Skip to main content
dc101e3f-aadc-4fed-98c2-909c5b2d6521.jpg.webp

Primul pas spre sănătate

Dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

key

În România accesul la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor: doar 27% din femeile de vârstă 25-64 ani au acces la servicii de screening pentru cancerul col uterin, 7% din femeile de vârstă 50-69 ani au efectuat o mamografie (2% în cazul femeilor cu venituri scăzute). În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie. 

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este un dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană. 

Proiectul „Primul pas spre sănătate” implementat de Organizația Salvați Copiii cu sprijinul financiar al Fundației OMV Petrom va facilita accesul la servicii medicale și sociale de calitate pentru 3.000 de gravide și copii cu vârsta între 0 și 5 ani prin intermediul echipelor integrate de specialiști. În același timp, va crește gradul de informare a gravidelor și mamelor tinere în legătură cu importanța controalelor medicale pre și postpartum, precum și a controalelor medicale pentru copii. 

480.000 de euro vor fi investiți în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 județe, cu 600 de echipamente medicale moderne.


info


Obiectivul proiectului:  
Dezvoltarea serviciilor de medicină locală pentru susținerea sănătății copiilor și gravidelor vulnerabile din zonele rurale defavorizate.
 
Obiective specifice:
• Creșterea accesului la servicii medicale de calitate în zonele rurale prin dotarea cabinetelor de medicină de familie cu echipamente. 
• Facilitarea accesului gravidelor și copiilor 0-5 ani la servicii medicale și sociale de calitate prin intermediul echipelor integrate de specialiști.  
• Creșterea gradului de informare a gravidelor și mamelor tinere pentru conștientizarea importanței controalelor medicale pre și postpartum, cât și a controalelor medicale pentru copii.

Aria de desfășurare: 
Susținerea se va îndrepta către gravidele, gravidele minore, mamele  și mamele minore, precum și copiii cu vârsta sub 5 ani care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii și programe de educație și de sănătate, din comunități defavorizate din 17 județe din România: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.

Rezultate așteptate:
- 37 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu 600 de echipamente în vederea susținerii sănătății copiilor și gravidelor vulnerabile din zone defavorizate și în oferirea de tratamente de urgență.
- 3.000 de copii, gravide și mame cărora li se va îmbunătăți starea de sănătate și situația socio-juridică. 

Finanțator:funda

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Cutia bebelușului

Facilitarea accesului gravidelor vulnerabile la servicii medicale și informații cu privire la îngrijirea sarcinii 

Citește mai mult

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE