Skip to main content
65a9b196-5ca0-4faa-a480-8561fed865b3.jpg.webp

#DoneazăOxigen pentru nou-născuții și copiii cu Covid 19

Vineri 22 Octombrie 2021

Pandemia le-a răpit deja copiilor prea multe – accesul la educație, bucuria de a își vedea bunicii, socializarea cu alți copii, libertatea de a zâmbi fără mască. Și iată că în acest val pandemic copiilor le este amenințată și mai puternic sănătatea. Cei mici se îmbolnăveau și până acum de Covid 19, însă în numere mult mai mici și cu manifestări mai ușoare ale bolii, până când noile tulpini au început să îi afecteze din ce în ce mai acut.

Zeci de copii sunt în spitalele transformate în unități Covid 19 – doar acum o săptămână, Maternitatea Bucur din București trata 28 de copii bolnavi de Covid 19, dintre care cinci în secția ATI, iar Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași avea internați 23 de copii cu Covid 19, cinci dintre ei în secția ATI. Numerele continuă să crească și exact ca în cazul spitalelor de urgență din întreaga țară, și spitalele de copii sunt depășite de lipsa echipamentelor medicale.

Pentru micii pacienți, Covid 19 trebuie să fie tratat cât mai repede, agresiv și eficient, pentru a reduce atât riscul de deces, cât și riscul de efecte pe termen lung. Mai ales în cazul copiilor sub 3 ani, al căror sistem imunitar nu este pe deplin dezvoltat, organismul lor micuț nu are forța necesară pentru a lupta cu virusul așa cum o poate face organismul unui adult sănătos. Mai mult, Covid 19 este diagnosticat și la nou-născuți, pacienți extrem de vulnerabili. Anul trecut, Maternitatea Bucur a îngrijit 202 nou-născuți ale căror mame erau confirmate pozitiv cu SARS-CoV2.

Spitalele care îi tratează au nevoie urgentă de rampe de oxigen și ventilatoare performante, fără de care medicii nu pot face tot ceea ce este necesar să le ușureze suferința, să îi ajute să respire și să se refacă rapid. Din păcate situația este atât de dramatică încât din spitale lipsesc echipamente de bază sau sunt folosite echipamente vechi, depășite tehnologic și parțial defecte. De exemplu, Maternitatea Bucur din București are nevoie urgentă de 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă. Fără ele medicii nu pot ști dacă cei mici respiră corect și se oxigenează suficient. Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași are nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (ventilaţia oscilatorie cu frecvenţă înaltă), unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie.

Salvați Copiii România a dat de urgență startul campaniei #DoneazăOxigen pentru strângerea celor 100.000 de euro necesari dotării celor două spitale pentru copii cu echipamentele de care au nevoie. Ne dorim și sperăm să reușim cât mai curând să facem această achiziție, pentru ca niciun bebeluș sau copil cu Covid 19 să nu sufere din cauza unui sistem medical nepregătit.

Dacă îți dorești să te implici și să ne susții eforturile în această perioadă dificilă, poți face foarte simplu o donație lunară de 2 euro, prin SMS la 8844 cu textul SALVEZ. Companiile se pot implica prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit. Află mai multe aici despre toate modalitățile prin care te poți implica.

Alături de tine, îi ajutăm să respire și să lupte pentru viață!

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE