Siguranța pe internet

90% dintre copii folosesc cel puțin o rețea socială, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.
Salvați Copiii își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 45% dintre copii afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 22% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceștia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale și 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime (Studiu Salvați Copiii, 2015).

siguranta-pe-internet_1.png
 

Pentru a ne atinge scopul:

 • Organizăm activități de formare si ateliere pe teme legate de siguranța online adresate copiilor, părinților, profesorilor și specialiștilor.

 • Oferim consiliere - la ctrl_Ajutor poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noștri de net.

 • Oferim o linie de raportare - la esc_ABUZ poți să raportezi conținutul ilegal întâlnit pe paginile web românești și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur.


Am derulat proiectul în România încă din 2008 sub numele Sigur.info, iar din 2016 am devenit Ora de Net! În acest timp peste 360.000 de copii și 95.000 de părinţi și profesori au beneficiat de informare sau consiliere și mai mult de 8000 de sesizări au fost făcute pe liniile specializate. Dincolo de cifre, calitatea campaniei de comunicare a fost atestată la festivalurile de profil din 2016: PR Awards (Digital PR - Silver Award for Excellence) și Internetics (Winner la Categoria Interactive Campaigns - Full Digital Campaigns).

Rezultate
 • Suntem membri în reţelele internaționale Insafe şi Inhope, cele mai mari coaliții care promovează principiile cetăţeniei digitale la nivel mondial şi contribuie la dezvoltarea unui Internet util şi sigur pentru copii. 
 • Am lansat primul Ghid de siguranță online în mediul şcolar din România, asumat de către Ministerul Educației Naţionale și recomandat ca resursă educaţională în reţeaua de şcoli din România. 
 • Peste 5000 de tineri şi cadre didactice s-au implicat în programul de voluntariat Ora de Net.
 • De-a lungul anilor am colaborat cu peste 2600 de instituţii de învăţământ din România. 
 • Am organizat școli de vară la care au participat peste 200 de copii din România și alte 11 țări europene, aceștia devenind ambasadori ai siguranței pe Internet.  
 • Am implementat 3 proiecte naţionale adresate copiilor cu deficienţă de auz şi de vedere pe teme conexe folosirii noilor tehnologii pentru dezvoltarea abilităţilor de articulare verbală corectă şi socializare cu tineri fără deficienţe. 
 • Ne-am alăturat mişcării globale No Hate Speech şi derulăm periodic proiecte şi campanii pe această temă. 
 • Am organizat 8 seminarii regionale „Protecția şi participarea copiilor în mediul online”,   formându-se astfel 43 de echipe județene de informare şi intervenţie pentru reducerea abuzului asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii.
 • Colaborăm cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție şi Inspectoratul General al Poliției Române şi coordonăm câte o echipă interdisciplinară de specialiști la nivelul fiecărui judeţ, reprezentanţi ai structurilor Inspectoratelor Școlare Județene, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, Caselor Corpului Didactic, Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor şi ai Inspectoratelor Judeţene de Poliţie - departamentele de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Birourile de Combatere a Criminalităţii Organizate. 

ARROW-RIGHT.png
Intră pe oradenet.ro să vezi cum facem din net un loc mai sigur!

Mai multe în această secțiune

Protecție împotriva violenței

Protecție împotriva violenței

Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.

Citește mai mult

Copii singuri acasă

Copii singuri acasă

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei.

Citește mai mult