Skip to main content
8eff1538-cd62-4fe5-8875-6b8b4e293275

3 din 10 copii din România cresc în sărăcie

Marți 26 Octombrie 2021

Într-o țară a cărei dezvoltare nu a prioritizat nicio clipă binele celor mai vulnerabili membri ai societății, mulți dintre copiii României cresc, chiar și astăzi, în anul 2021, în sărăcie. Mai mult, criza cauzată de pandemie ne-a împins cu un pas în spate și, pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul sărăciei sau excluziunii sociale în rândul copiilor români a crescut. În 2020, 36% dintre copii erau incluși în categoria de risc, cu 0,5% mai mult față de 2019!

Așa se face că 3 din 10 copii ai României cresc în sărăcie, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii cu dizabilități, copiii de etnie romă, copiii instituționalizați și cei cu părinți plecați la muncă în străinătate. Peste 45.000 de copii erau la finalul anului 2020 în orfelinate sau în familii de asistenți sociali, și peste 75.000 de copii aveau unul sau ambii părinți în altă țară, fiind crescuți de bunici sau de alte rude.

Viața la țară

26,5% dintre copii cresc în gospodării care nu dispun de toaletă în interiorul casei, în timp ce media europeană este de doar 1,8%. Mai mult, multe familii trăiesc în case prea mici raportat la numărul membrilor – 66% dintre copii locuiesc în case supraaglomerate, fără suficient spațiu personal, iar statul nu oferă suficiente opțiuni în privința locuințelor sociale. Doar 1,3% dintre casele din România sunt deținute și administrate de stat, în timp ce estimarea din 2018 arăta că 128.683 ar avea nevoie de o locuință socială.

Statisticile ne arată că majoritatea problemelor care pun în pericol dezvoltarea sănătoasă a copiilor apar în mediul rural, unde locurile de muncă sunt puține, părinții nu au educație, lipsește accesul la servicii medicale, școlile sunt vechi și duc lipsa profesorilor de calitate.

Un sondaj de opinie realizat de Salvați Copiii România în aprilie 2020 arată că 23% dintre familiile din mediul rural nu au putut să cumpere medicamentele necesare copiilor lor și 15% dintre respondenți au recunoscut că au amânat vaccinări esențiale fiindcă nu aveau un medic disponibil.

Tot în comunitățile rurale se găsesc și cele mai multe mame minore, un alt grup vulnerabil către care ne-am îndreptat eforturile în ultimii ani. În 2019, 7.977 de fete sunt 18 ani au devenit mame și 700 dintre ele au născut înainte de a împlini 15 ani. Atât mamele cât și copiii nu beneficiază de servicii medicale, sarcinile sunt rareori urmărite de un medic specialist, iar nou-născuții sunt crescuți în condiții improprii, fără a fi corect evaluați, imunizați și tratați în primii ani de viață.

Dezechilibrul între mediul urban și mediul rural nu este o problemă apărută odată cu pandemia, însă a fost acutizată de îngreunarea accesului la servicii. Cu un sistem medical depășit, care nici înainte nu avea în vedere familiile vulnerabile, părinții preferă să amâne vizita la medic, să trateze copiii după ureche sau să facă eforturi financiare pentru accesul la o clinică privată specializată, care nu pot fi însă susținute pe termen lung.

Salvați Copiii România desfășoară permanent programe de educație sanitară în mediul rural și de facilitare a accesului la servicii medicale pentru copii și mame, prin intermediul medicilor de familie, asistenților sociali și mediatorilor sanitari. În 2020, 7.500 de persoane au beneficiat de servicii de consiliere privind alimentația adecvată și supravegherea medicală a copiilor, monitorizarea sarcinii și vaccinarea.

Accesul la educație

Toți copiii au dreptul la educație și în țara noastră educația ar trebui să fie gratuită. Cu toate acestea, nu este un secret faptul că a ține un copil la școală, sau chiar mai mulți copii, este un efort financiar pentru orice familie, cu atât mai mult cu cât veniturile sunt extrem de reduse. De altfel, lipsa de educație a părinților și situația materială precară sunt principalele cauze ale abandonului școlar. Familiile din mediul rural, în special, pur și simplu nu își permit să își trimită copiii la școală și să plătească rechizite, haine, fondul școlii, bilete de microbuz sau autobuz, conexiune la internet și laptop, etc.

Problemele apar însă de mult mai devreme, încă de la grădiniță și creșă, unde educația nu doar că nu este gratuită, ci nu este nici măcar accesibilă din cauza locurilor reduse. În 2020 erau disponibile doar 22.506 locuri, deși numărul copiilor mai mici de 3 ani era de 603.616. Doar 6% dintre copiii din mediul urban și 0,2% din copiii din mediul rural erau înscriși la creșă.

În cazul grădinițelor, nu locurile sau lipsa de înscrieri sunt principalele probleme, ci costurile din ce în ce mai mari pe care trebuie să le acopere părinții. În 2020, 78.5% dintre copii erau înscriși la grădiniță, cu 10% mai mulți în mediul urban față de mediul rural. Încă din 1998, Salvați Copiii România a inițiat un program de integrare preșcolară pentru copiii din grupuri defavorizate, în special pentru copiii romi și familiile care nu își permiteau costurile anilor de grădiniță. Rezultatele unei evaluări au arătat că 93% dintre beneficiarii programului sunt acum la școală, doar 2,3% au renunțat la școală și 4,7% locuiesc în străinătate cu părinții lor.

Nu în ultimul rând, cea mai recentă analiză PISA plasează România printre țările cu cea mai puternică corelație între statusul socioeconomic și rezultatele academice ale copiilor de 15 ani. Lipsa resurselor materiale afectează sever reușita academică și crește riscul de abandon școlar înaintea studiilor liceale.


Nutriția de slabă calitate

Pentru un copil în creștere, hrana este extrem de importantă pentru o dezvoltare armonioasă. În lipsa resurselor financiare, copiii aflați în pragul sărăciei mănâncă deseori prea puțin iar hrana nu are calitatea nutrițională optimă. 14,2% dintre familiile din România nu își permit o masă cu carne de 3 ori pe săptămână, în timp ce media europeană este situată la doar 6,7%. Copiii nu au parte astfel de toate grupele alimentare, aportul de proteine nu este cel optim, iar conținutul caloric vine mai degrabă dintr-o cantitate ridicată de zaharuri și grăsimi.

Nu este o surpriză nici faptul că numărul copiilor români care suferă de obezitate este în creștere: 22% dintre fetele și 32% dintre băieții de 11 ani suferă de obezitate, procentele reducându-se doar foarte puțin către mijlocul adolescenței (15% dintre fete și 27% dintre băieți). Cum părinții își permit deseori să potolească foamea copiilor doar cu pâine, covrigi, orez, cartofi sau dulciuri de slabă calitate, obezitatea nu poate fi combătută decât printr-o educație optimă în privința importanței nutriției și prin facilitarea accesului familiilor la alimente de calitate. În 2020, 26.751 de elevi cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, din 276 de școli din 15 județe, au beneficiat de sesiuni organizate de Salvați Copiii România pe teme precum: nutriție și mișcare fizică, sănătate emoțională, educație sexuală.

Sărăcia este o problemă profundă, cu ramificații extinse, ce pornește din slăbiciuni adânci ale societății. Toate aceste familii trăiesc astfel de multe generații și în lipsa unui ajutor adecvat, copiii lor vor urma același drum – renunță la școală, nu merg la medic, își măresc familia în ciuda provocărilor materiale, și nu visează niciodată că ar putea să își depășească condiția.

Copiii crescuți în sărăcie au mai puține șanse să reușească în viață, să fie adulți sănătoși fizic și emoțional. Salvați Copiii continuă să facă eforturi pentru ca nicio copilărie să nu fie umbrită de lipsuri.
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE