 • Asistență materială pentru asigurarea nevoilor de bază. 

Serviciile noastre: 
 • Program zilnic pentru copii în centrele de cazare
 • Facilitarea accesului la educație și acomodare culturală
 • Servicii pentru asigurarea nevoilor de bază
 • Facilitarea accesului la servicii sociale și medicale
 • Consiliere socială, psihologică și juridică pentru copii și adulți
 • Consiliere specializată privind drepturile și obligațiile asociate statutului
 • Îmbunătățirea condițiilor de recepție   
bullet.pngbullet.pngbullet.png

Ali s-a născut în Irak, iar în 2018, când avea șapte ani, a ajuns în România împreună cu părinții și fratele mai mic. Consilierii Salvați Copiii l-au sprijinit pe Ali încă de la sosirea în țară, oferindu-i atât suport material, constând în produse alimentare, igienico-sanitare, medicamente, îmbrăcăminte și încălțaminte, dar mai ales emoțional. Participând zilnic la activități, Ali a făcut progrese considerabile și a fost înscris de consilierii Salvați Copiii în învățământul de stat. A terminat clasa a II-a, iar în vacanță vine în Camera Copilului amenajată și dotată de Salvați Copiii în cadrul centrului, unde participă cu drag la programul educativ și recreativ. Printe activitățile preferate se numără pictura, desenatul și activitățile artistice.
„Când am venit în România am început să învăț limba română la Organizația Salvați Copiii, alfabetul, culorile, obiectele și cuvintele de bază, și am fost ajutat în fiecare zi să îmi fac temele. Cel mai mult îmi place să particip la atelierele recreative unde învățăm cum să ne jucăm fără tabletă și telefon. Am participat și la ateliere muzicale în care am cântat la chitară și îmi place, dar cred că trebuie să exersez mai mult”, spune Ali, bucuros că are posibilitatea de a lega noi prietenii.


* Numele a fost schimbat pentru protejarea identității.

 
bullet.pngbullet.pngbullet.png

 
LINE-MEDIUM.png

Conform Convenției de la Geneva, ratificată de România și de alte 144 de țări din lume, refugiatul este „acea persoană care din cauza temerii justificate de a fi persecutată pe motiv de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un grup social sau opinie politica și-a părăsit țara sa de origine, nu poate sau nu mai dorește să se întoarcă în țară”.

LINE-MEDIUM.png


RS127573_October-26-(3-of-10)-lpr.jpg

Save the Children Internațional desfășoară programe de asistență directă, asigurând protecția copiilor care călătoresc neînsoțiți sau împreună cu familiile lor, precum și a copiilor traficați și exploatați. Pentru a se asigura că toți copiii primesc protecție, organizația este prezentă în toate țările care se află de-a lungul întregului traseu pe care refugiații îl parcurg: în țările din care aceștia fug, de exemplu în Siria, unde războiul brutal a afectat viețile a milioane de oameni; în țările care până nu demult erau țări de tranzit înainte ca frontierele să fie închise, ca de exemplu Serbia, Croația, Grecia și Italia; dar și în țări gazdă, ca Germania, pentru a fi siguri că acești copii își pot accesa drepturile și au acces la îngrijire și sprijin. 

Mai multe în această secțiune

Protecție împotriva violenței

Protecție împotriva violenței

Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.

Citește mai mult

Copii singuri acasă

Copii singuri acasă

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei.

Citește mai mult