Skip to main content
cc72ac42-b550-4652-8616-5ebf2a468e2a.jpg.webp

Vine vacanța! Sfaturi pentru bunicii ”de serviciu”

Luni 5 Iulie 2021

 Este vară! Zilele sunt lungi, nopțile sunt calde, iar copiii sunt în vacanță. Profitați de acest moment special din an și creați amintiri cu nepoții pe care să le rememoreze cu drag când se vor gândi la bunici. 

Pentru majoritatea bunicilor nu există un timp mai prețios decât cel petrecut cu nepoții, și de multe ori, vacanța de vară creează acest context. Dar ce putem face ca ei să fie fericiți și să aibă parte de multe activități distractive? Ne-am gândit să vă oferim în acest articol câteva sfaturi pentru a avea o vară cât mai amuzantă împreună cu cei mici.

Tabăra ”La bunici”. Oferiți-le copiilor o experiență similară unei tabere. Pregătiți mâncare, un cort și tot ce mai este necesar și plecați pentru o zi de acasă. Gândiți-vă la toate activitățile care pot fi făcute într-o tabără: explorarea naturii, construirea unor obiecte din lemn, conuri de brad sau pietre, jocuri, sau gătitul la grătar.

Petreceți cât mai mult timp afară. Acum când zilele sunt lungi, iar vremea este caldă, este cel mai bun moment să ieșiți în natură. Mergeți la o plimbare prin parc, la un loc de joacă, faceți un picnic sau mergeți cu bicicleta. Vacanța de vară este un moment bun să-I încurajați să încerce experiențe sau activități noi. Ar putea învăța un sport nou, sau să folosească un instrument muzical.

Distrați-vă în casă. Dacă afară plouă sau pur și simplu vreți să rămâneți în casă, sunt multe activități pe care le puteți face și înăuntru. Puteți să gătiți sau să faceți prăjituri, puteți crea împreună flori de hârtie, colaje cu imagini decupate din reviste, puteți citi o carte sau să vă uitați împreună la un film.

Timpul personal. Nu este nevoie să planificați fiecare moment din zi. Atât copiii, cât și bunicii au nevoie și de timpul lor de odihnă, iar mulți copii se simt confortabil să aibă un timp în care să se joace singuri, să deseneze sau să citească. Astfel de momente vă vor ajuta să vă reîncărcați bateriile și să vă asigurați că restul zilei va fi un success, iar pentru copii, un astfel de timp nestructurat îi va încuraja să fie creativi.

Mergeți în excursii. Ce ar fi vacanța fără explorarea unor locuri noi? Ați putea să mergeți pentru prima dată cu nepoții la grădina zoologică sau la o fermă de animale. Căutați un muzeu pentru copii sau o expoziție destinată celor mici. Dacă le place să meargă cu trenul, căutați un tren cu o destinație apropiată care are plecări și sosiri frecvente și faceți o excursie peste zi. Dacă aveți mai mulți nepoți, încercați să aveți o călătorie special cu fiecare dintre ei, separate. Îi veți oferi astfel un timp doar pentru el și veți crea astfel amintiri unice.

Implicați-i în activitățile zilnice din casă. Rugați-i să vă ajute la strânsul hainelor sau al mesei, la măturat, să vă însoțească la cumpărături și să vă ajute la alesul alimentelor. Îi veți ține astfel ocupați și se vor obișnui cu rutina zilnică a unui cămin.

Împărtășiți amintiri. În loc să vă uitați la un program la televizor, mai bine povestiți-le întâmplări amuzante din viața părinților lor, atunci când au fost și ei de aceeași vârstă. Scotociți prin dulapuri și scoateți albumele vechi de poze și uitați-vă împreună cu cei mici la mami sau tati când erau copii.
 

Nu uitați de regulile de acasă. Chiar dacă vacanța de vară la bunici înseamnă distracție și iar distracție, încercați să țineți cont și de regulile părinților, chiar dacă le mai relaxați puțin. În felul acesta le veți face copiilor mai ușoară tranziția în momentul în care se vor reîntoarce acasă.
 

Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică.
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE