Siguranța pe internet

96% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.
Salvați Copiii își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online (Studiu Salvați Copiii, 2019).

Siguranta-pe-internet-1.png
 

Pentru a ne atinge scopul:

•    Coordonăm o amplă reţea de voluntari - cadre didactice şi specialişti care lucrează cu copiii – care implementează activităţi educaţionale la nivel naţional.
•    Organizăm activități de formare si ateliere pe teme legate de siguranța online adresate copiilor, părinților, profesorilor și specialiștilor.
•    Oferim consiliere - la ctrl_AJUTOR poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noștri de net.
•    Oferim o linie de raportare - la esc_ABUZ poți să raportezi conținutul ilegal întâlnit pe paginile web românești și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur.

Derulăm proiectul în România încă din 2008 sub numele Sigur.info, iar din 2016 am devenit Ora de Net! În acest timp peste 399.000 de copii și 100.000 de părinţi și profesori au fost implicați direct în activități educaționale, 7.000 de copii au beneficiat de informare și consiliere și mai mult de 6.400 de sesizări au fost făcute prin linia specializată de raportare.


Rezultate

•    Suntem membri în reţelele internaţionale Insafe şi Inhope, cele mai mari coaliţii care promovează principiile cetăţeniei digitale la nivel mondial şi contribuie la dezvoltarea unui Internet util şi sigur pentru copii. 
•    10.000 de tineri şi cadre didactice s-au implicat în programul de voluntariat Ora de Net în cei zece ani de activitate. 
•    De-a lungul anilor am colaborat cu peste 3.600 de instituţii de învăţământ din România. 
•    260 de specialişti din toate județele României au participat la cursuri de formare pe tema “Protecţia copiilor în mediul online” şi au devenit Formatori Ora de Net în judeţele de provenienţă. La rândul lor, aceștia au organizat activități de informare pentru 25.000 de părinți, cadre didactice și alți specialiști. 
•    Dezvoltăm primul curs acreditat adresat cadrelor didactice referitor la folosirea creativă, utilă şi sigură a Internetului, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Casele Corpului Didactic. 
•    Am organizat școli de vară la care au participat peste 200 de copii din România și alte 11 țări europene, aceștia devenind ambasadori ai siguranței pe Internet.  
•    Am implementat 3 proiecte naţionale adresate copiilor cu deficienţă de auz şi de vedere pe teme conexe folosirii noilor tehnologii.
•    Colaborăm cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție şi Inspectoratul General al Poliției Române şi coordonăm câte o echipă interdisciplinară de specialiști la nivelul fiecărui judeţ, reprezentanţi ai structurilor Inspectoratelor Școlare Județene, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, Caselor Corpului Didactic, Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor şi ai Inspectoratelor Judeţene de Poliţie - departamentele de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Birourile de Combatere a Criminalităţii Organizate.
 

ARROW-RIGHT.png
Intră pe oradenet.ro să vezi cum facem din net un loc mai sigur!

Mai multe în această secțiune

Protecție împotriva violenței

Protecție împotriva violenței

Protecția copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv strategic, pentru atingerea căruia Salvați Copiii se angajează cu responsabilitate, integritate și perseverență.

Citește mai mult

Copii singuri acasă

Copii singuri acasă

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei.

Citește mai mult