Din punct de vedere statistic, traficul de copii reprezintă o componentă substanțială a traficului de persoane în România. Ponderea minorilor, în totalul victimelor înregistrate anual, rămâne îngrijorătoare. În anul 2018, numărul de victime minore înregistrate de MNIR s-a ridicat la 212, iar aproape 80% dintre aceștia au vârsta de peste 14 ani (ANITP).
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării și nu poate fi constrâns la o muncă ce comportă un risc potențial sau care este susceptibilă să îi compromită educația ori să îi dăuneze sănătăţii sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
Legea 272 /2004 privind protecția drepturilor copilului
Mediul online, deosebit de atractiv pentru copii, reprezintă o cale suplimentară prin care copiii pot deveni victime ale abuzului, exploatării și traficului. Mai mult de 75% dintre copiii din România folosesc internetul zilnic, iar jumătate dintre aceștia ne-au declarat că au primit mesaje cu conținut sexual prin intermediul rețelelor de socializare. Linia de raportare a conținutului online ilegal, Esc_ABUZ, coordonată de Salvați Copiii, a înregistrat peste 800 de sesizări privind conținut pornografic infantil, din care 500 înfățișau copii care aveau vârste cuprinse între unu și zece ani.
"Nu cred că mi se poate întâmpla mie"
este un mod de gândire care poate duce la experiențe cu consecințe grave.
Pentru că misiunea Salvați Copiii este să îmbunătățim permanent felul în care copiii sunt tratați și să generăm schimbări imediate și de durată în viața lor, copiii victime ale exploatării sexuale și traficului de ființe umane nu puteau rămâne în afara priorităților noastre. Derulăm constant activități de prevenire a fenomenului exploatării sexuale și de întărire a capacității profesioniștilor de a interveni în astfel de cazuri. Am elaborat instrumente specifice de identificare și evaluare a riscului de a fi traficat, destinate copiilor precum și profesioniștilor din centrele de plasament, unde întâlnim cel mai adesea copii cu un profil maxim de risc. De asemenea, instrumentul pentru identificarea timpurie a copiilor în risc sau victime ale exploatării și traficului, destinat profesioniștilor, oferă informații concrete cu privire la acțiunile de recrutare, mijloacele și scopul traficului, profilul de risc al copiilor și indicatorii care ne ajuta să ne dăm seama dacă un copil este într-o situație de risc. Instrumentele dedicate copiilor oferă prin intermediul studiilor de caz, desenelor și poveștilor, acele informații la care copii trebuie să fie atenți, înainte de a lua decizii importante, care i-ar putea duce în situații de risc. Aceste instrumente au fost elaborate în cadrul Proiectului European „Protection First”, în care România, reprezentată de Salvați Copiii, este partener alături de Olanda și Italia. 4.000 de exemplare ale acestui material au fost distribuite către profesioniști și copii din București, Iași, Suceava, Timișoara, Craiova, Brașov, Contanța, Târgu Mureș, Neamț.
350 de profesioniști (65 de psihologi, 48 de asistenți sociali, 25 de polițiști, 150 de profesori și 62 de consilieri școlari) din București, Iași, Suceava, Timișoara, Craiova, Brașov, Constanța și Târgu Mureș au beneficiat de formare pe problematica identificării copiilor victime și în risc de trafic sau exploatare și a mecanismului de intervenție, în perioada 2015-2016. 4.000 de copii de vârstă școlară din aceleași orașe (București, Iași, Suceava, Timișoara, Craiova, Brașov, Contanța și Târgu Mureș) au beneficiat de activități educaționale în cadrul unor ateliere de lucru prietenoase, accesibile, în care copiii au aflat despre drepturile lor, despre riscurile asociate traficului de persoane, dar și despre resursele disponibile la nivelul comunității, pe care le-ar putea accesa în situații de risc.
În cadrul centrelor de consiliere pentru copil și familie din Iași și Suceava, Salvați Copiii oferă servicii directe de consiliere psihologică pentru victime recuperate și referite către organizația noastră de către birourile locale ANITP.
Din 2015, Salvați Copiii România este înscrisă în platforma Polaris ce cuprinde, în prezent 2.433 organizații care luptă împotriva traficului de persoane din 145 de țări.
Pentru a obține mai multe informații sau pentru a sesiza o posibilă situație de trafic d epersoane, sunați la Help-Line ANITP: 0800.800.678 (apelabil gratuit în România) sau +4021.313.31.00 (apelabil cu tarif normal din străinătate).
Materiale utile:
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Centrul Barnahus
Salvați Copiii derulează proiectul „Cooperare interinstituțională și advocacy pentru protecția copiilor victime ale abuzului sexual și violenței”. Scopul proiectului este de a implementa în mod coerent, în România, modelul Barnahus.
Protecția copiilor de etnie romă
Salvați Copiii dezvoltă un sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor
Protecție împotriva violenței
Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.