Skip to main content
dc101e3f-aadc-4fed-98c2-909c5b2d6521.jpg.webp

Primul pas spre sănătate

Dotarea cabinetelor de familie din mediul rural



În România accesul la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor: doar 27% din femeile de vârstă 25-64 ani au acces la servicii de screening pentru cancerul col uterin, 7% din femeile de vârstă 50-69 ani au efectuat o mamografie (2% în cazul femeilor cu venituri scăzute). În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este un dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană. 

În perioada 2023 – 2024, Organizația Salvați Copiii a implementat cu sprijinul financiar al Fundației OMV Petrom Proiectul „Primul pas spre sănătate”. Proiectul  a vizat  facilitarea accesului la servicii medicale și sociale de calitate pentru 3.000 de gravide și copii cu vârsta între 0 și 5 ani prin intermediul echipelor integrate de specialiști și creșterea gradului de informare a gravidelor și mamelor tinere în legătură cu importanța controalelor medicale pre și postpartum, precum și a controalelor medicale pentru copii.

480.000 de euro au fost investiți în dotarea a 40 de cabinete de medicină de familie din 17 județe, cu 630 de echipamente medicale moderne.


Lista cabinetelor de medicină de familie dotate în ediția 2023-2024 a programului “Primul pas spre sănătate” 

Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom  extind programul „Primul pas spre sănătate” și dotează cu aparatură medicală  alte 60 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile. 

Cabinetele medicale vor fi selectate prin concurs deschis, în perioada 02 Aprilie 2024 - 15 Mai 2024. Detalii despre metolodogia de selectie: Metodologie selecție cabinete medicale.

Grilă evaluare.

Erată grilă evaluare 

Termenul limita de publicare a rezultatelor finale privind unitățile medicale câștigătoare ale concursului privind dotarea cabinetelor de medicină de familie din zonele rurale/urbane defavorizate se prelungește până la data de 01 iulie 2024. Prelungirea termenului limită survine ca urmare a unui volum foarte mare de documente intrate în faza de evaluare și analiză.

Lista punctaje obtinuțe de către unitățile medicale care au depus dosare eligibile în cadrul concursului. Precizăm că primele 60 de unități medicale din această listă sunt declarate câștigătoare.


Dacă doriți să aplicați la programul „Primul Pas spre Sănătate”, ediția 2024 - 2025, vă rugăm să completați formularul de înregistrare împreună cu documentele menționate în metodologia de selecție:

1. Certificat de înregistrare a unității medicale
2. Autorizație de funcționare valabilă la data depunerii dosarului de candidatură
3. Aviz anual privind exercitarea profesiei de medic
4. Certificat/atestat competențe extinse (exemplu: ecografie) 
5. Declarație privind evitarea dublei sponsorizări
6. Notă de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal

* acest anunț de dotare este deschis pentru toate unitățile medicale care la momentul înscrierii nu sunt parte într-un contract prin care beneficiază de sprijin financiar care să acopere aceleași costuri la echipamentele medicale.

Toate documentele se transmit la adresa de e-mail [email protected] până pe data de 15 mai 2024, orele 17.00.
Dacă doriți să aflați mai multe informații, ne puteți contacta la adresa de e-mail [email protected].

Obiectivul proiectului: 
Dezvoltarea serviciilor de medicină locală pentru susținerea sănătății copiilor și gravidelor vulnerabile din zonele rurale defavorizate.

Obiective specifice:
• Creșterea accesului la servicii medicale de calitate în zonele rurale prin dotarea cabinetelor de medicină de familie cu echipamente. 
• Facilitarea accesului gravidelor și copiilor 0-3 ani la servicii medicale și sociale de calitate prin intermediul echipelor integrate de specialiști.  
• Creșterea gradului de informare a gravidelor și mamelor tinere pentru conștientizarea importanței controalelor medicale pre și postpartum, cât și a controalelor medicale pentru copii.

Aria de desfășurare: națională.

Rezultate așteptate „Primul Pas spre Sănătate”, ediția 2024 - 2025:
- 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate în vederea susținerii sănătății copiilor și gravidelor vulnerabile din zone defavorizate și în oferirea de tratamente de urgență.
- 10.000 de copii, gravide și mame cărora li se va îmbunătăți starea de sănătate și situația socio-juridică.

Raport de impact – Primul pas spre sanatate 

 

Finanțator:funda

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Cutia bebelușului

Facilitarea accesului gravidelor vulnerabile la servicii medicale și informații cu privire la îngrijirea sarcinii 

Citește mai mult

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE