Skip to main content
bb864eee-70c5-40c2-99fd-6128c538e867.jpg.webp

Situații de urgență

Salvați Copiii răspunde situațiilor de urgență și urmărește cu prioritate ajutorarea copiilor provenind din familiile afectate.

Pentru a răspunde necesităților imediate ale familiilor afectate de contextul dramatic în care și-au văzut casele și gospodăriile distruse de calamități, Salvații Copiii a coordonat acțiuni multiple de intervenție umanitară. Activitățile derulate s-au axat pe acordarea de ajutor material, nutrițional și suport psiho-emoțional celor nevoiți să depășească consecințele traumatizante produse de dezastrele naturale. 

De asemenea, Salvați Copiii derulează un proiect de educare a copiilor în școli din București cu privire la comportamentul/reacția în caz de cutremure și incendii. 700 de copii au participat la sesiunile de informare și exerciții de pregătire pentru situații de urgență. 20 de voluntari au participat la activitățile proiectului alături de specialiștii Salvați Copiii. 

 

 

Intervenția Salvați Copiii

  • În 2005 inundațiile au lovit regiunea Banatului. Imediat după producerea acestora, Salvați Copiii s-a alăturat coaliției „SOS Banat!“ (Solidaritate cu Oamenii Sinistrați din Banat!). În parteneriat cu Președinția României, Evenimentul Zilei, Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României, TVR1 și Ministerul Educației și Cercetării au fost demarate campanii de ajutorare a victimelor inundațiilor.
  • În urma inundațiilor din aprilie 2006, Salvați Copiii a intervenit pentru asigurarea ajutorului de urgență  celor peste 3.500 de copiii provenind din familiile sinistrate din județele Dolj, Călărași, Caraș-Severin, Bistrița Năsăud, Gorj și Suceava. Pentru realizarea acestor acțiuni au contribuit financiar partenerii din Suedia și Norvegia ai Alianței Internaționale Salvați Copiii, Banca UniCredit România și biroul din România al American Express Bank. În plus, Salvați Copiii a beneficiat de expertiza unui specialist pentru situații de urgență din partea Salvați Copiii Suedia.
  • În 2008 ploile au produs dezastre în Moldova. Cinci persoane au murit, două au fost date dispărute și 13.000 de oameni au fost evacuați (dintre aceștia, 4.700 erau copii între 0 si 16 ani) în județele din nordul României. Ploile de lungă durată au afectat 174 de localități din 7 județe. Situația pe râurile Siret și Prut a fost extrem de critică, fiind distruse peste 10.000 de gospodării și 25000 de hectare de teren agricol din șapte județe: Suceava, Iași, Botoșani, Neamț, Satu-Mare, Maramureș și Sălaj. Salvați Copiii s-a implicat în evaluarea situațieidin teren, ulterior participînd la livrarea ajutoarelor de urgență pentru copiii și familiile lor. De asemenea, au fost organizate 6 tabere pentru copiii din zonele afectate de calamități. Voluntari și membri ai Organizației Salvați Copiii din județul Suceava s-au mobilizat pentru a distribui alimente, haine și pături familiilor grav afectate de inundațiile ce au lovit nordul Moldovei la sfârșitul lunii iulie 2008. Au fost distribuiți 3700 de litri de apă, 500 de pâini și  lapte praf copiilor din localitățile Tibeni, Vicovu de Jos și Brodina. 
  • În 2010, în cadrul campaniei „Ajută apele să se retragă și din ochii lor", Salvați Copiii România a acordat sprijin prioritar copiilor sinistrați, care necesitau recuperare psihologică, precum și refacerii unităților de învățământ afectate.
  • În 2013, Salvați Copiii a oferit sprijin copiilor din localitățile Cudalbi, Pechea, Costache Negri și Cuca afectate de inundațiile din luna septembrie. 357 de copii au primit rechizite școlare și produse igienico-sanitare, iar dispensarul medical din localitatea Cuca s-a bucurat de dotări noi. Biblioteca școlară din Costache Negri a primit 600 de cărți.
  • În februarie 2014, Salvați Copiii a ajutat 118 familii cu 354 de copii grav afectate de căderile de zăpadă din județele Ialomița și Constanța. Salvați Copiii a colaborat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Inspectoratele de Jandarmi județene în acest demers.
  • În 2015, Salvați Copiii a participat alături de World Vision, Caritas, ADRA, Habitat for Humanity și Serviciul de Ajutor Maltez la întâlnirile grupului de lucru pentru asistență umanitară din cadrul FOND în cadrul cărora s-au elaborat instrumente comune de evaluare în vederea unei coordonări eficiente în situații de urgență. Au fost instruiți 12 voluntari care au fost implicați în programul de informare și educare a 300 de copii derulat în școli pentru a învăța să reacționeze corect în caz de cutremur și incendiu. Sesiunile de informare au fost demarate în septembrie 2015, pentru întreg anul școlar. A fost derulat, împreună cu reprezentanți ai ISMB, IGSU, CCD și MENCS, un curs de formare a cadrelor didactice din toate sectoarele din București, pentru introducerea unui opțional pentru situații de urgență la clasele 0 - 2. Au fost formate 120 de cadre didactice.
  • În 2015, Salvați Copiii România a făcut un apel de urgență pentru sprijinirea victimelor celor 2 cutremure din Nepal. În urma campaniei de strângere de fonduri WE LOVE NEPAL, derulată în parteneriat cu Clubul Montan Roman, Salvați Copiii a reconstruit una din școlile afectate din Himalaya. Şcoală aleasa fiind situată în regiunea Sindhupachok din Nepal, zona cea mai afectată de cutremur.
  • ​Pe data de 4 august 2020 o explozie uriașă în capitala libaneză, Beirut, a devastat comunitățile de pe o rază de 10 km. A șters străzi întregi de pe hartă și a lăsat în urmă copii singuri, clădiri distruse sub ale căror dărâmături încă sunt oameni care așteaptă echipele de salvare ce lucrează contratimp și familii disperate. Birourile Salvați Copiii din Beirut, aflate la aproximativ cinci kilometri de port, au fost grav avariate. Salvați Copiii România s-a alăturat apelului global de urgență, prin campania Ajutor pentru Beirut și a sprijinit echipa locală din Beirut cu fonduri pentru ca toți copiii afectați de explozie să aibă asistență medicală de urgență, suport emoțional și protecție. 

» Află mai multe despre programele Save the Children pentru situațiile de urgență 

LINE-MEDIUM.png 
Să învățăm să ne protejăm în situații de urgență

Salvați Copiii a facilitat elaborarea unui manual scris de copii pentru copii pentru clasele IV-VI. Materialul a fost realizat în cadrul proiectul educativ privind reducerea riscurilor in cazul dezastrelor naturale „Child Led - Disasters Risk Reduction”.  

» Sfaturi pentru protecție în caz de dezastre 
» Metodologia de implementare a proiectului educativ coordonat de copii privind reducerea riscurilor dezastrelor naturale

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Coronavirus

Binele copiilor este în continuare prioritatea organizatiei, acțiunile noastre nu se suspenda, ci se transforma. Cu atât mai mult, în aceasta situație de criză, copiii sunt mai vulnerabili și au nevoie de sprijinul nostru. Am reacționat rapid și am deschis un fond de urgență pentru a putea interveni imediat acolo unde nevoia este mai mare.

Citește mai mult

Fond de urgență pentru spitale

Problemele și vulnerabilitățile cu care se confruntă sistemul medical românesc au fost acutizate și mai mult de criza provocată de pandemie.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE