EDUCAȚIE PENTRU COPIII VULNERABILI
Având ca scop asigurarea accesului la educație de calitate al copiilor din comunitățile vulnerabile, programul a demarat în județul Dâmbovița în anul 2007. Peste 1.500 de copii au beneficiat de activități educative, activități de socializare și servicii sociale.
Grădinița Estivală este destinată copiilor din comunități vulnerabile, cu prioritate romi, care nu au frecventat grădinița sau au frecventat-o sporadic și vizează pregătirea acestora pentru integrarea în sistemul de învățământ, școlar sau preșcolar, în funcție de vârstă. Copiii din Târgoviște, Vulcana Pandele, Cândești-Vale, Glod, Crânguri, Potocelu care au beneficiat de sprijinul acestui program sunt în prezent înscriși la școală și înregistrează rezultate bune.
Un alt program educațional implementat cu succes în județul Dâmbovița îl reprezintă programul „Școală după Școală”, prin care copii în risc de abandon școlar beneficiază de sprijin școlar suplimentar, iar părinții lor de consiliere și servicii sociale.
Prin programul „A Doua Șansă”, copiii care au depășit vârsta de frecventare a învățământului de zi au fost integrați/reintegrați școlar și au beneficiat de servicii sociale pentru înlăturarea cauzelor care au condus la abandon sau neparticipare școlară.
PROTECȚIE SI EDUCAȚIE PENTRU COPII CU PĂRINȚII PLECAȚI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Programul are ca obiectiv diminuarea impactului negativ asociat migrației economice a părinților asupra copiilor rămaşi singuri acasă. Peste 300 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate au beneficiat, începând din 2010 de servicii oferite de echipele inter-disicplinare în cadrul a două școli partenere.
Activitățile constau în oferirea de suport social şi psihologic pentru traversarea perioadei de separare de părinți, suport școlar şi socializare. Prin intermediul caravanelor locale, 3.050 de părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii, specialiști și copii, provenind din toate localitățile județului, au fost informați cu privire obligațiile părinților la plecarea din țară și efectele plecării părinților asupra copiilor rămași acasă.
EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE
Programul național Alegeri sănătoase este implementat în județul Dâmbovița, promovând în rândul copiilor și adolescenților un stil de viață sănătos, prin cele 4 module de activitate: nutriție, sănătate emoțională, prevenirea comportamentelor de consum și educație sexuală. Voluntarii din program, alături de cadre didactice și cadre medicale desfășoară activități de informare și conștientizare în rândul preșcolarilor și elevilor din învățămânul primar, gimnazial și liceal. Începând din martie 2017, aproximativ 250 de copii și adolescenți au participat la activități directe de informare.
PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI
Prin intermediul programului național „Și noi avem drepturi”, voluntarii din Târgoviște îi ajută pe copii să își cunoască drepturile și obligațiile, utilizând metode de educație non-formală.
Date de contact Salvați Copiii Biroul Local Târgoviște: Coordonator local: Dana Zoe Adresa: Str. Moldovei nr. 3 (Școala Gimnazială Prof. Paul Bănică), Târgoviște Telefon: +40 722 758 306 Email: [email protected] |
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Argeș
Brașov
Caraș-Severin
În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.