În această vară, în lunile iulie și august, Salvați Copiii organizează Grădinițe și Școli de vară pentru 1500 de copiii din comunități vulnerabile socio-economic, dar și pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 363 de copii sunt vârstă preșcolară.
Activitățile se desfășoară în București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Timiș, Suceava și Vaslui.
În funcție de vârsta copiilor participanți, activitățile derulate sunt de două tipuri:
1. Grădinița estivală pentru copiii de vârstă preșcolară care nu au frecventat grădinița sau au frecventat-o sporadic și activitățile de pregătire pentru înscrierea la școală (tranziție) pentru copiii care vor fi înscriși ulterior în sistemul de învățământ public.
2. Școlile de vară care vor asigura activități de pregătire remedială pentru copiii școlari care au nevoie de pregătire suplimentară pentru îmbunătățirea performanței școlare.
În cadrul grădinițelor și școlilor de vară principalele activități sunt derulate respectând cele 5 domenii de dezvoltare a copiilor - dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii; capacităţi și atitudini în învăţare.
În cei 26 de ani de activități estivale am oferit sprijin pedagogic, precum și socio-economic pentru 15.924 de copii - 10.953 de copii la Gradinița estivală și 4.971 de elevi în programul estival de educație remedială.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Educație preșcolară
Participarea la educație a copiilor romi este mai scăzută decât în restul populației, iar lipsa educației preșcolare influențează negativ parcursul școlar al copiilor.
Prevenirea abandonului școlar
Încercând să obțină venituri pentru a-și asigura existența, multe familii aleg să își implice copiii de timpuriu în muncă, iar educația nu mai constituie o prioritate.
Reintegrare școlară
În România, 19,1% din tinerii cu vârsta între 18-24 ani au părăsit timpuriu școala, prin urmare nu au absolvit mai mult de 8 clase și nu frecventează nicio formă de învățământ sau formare profesională ulterioară.